Tara Thaller
 Vedran Peteh
omiljeni recepti

U kuhinji kod Tare Thaller: Vegetarijanka sam već 15 godina

Zagrebačka glumica TARA THALLER, koja nakon premijere HBO-ove serije ‘Uspjeh’ briljira u glazbenom showu Zvijezde pjevaju, svoju nepresušnu energiju duguje vegetarijanskoj prehrani - što za nju nije gastronomski hir, već način života kojem je vjerna od šeste godine

Nakon što je u HBOovoj seriji “Uspjeh” osvojila i publiku i kritiku Tara Thaller (21) oduševljava hrvatsku javnost još jednim talentom. Zagrebačka glumica, koja uz pjevača Dinu Jelusića (26) briljira u HTV-ovu šou Zvijezde pjevaju, kaže da je pjevački dar razvijala kao klinka u zboru Zvjezdice. U četiri godine nastupanja s njima naučila je da se protiv treme - koju ima prije svakog izlaska pred publiku u TV studiju - ne možeš boriti, samo moraš smireno čekati da prođe. Osim dobrog glasa, plavokosa Tara ima i lijep stas koji zahvaljuje ne samo mladosti nego i - vegetarijanskoj prehrani. To za nju nije gastronomski hir nego način života koji prakticira već petnaest godina, zajedno s majkom, dvije sestre i bratom.

- Kad mi je bilo šest godina, mama nam je predložila da prestanemo jesti meso. U to vrijeme sam obožavala film “Charlotteina mreža”, priču o prijateljstvu djevojčice i praščića Wilbura, koji je toliko poseban da je nezamislivo da bi on mogao biti nečija večera. To mi je bio dodatni razlog zbog kojega sam prestala jesti meso, a s vremenom sam shvatila da mi vegetarijanska prehrana najviše odgovara - govori Tara, koja je baš uoči priprema za pjevački show otkrila mali raj za vegetarijance. Tijekom vikenda u slovenskim Goriškim brdima, što ga je provela u butik-hotelu Gredič, uživala je u gastronomskim kreacijama Davida Bucika, koji je posebno maštovit u pripravi bezmesnih jela. Njegova večera od nekoliko sljedova - juha od buče s julienne povrćem, carpaccio od avokada s mariniranom bundevom, cherry rajčicama i pjenom od crvene repe, povrtni tanjur sa špinatom, pireom od cvjetače i baby mrkvom nakon kojih su na stol stigli zeleni njoki s porilukom i tikvicom i na kraju desert, krema od šafrana i pečenog karamela s likerom od amaretta - izazov su i za najokorjelijeg mesojeda.

Ceglo Goriska Brda 02.02.2019
Tara Thaller kuhinja - boutique hotel Gredic
na slici:
foto vedran peteh
Vedran Peteh
Tara Thaller

- Svako omiljeno jelo može se prilagoditi vegetarijanskom načinu prehrane pa je i moja mama otkrivala kako to činiti s hrvatskom kontinentalnom kuhinjom - govori Tara dodajući da su lazanje sa sojinim ljuskicama i narančastom lećom, pohanci od soje i zapečeni odresci od leće i oraha s mlincima samo neki od specijaliteta njezine mame.

- Danas živim s bakom, koja inače jede meso, ali većinom kuha vegetarijanska jela u kojima obje uživamo, poput variva od leće. Uz nju sam i ja naučila kuhati, ali ne radim to svaki dan. Za snimanja si često sama priredim nešto jer ne mogu stalno jesti salate, tjestenine i povrće na žaru, što se obično nudi kao bezmesni ručak. Super mi je, recimo, bulgur s paprikom i seitanom, što je vrlo zdrav i zasitan obrok - priča Tara, čiji je specijalitet quiche lorraine u vegetarijanskoj verziji, u koji se umjesto slanine stavlja dimljeni sejtan. Variva od brokule, graha i cvjetače često su na njezinom meniju, a posljednjih mjeseci izbjegava i šećer. - Trudim se jesti zdravo - kaže - ali nisam isključiva. Na rođendanima i proslavama ništa si ne uskraćujem. Moja najveća slabost su čokolada i pizza, naravno, vegetarijanska.

