EMOTIVAN KONCERT

Tony Bennett i Lady Gaga posljednji put nastupili zajedno: Unatoč Alzheimeru, nije se ‘pogubio‘ baš nijednom

Koncerti s Lady Gagom ove godine u kolovozu bili su njegov oproštaj od 80 godina duge karijere. Alzheimerova bolest je toliko uznapredovala da ni sam više ne zna tko je niti gdje se nalazi, no svjetla pozornice na to su ga podsjetila.

Iako je između njih 60 godina razlike, Tony Bennett i Lady Gaga, oboje rodom iz Italije, kroz godine dijele nevjerojatnu glazbenu strast i kemiju. Najveća želja američkog glazbenika ostvarila se u kolovozu ove godine, i to na njegov 95. rođendan kada je sa svojom velikom prijateljicom Lady Gagom u New Yorku dijelio pozornicu Radio City Music Halla.

Održali su dva koncreta, koja su ujedno i njegov oproštaj od glazbene karijere. Naime, Tony se zbog Alzheimerove bolesti oprostio od 80 godina duge i zavidne karijere. Njegova je obitelj u nekoliko navrata rekla kako glazbenik ponekad ne zna tko je i gdje se nalazi, zbog čega je njegova supruga Susan Benedetto bila zabrinuta kako će proći nastupi, no na pozornici je sve prošlo savršeno.

image

Tony Bennett nakon proba u Radio City Hallu

KRISTIN CALLAHAN/SHUTTERSTOCK

U nedjelju su na CBS-u emisiji pod nazivom "Posljednji put: Večer s Tonyjem Bennettom i Lady Gagom" emitirali zajedničke nastupe dvojca koji su 2014. snimili prvi zajednički album "Cheek to Cheek". I prije nego što je ispustio glas, Tonyja je dočekao gromoglasan pljesak.

Neurolog, dr. Gayatri Devi objasnio je zašto se Tony nije pogubio na koncertima.

"Ljudi različito reagiraju temeljem svojih snaga. U Tonyjevom slučaju, njegova je glazbena memorija njegova sposobnost da uvijek bude izvođač. Iako ne zna koji bi dan mogao biti, niti gdje mu je stan, još uvijek može otpjevati cijeli svoj repertoar i dotaknuti ljude", objasnio je u intervjuu 60Minutes.

Bennett je pjevao svoje uspješnice poput "Fly Me to the Moon" i "Steppin' Out With My Baby", kao i duete s Lady Gagom, "Love For Sale" i "Anything Goes". Glazbenica koja je blistala u zlatnoj haljini tada mu je zapjevala i "sretan rođendan".

"On je moj prijatelj. On je moj glazbeni suputnik. I on je najveći pjevač na cijelom svijetu. I računam na tebe, New York, da ćeš mu se nasmiješiti. Zato je bolje da navijaš, da vičeš, da se smiješ, da plačeš. Daj svoju dušu", rekla je Gaga prije koncerta. Bojala se da ju ni na pozornici neće prepoznati jer joj se prije nastupa činilo kako ne zna o kome je riječ budući da svaki put kad bi se vidjeli u posljednje dvije godine, oslovljavao bi ju s "draga", a ne imenom. Gaga je rekla kako joj je srce slomljeno dok svog prijatelja gleda u takvom stanju. Nastupe je doživjela emotivno, o čemu je govorila za američke medije.

image

Lady Gaga na promociji jazz albuma "Love For Sale" kojeg je snimila s Tonyjem Bennettom.

CHRISTOPHER POLK/SHUTTERSTOCK

Čitajte i: Lady Gaga nastupit će s njim! Tony Bennett boluje od teške bolesti i želi otići kako dolikuje velikanu

"Ovako je svijetu obznanio da se stvari mogu promijeniti, no da i dalje možeš biti veličanstven", zaključila je Gaga.

Linker
19. travanj 2024 04:15