U Čeličnim magnolijama 1989. godine
 ©TriStar Pictures/Courtesy Everett Collection
Sam Shepard

U 74. godini života preminuo američki glumac, pisac i redatelj

Poznati pisac, glumac i redatelj Sam Shepard (73) izgubio je bitku s teškom bolešću i preminuo u svojem domu u Kentuckyju.

Poznati pisac, glumac i redatelj Sam Shepard (73) izgubio je bitku s teškom bolešću i preminuo u svojem domu u Kentuckyju.

Autor drame "Sahranjena djeca", za koju je 1979. godine dobio nagradu Pulitzer, preminuo je od posljedica amiotrofične lateralne skleroze. Svoju je karijeru Sam Shepard započeo kao glumac - uloge u filmovima "Nebeski dani", "Čelične magnolije" i "Slučaj Pelikan", "Pad crnog jastreba" i "Operacija Swordfish", priskrbile su mu svjetsku slavu, a jedna od posljednjih uloga koju je tumačio bila je ona u seriji "Bloodline".

STEEL MAGNOLIAS, Sam Shepard, 1989
©TriStar Pictures/Courtesy Everett Collection
U Čeličnim magnolijama 1989. godine

Jedan od svjetlijih trenutaka njegove karijere bila je i nominacija za nagradu Oscar za sporednu ulogu u filmu "Put u svemir" 1984. godine, a u svojoj bogatoj autorskoj karijeri napisao je čak 44 drame, nekoliko kratkih priča i eseja te memoare. Amerikanac je otkrio kako je uvijek više volio glumu na kazališnim daskama od one ispred kamere: "Puno se više bojite publike, a s druge strane, očajnički se želite uputiti u novi teritorij. Svako toliko, pruži mi se prilika da upravo to i napravim. To je kao skok u hladnu vodu."

COUNTRY, Sam Shepard, Jessica Lange, 1984
©Buena Vista Pictures/Courtesy Everett Collection
S glumicom Jessicom Lange 1984. godine s kojom je bio u vezi 27 godina

Holivudski glumac, koji je s kolegicom Jessicom Lange (68) imao dvoje djece - kćer Hannah (31) i sina Samuela (30), a u braku s glumicom O-Lan Jones (67) dobio sina Jesseja (37), svoje je posljednje dane proveo okružen obitelji.

MIDNIGHT SPECIAL, Sam Shepard, 2016. ph: Ben Rothstein /© Warner Bros. / courtesy Everett Collection
©Warner Bros/Courtesy Everett Collection
U drami "Midnight Special" 2016. godine

Linker
16. svibanj 2024 16:47