ANDREW POWELL/AVALON/PROFIMEDIA FIMEDIA
Zadnju objavili 1994.

Trebalo je proći gotovo 30 godina: Pink Floyd napisao pjesmu u znak podrše Ukrajini

Nova stvar bit će objavljena 8. travnja te će sav prihod biti namijenjen u humanitarne svrhe za pomoć Ukrajini.

Nova stvar bit će objavljena 8. travnja te će sav prihod biti namijenjen u humanitarne svrhe za pomoć Ukrajini.

Vesele vijesti za sve obožavatelje Pink Floyda, nakon skoro trideset godina objavit će prvu novu pjesmu kako bi odali podršku Ukrajini. Engleski rock sastav, osnovan 1965. godine u Cambridgeu poznat po psihodeličnim i progresivnim rock skladbama, filozofskim tekstovima pjesama, zvučnim eksperimentiranjem, inovativnim omotima albuma i pomno osmišljenim nastupima uživo, jedna je od najuspješnijih rock grupa ikada.

Svi prihodi od pjesme "Hey Hey Rise Up" bit će namijenjeni u humanitarne svrhe za pomoć Ukrajini. Bit će to prva snimljena autorska glazba još od 1994. godine. Davidu Gilmouru i Nicku Masonu pridružili su se dugogodišnji basist Pink Floyda Guy Pratt i Nitin Sawhney na klavijaturama prošle srijede na probnom snimanju.

"Osjećamo bijes i frustraciju zbog napada na mirnu i demokratsku zemlju, ali i zbog ljudi koje ubija jedna od najvećih svjetskih sila".

Čitajte i: Svi u Split: U grad pod Marjanom stiže Iron Maiden, a tu su već i Cirque du Soleil

Objasnio je kako je prije mnogo godina upoznao članove ukrajinske grupe Boombox, a riječ je o pop bendu koji su 2004. osnovali pjevač Andriy Khlyvnyuk i gitarist Andriy “Fly” Samoylo. Njihove pjesme su pretežno na ukrajinskom jeziku, a njihovi albumi i singlovi uključuju neke pjesme na ruskom i engleskom jeziku.

"Nedavno sam pročitao da je Andriy napustio svoju američku turneju s Boomboxom, vratio se u Ukrajinu i pridružio se teritorijalnoj obrani svoje zemlje. Onda sam na Instagramu ugledao video, gdje stoji na trgu u Kijevu i pjeva u tišini ispred crkve. Bio je to emotivan trenutak i odmah sam ga poželio prenijeti u pjesmi", poručio je David Gilmour za Daily Mail.

Čitajte i: Povratak disco ritma: ABBA se vraća, bolja i mlađa nego ikad, donosimo sve o njihovom projektu ‘abbatari‘

Gilmour je razgovarao s Andriyem, koji se trenutno oporavlja u bolnici od ozljede šrapnelom od minobacača dok je pisao pjesmu. Ispričao je za navedeni portal kako mu je pustio dio pjesme na mobitelu, a Andriy mu je dao svoj blagoslov.

U novoj pjesmi Pink Floyda prikazana je simbolična fotografija suncokreta, nacionalnog cvijeta Ukrajine.

Riječ je o ženi koja se suočila s ruskim vojnicima te im poručila da uzmu sjemenke suncokreta od nje i nose ih u džepovima kako bi suncokreti izrasli ako ne prežive bitku.

Linker
26. travanj 2024 13:16