Slaven Bilić, Zvone Boban, Robert Jarni, Dario Šimić
 Robert Belošević / Hanza media
Gdje su završili 'Vatreni'?

Uspjesi i propasti nogometnih legendi: Ladić otvorio restoran, Šimić je poduzetnik, a nekima su investicije redom propadale

Generacija 'Vatrenih' ostala je upisana zlatnim slovima u sportsku povijest Hrvatske, no uspjesima se diče i nakon kraja sportskih karijera.

Poduzetnički pothvati među domaćom sportskom elitom nisu neuobičajeni, a kapital koji su zaradili kad su dominirali travnjacima mnogi su uložili u ono što ih posebno zanima. Tako je Dražen Ladić (57) u siječnju proslavio otvorenje restorana 'Tajer' koji se nalazi nadomak Maksimira, projekt na kojem je radio tijekom prošle godine. Vodit će se, otkrio je, vrijednostima domaće kuhinje, a namirnice nabavljati poglavito iz međimurskih OPG-ova. Ladić je podrijetlom iz Međimurja pa i ne čudi što je odlučio dati prednost specijalitetima kuhinje na kojoj je odrastao.

Zagreb, 151110.
Kuca hrvatskog nogometa, Rusanova 13.
37. Sjednica Izvrsnog odbora HNS-a u cijem dnevnom redu ce biti izvjestaj i program aktivnosti reprezentacija, natjecanje zenskog nogometa, izborna skupstina saveza, trofej pomlatka 2010, financije i ostalo.
Na fotografiji: Drazen Ladic.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Goršić / Hanza Media
Dražen Ladić

Među najvećim poduzetnicima iz reprezentacije koju je vodio Miroslav Ćiro Blažević svakako je Dario Šimić (44). Nakon što se nogometno umirovio, Dario nije mirovao. Vlasnik je tvrtke koja se bavi proizvodnjom i distribucijom aparata za vodu, a usto se uspješno probio i u ugostiteljstvu kao vlasnik lanca barova diljem Zagreba.

--> Ušminkani roditelji uživali na špici: Blagdanska šetnja Darija Šimića i njegove supruge Jelene nije prošla neopaženo

Zagreb, 221217.
Hotel Sheraton.
Izborna Skupstina Hrvatskog nogometnog saveza.
Na fotografiji: Dario Simic.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Goršić / Hanza media
Dario Šimić

Zvonimir Boban (51) aktivan je poduzetnik iako i dalje visoko kotira u svijetu nogometa pa se tako našao na poziciji posebnog savjetnika Giannija Infantinija iz FIFA-e. Prošle je godine iz te pozicije prešao na onu glavnog nogometnog direktora AC Milana. Osim nogometnoj, posvetio se tijekom godina i akademskoj karijeri - radio na doktoratu, bio u izdavaštvu...

Zagreb 040615.
Hotel Westin.
Udruga Nogometni sindikat i ovo godine provodi izbor za najbolje pojedince i ekipe 1. HNL za sezonu 2014/2015 pod nazivom nogometni Oscar.
Na fotografiji: Zvonimir Boban.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Damir Krajac / Hanza media
Zvonimir Boban

Dao se u poduzetništvo, bio je na čelu više tvrtki tijekom niza godina, a najzapaženija je pozicija ekskluzivnog zastupnika talijanskog proizvođača pilećeg i purećeg mesa (u Hrvatskoj je tvrtka najpoznatija po hrenovkama Wudy i Pavo). Ulagao je i u izdavaštvo, istaknuo se u ugostiteljskim pothvatima, kao poduzetnik nije mirovao svih ovih godina. Imao je bolje i lošije faze poslovanja, no generalno gledano Boban zna što napraviti sa svojim novcem.

Igor Štimac (52) imao je nekoliko poduzetničkih poteza. Bio je vlasnik kultnog kluba na Braču, a bacio se poslije toga i u hotelijerski biznis. 2004. je kupio hotel Therapia u Crikvenici i u njega uložio pozamašne iznose. U konačnici je hotel generirao velike gubitke pa je Štimac prepustio hotel jednom poznatom austrijskom lancu. Odnedavno Igor živi u Indiji gdje se prihvatio funkcije izbornika njihove reprezentacije.

Split, 220619.
Igor Stimac, bivsi izbornik Hrvatske nogometne reprezentacije a danas izbornik Indije.
Foto: Paun Paunovic / CROPIX
Paun Paunović / Hanza media
Bivši nogometaš s gušćom ili prorijeđenom kosom i dalje ima brojne obožavateljice.

