Filmska nagrada

Tko je Troy Kotsur, glumac koji je sve oduševio nastupom i postao prvi gluhi Oskarovac

Troy Kotsur je gluh od svog rođenja 1968. u gradu Mesa u državi Arizoni. Glumu je studirao na Sveučilištu Gallaudet u Washington D.C.-u, na kojemu su specijalizirani za edukaciju gluhonijemih studenata.

Jedno od najvećih iznenađenja ovogodišnje dodjele Oscara definitivno je nagrada za najbolju sporednu mušku ulogu, te se mnogi pitaju tko je Troy Kotsur, glumac koji ju je osvojio. Oni koji su pratili dodjele glumačkih nagrada koje su prethodile ovoj Akademijinoj, mogli su zamijetiti da je upravo taj glumac, zahvaljujući svom nastupu u filmu CODA doslovno pomeo sve dodjele u 2022. Ovim imenovanjem Troy je ispisao povijest jer je postao prvi gluhi glumac koji je dobio Oscara.

Inače, Troy Kotsur je gluh od svog rođenja 1968., a rođen je u gradu Mesa u državi Arizoni. Glumu je studirao na Sveučilištu Gallaudet u Washington D.C.-u, na studiju specijaliziranom za edukaciju gluhonijemih studenata.

POGLEDAJTE GLORIA RED CARPET REPORT

image

Troy Kotsur osvojio je svog prvog Oscara

AFP/PROFIMEDIA

Profesionalnu karijeru započeo je u kazalištu, kao dio ansambla National Theater of the Deaf (Nacionalno kazalište gluhih). Prijelaz na televizijske filmove glumac je napravio 2001., debitirajući u epizodnoj ulozi u seriji Strong Medicine, zatim se pojavljivao u svjetski poznatim serijalima: "CSI: NY", "Stažist" (Scrubs), "Kriminalni umovi" i "The Mandalorian".

Također je glumio u brojnim filmovima, a jedan je čak i režirao. Film je to "No Ordinary Hero: The SuperDeafy Movie". Iako glumi dulje od 20 godina, Troy Kotsur zapažen je tek na premijeri filma CODA na Sundance Film Festivalu 2021.

Oduševio ulogom

Film govori o djevojci Ruby, jedinoj članici obitelji gluhonijemih koja čuje - čime je ona CODA (Child of Deaf Adults - odnosno dijete gluhih odraslih). Ruby je razapeta između svoje strasti za pjevanjem i dužnosti da ostane pomagati svojoj obitelji i njihovom obiteljskom poslu s ribarenjem.

image

Troy Kotsur i ekipa iz filma ‘CODA‘

AFP/PROFIMEDIA

Kotsur glumi Franka Rossija, drskog i urnebesnog Rubynog oca, koji često koristi znakovni jezik kako bi izrazio ljubav svog lika prema prostotama. Glumac je bio vrlo uzbuđen zbog šanse da na ekranu pokaže "vulgarni znakovni jezik".

Zabavno je gledati Kotsur koji koristi znakovni jezik prema ljudima koji ga ljute ili kako bi flertao sa svojom suprugom (koju glumi Marlee Matlin iz "Zapadnog krila"). A na dodjeli Akademijinih nagrada 2022. ostat će vječno upamćen po zlatnom kipiću.


S ovogodišnje dodjele Oscara izdvajamo i :

Linker
25. travanj 2024 16:05