GLAZBENA I TELEVIZIJSKA IKONA

U 78. godini preminula Raffaella Carrà: Nije htjela da je itko pamti po patnji, već po beskrajnoj energiji i osmijehu

U 78. godini napustila nas je ikona talijanske televizijske i glazbene scene, Raffaella Carrà.

Tužan je dan u Italiji. U 16:20 preminula je Raffaella Carrà, velika umjetnica rođena u Bologni, jedna od najprepoznatljivijih figura talijanske scene ovoga stoljeća, osim zbog strasti prema plesu, i po svojoj "bob" frizuri, koju nije nikada mijenjala.

"Raffaella nas je napustila. Otišla je u bolji svijet gdje će njezina humanost, njezin nepogrešiv smijeh i izvanredni talent zauvijek blistati", rekao je za talijanske medije njezin dugogodišnji partner Sergio Japino.

"Preminula je danas u 16:20, nakon bolesti koja je neko vrijeme napadala njezino tijelo, tako sitno, a opet tako prepuno energije", pišu strani mediji.

image
Bila je ikona talijanske glazbene i televizijske scene.
EUROPA PRESS REPORTAJES/CONTACTOPHOTO/PROFIMEDIA

Čitajte i: Samozatajna unuka Arsena Dedića je odrasla: S tatom Matijom pratila koncert posvećen svom velikom, neprežaljenom djedu

Prema talijanskim medijima, Raffaella nije željela da se piše o njezinoj borbi s bolešću jer nije htjela da je itko pamti po patnji, već isključivo po beskrajnoj energiji i osmijehu.

Bila je to njezina gesta ljubavi prema publici i prema brojnima koji su joj bili naklonjeni, jer nije željela da njezina osobna muka naruši svijetlo sjećanje na nju.

Osim karijere koju je izgradila u Italiji, Rafaella se okušala i u svijetu Hollywooda. Godine 1965. preselila je u SAD i potpisala ugovor s 20th Century Fox-om.

Velika Raffaella živjela je svoje talente, a glumila je u desecima filmova u 60-ima i 70-ima. Između ostalog, i u filmu Von Ryan's Express iz 1965. s Frankom Sinatrom.

image
Od sredine 1970-ih nadalje talentirana Carrà je bila poznata kao TV voditeljica.
EUROPA PRESS/CONTACTOPHOTO/PROFIMEDIA

Iste godine nastupila je u glazbenoj komediji Scaramouche, a nastupala je i u televizijskim emisijama poput Temo di Danza, II Paroliere i Questo Sconosciuto.

Čitajte i: Večer u čast velikog Arsena Dedića: Zagrebačka elita okupila se ispred HNK i odala počast najvećem

Od sredine 1970-ih nadalje talentirana Carrà je bila poznata kao TV voditeljica raznih emisija u Italiji, ali i u Španjolskoj.

Koliko je bila popularna, svjedoči i činjenica da ju je 1984. tjednik L'Espresso opisao kao osobu kojoj se plješće više od [predsjednika] Pertinija, skuplju od [nogometaša] Michela Platinija i čudesniju od [sveca] Padre Pia.

2013. godine javnost ju je imala prilike gledati na malim ekranima kao mentoricu u talijanskoj verziji Voicea.

Linker
28. ožujak 2024 15:33