Vedran Peteh
Juha od tikve

SASTOJCI

Muškatna tikva, 1 luk, 1/2 kg češnjaka, 1 tikvica, 2 mrkve, 1 poriluk, muškatni oraščić, 1/2 litre vrhnja za kuhanje

PRIPRAVA

Muškatnu tikvu izrezati na kockice, na maslinovom ulju kratko pržiti nasjeckani luk i češnjak, dodati tikvu, podliti vodom da pokrije povrće i kuhati petnaestak minuta. Miksati juhu štapnim mikserom, začiniti muškatnim oraščićem. Mrkvu, tikvicu i poriluk narezati na trakice i kuhati na pari pet minuta. Narezati češnjak i kuhati ga u tri vode - čim zavri, promijeniti vodu i tako tri puta. Nakon toga prokuhati ga u vrhnju za kuhanje, miksati i staviti u aparat za šlag i raspršiti po juhi u koju smo dodali julienne povrće.

Vedran Peteh
Povrtni tanjur

POVRTNI TANJUR

SASTOJCI

250 g mladog špinata, 1 cvjetača, 150 g baby mrkve, 1 dl slatkog vrhnja, žlica mascarpone sira, crvena repa, češnjak, sol, papar

PRIPRAVA

Za pire skuhati cvjetaču, zatim je u multipraktiku miksati sa slatkim vrhnjem i žlicom mascarponea. Baby mrkve očistiti i oguliti, peći 45 minuta na 80 stupnjeva u vakuum vrećici s malo maslinovog ulja i timijana. Crvenu repu narezati na tanke listiće, pokapati maslinovim uljem i jabučnim octom. Mladi špinat prokuhati, zatim popržiti vrlo kratko s češnjakom na maslinovom ulju. Kad su svi sastojci spremni, složiti u formu koju oblikuje kuharova mašta.

Vedran Peteh
Carpaccio

CARPACCIO OD AVOKADA

SASTOJCI

1 avokado, 1 manja bundeva, 1/2 litre soka crvene repe, 2 g sojinog lecitina, limun, 8 cherry rajčica

PRIPRAVA

Avokado i bundevu narezati na tanke listiće, pokapati maslinovim uljem, sokom od limuna, posoliti i pustiti pola sata da omekšaju. U sok od crvene repe dodati sojin lecitin i na sobnoj temperaturi štapnim mikserom napraviti pjenu. Složiti avokado i bundevu, ukrasiti cherry rajčicama i pjenom od soka crvene repe.

Vedran Peteh
Krema od šafrana i krema od pečenog karamela

SASTOJCI ZA KREMU OD ŠAFRANA

1/2 l mlijeka, 4 cvijeta šafrana, 3 jaja, 4 žlice šećera, 200 g bijele čokolade, 4 listića želatine, 1/2 l slatkog vrhnja

PRIPRAVA

Mlijeko kuhati s cvijetom šafrana dok ne provri i ostaviti preko noći pokriveno u hladnjaku da se prožmu okusi. Umutiti jaja i preliti ih ponovno prokuhanim vrućim mlijekom sa šafranom, dodati 4 žlice šećera, otopljenu bijelu čokoladu i listove želatine – kad nastane lijepa krema, staviti u hladnjak da se dobro ohladi. Miksati slatko vrhnje i promiješati ga s kremom, staviti u kalupe i pustiti da se ohladi.

SASTOJCI ZA KARAMEL

300 g šećera, 200 g slatkog vrhnja, 150 g maslaca PRIPRAVA Šećer otopiti na laganoj vatri u loncu, dodati slatko vrhnje i prokuhati da nastane glatka masa. Na kraju umiješati maslac.

SASTOJCI ZA KREMU OD KARAMELA

1 dl slatkog vrhnja, 200 g šećera, pola mahune vanilije, 4 jaja + 2 žumanca, 1 dl likera od amaretta, 250 g amaretto keksa, karamel

PRIPRAVA

U silikonski kalup rasporediti karamel tako da pokrije dno kalupa. Jaja i žumanca miksati sa šećerom, dodati liker, kekse i slatko vrhnje. Smjesu uliti u kalup i peći 1 sat na 150 stupnjeva. Ohladiti preko noći da se stvrdne, izvaditi iz kalupa i razrezati. Kremu od šafrana izvaditi iz kalupa, dodati karamel-kremu, drobljene amaretto kekse, ukrasiti voćem po želji.

Vedran Peteh
Njoki od špinata s povrćem po receptu Tare Thaller

Linker
12. travanj 2024 17:35