Trenerskom zvijezdom postao je Slaven Bilić (51) koji je trenirao 'Lokomotiv' iz Moskve, turski Besiktas, engleski West Ham United, a trenutno je na poziciji trenera West Bromwich Albion F.C.-a. Cijelu je karijeru posvetio nogometu iako ima spremnu i diplomu Pravnog fakulteta u Splitu.

Beograd, 231014. 
Utakmica treceg kola Europske lige, Partizan - Besiktas.
Na fotografiji: trener Besiktasa Slaven Bilic.
Foto: Pedja Milosavljevic / CROPIX
Pedja Milosavljevic / Hanza media
Slaven Bilić

Aljoša Asanović (54) ostao je u svijetu nogometa, a trenutačno radi kao trener Melbourne Knightsa. Trenersku sudbinu dijeli i Robert Prosinečki koji je trener turskog Kayserispora. Jedan je od najvećih hrvatskih igrača svih vremena, nogomet mu je velika životna ljubav pa i ne čudi što se odlučio ostati u njemu i kada ga je aktivno prestao igrati.

Split, 101019.
Nekadasnji nogometas Hajduka i nogometne reprezentacije Aljosa Asanovic.
Foto: Jakov Prkic / CROPIX
Jakov Prkić / Hanza media
Aljoša Asanović

Predsjednikom HNS-a postao je Davor Šuker (52) 2012. godine. Prije toga bavio se poduzetničkim pothvatima poput osnivanja nogometne akademije, pokretanja brenda S9, a ulagao je i u nekretnine. Nije jedini.

Soci, Adler, Rusija, 070718.
Olimpijski stadion Fisht.
FIFA World cup 2018.
Predsjednik HNS-a Davor Suker i izbornik Zlatko Dalic ocekuju predsjednicu RH Kolindu Grabar Kitarovic ispred hotela Radisson blu ressort & Congress center pred utakmicu cetvrt finala svjetskog nogometnog prvenstva, FIFA World cup 2018, Rusija - Hrvatska.
Na fotografiji: Davor Suker.
Foto: Tom Dubravec/ CROPIX
Tom Dubravec / Hanza media
Davor Šuker

Goran Vlaović (47) nakon uspješne nogometne karijere ostao je u ulozi stručnog komentatora niza utakmica, a osim toga 'bacio' se na posao s nekretninama pa je tako u Zagrebu gradio zgrade s luksuznim stanovima. Ekskluzivne stanove gradio je prije čak 13 godina na zagrebačkom Jarunu, a prema pisanju domaćih medija - na tome nije stao. Shvatio je da je ulaganje u nekretnine prilično isplativ posao.

Zagreb, 210518.
Kaptol Centar.
Premijera dokumentarnog filma Vatreni meksickog redatelja Edsona Ramireza. Film je o hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji i njenom povijesnom uspjehu na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj 1998. Prihod od ulaznica namijenjen je Udruzi Kolibric.
Na fotografiji: Goran Vlaovic.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Gorsic / Hanza media
Goran Vlaović

Zvonimir Soldo (52) okrenuo se nakon kraja profesionalne karijere onom trenerskom. Radio je u Dinamu, potom u njemačkom Kölnu, a početkom 2017. preuzeo je kineskog prvoligaša Shandong Luneng. U ulozi trenera danas se nalazi i Igor Tudor. Osim toga, vlasnik je kultnog zagrebačkog kafića u strogom centru grada.

Zagreb, 221110.
Poznatih je i danas bilo na Zagrebackoj spici.
Na slici: Robert Prosinecki i Zvonimir Soldo popili su kavu u Bulldogu a kasnije sa prijateljima otisli preko Cvjetnog trga.
Foto: Miso Lisanin / CROPIX
Mišo Lišanin / Hanza media
Zvonimir Soldo

Mario Stanić (47) posvetio se nakon nogometne karijere vinarstvu i maslinarstvu, a prije tri godine osnovao je s Denisom Deloguom tvrtku BOSK koja je razvila prvi hrvatski gluten free standard. Odnedavno je Stanić došao i na poziciju savjetnika uprave Hajduka i šefa sportskog segmenta kluba. Dosad je izbjegavao funkcije u domaćem nogometu, no u svojim je zonama interesa prikupio bogato poduzetničko iskustvo.

Zagreb, 240117.
Mihanoviceva 1, Hotel Esplanade.
Predstavljanje hrvatskog Gluten Free standarda uz dodjelu certifikata hotelu Esplanade.
Na fotografiji: bivsi nogometni reprezentativac Mario Stanic koji je pokretac projekta BOSK.
Foto: Zeljko Grgic / CROPIX
Željko Grgić / Hanza media
Mario Stanić

Linker
25. travanj 2024 16:53