‘Previše feministička‘

Tuže gradonačelnicu Pariza jer je zaposlila previše žena, ona poručuje: ‘Ovaj apsurd me baš veseli‘

Francusko ministarstvo javnih službi tužilo je gradsku upravu Pariza za kršenje nacionalnog pravila o paritetu te zatražilo kaznu od 90 tisuća eura.

U 2018. godini u gradskoj je upravi Pariza promovirano jedanaest žena i pet muškaraca na više pozicije, čime su prekršili nacionalna pravila o rodnoj ravnopravnosti tijekom zapošljavanja. Gradska uprava na čelu s gradonačelnicom Anne Hidalgo stoga mora platiti kaznu od 90 tisuća eura koju je zatražilo francusko ministarstvo javnih službi.

Hidalgo je ovu odluku nazvala apsurdnom, istaknuvši da će vladi osobno odnijeti ček za novčanu kaznu i to sa svim ženama koje rade za nju.

"Raduje me što mogu objaviti da smo kažnjeni", rekla je Hidalgo na sastanku gradskog vijeća, dodavši da je bila oduševljena kad je saznala za kaznu jer ona pokazuje da je napravila nešto dobro.

Previše feministička?

Prema tekstu presude, gradska uprava prekršila je pravilo iz 2013. godine koje nalaže da jedan spol ne bi trebao činiti više od 60 posto imenovanih na rukovodeća mjesta.

"Gradska uprava odjednom je postala previše feministička", našalila se Hidalgo koja obnaša već drugi mandat na čelu Pariza. Pritom je dodala kako je očito da je novčana kazna apsurdna, nepravedna, neodgovorna i opasna te da žene u Francuskoj treba promovirati što snažnije i brže.

image
Anne Hidalgo.
JEANNE ACCORSINI JEANNE/SIPA PRESS/PROFIMEDIA

"Da bismo jednog dana postigli paritet, moramo ubrzati tempo i osigurati da se imenuje više žena nego muškaraca. Još uvijek zaostajemo", zaključila je Hidalgo.

Francuska ministrica javnih usluga Amélie de Montchalin na Twitteru je napisala kako je kazna naplaćena za 2018. godinu, a od tada pravilo o paritetu više ne vrijedi.

"Želim da novčanom kaznom, koju je Pariz platio za 2018. godinu, financiram konkretne akcije za promicanje žena u javnoj službi. Pozivam vas u ministarstvo da razgovaramo o tome", poručila je ministrica pariškoj gradonačelnici.

Linker
19. travanj 2024 04:05