Profimedia, Sputnik
Živi svoj san

Žena o kojoj se priča: Slovačka ima prvu predsjednicu, evo zašto je zovu Erin Brockovich

Odvjetnica Zuzana Čaputova postala je prva žena na predsjedničkoj dužnosti u povijesti Slovačke, a u svom radu već ima mnoge značajne pobjede.

Odvjetnica Zuzana Čaputova postala je prva žena na predsjedničkoj dužnosti u povijesti Slovačke, a u svom radu već ima mnoge značajne pobjede.

Liberalna odvjetnica Zuzana Čaputova pobijedila je na predsjedničkim izborima u Slovačkoj i time postala prva žena na toj dužnosti u povijesti Slovačke. 45-godišnja predsjednica istaknuta je aktivistica koju su mnogi upamtili kada je prošle godine sudjelovala u masovnim prosvjedima zbog ubojstva istraživačkog novinara Jana Kuciaka.

Ipak, i prije toga je bila istaknuta aktivistica za ljudska prava te je prije tri godine dobila nagradu Goldman Prize, za svoj rad na dugogodišnjem pravnom sporu, a tom prilikom održala je govor, kako je sama naglasila, kao žena, građanka i majka, a ne kao odvjetnica. Radi se o 17 godina dugom pravnom sporu kojim je spriječena uspostava ilegalnih odlagališta smeća u njezinom rodnom gradu Pezinoku, sjeveroistočno od Bratislave. Zatvorila je odlagalište jer je dokazala da zagađuje zemlju, zrak i vodu, a presudu je dobila na Europskom sudu u Luxembourgu.

Nakon gotovo dva desetljeća u kojima se kao odvjetnica borila za građanska prava, četrdesetpetogodišnja Zuzana odlučila je ući u politiku 2017. u sklopu novoosnovane Progresivne stranke. Tamo je bila žestoka kritičarka slovačkih vlasti i aktivistica za zaštitu okoliša, borbu protiv korupcije i borbu za manjine zbog čega su je već prozvali slovačkom Erin Brockovich.

5834534 30.03.2019 Liberal lawyer and Slovakia's presidential candidate Zuzana Caputova, left, and her daughter go to cast their votes at a polling station during the country's presidential elections in the city of Pezinok, 20 km northeast of Bratislava, Slovakia., Image: 423454033, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Sputnik
Profimedia, Sputnik

'Zahvaljujem svojoj obitelji i svom timu. Prihvaćam izazov s velikom skromnošću i svijesti da je ovo golema odgovornost. Hvala svima koji ste bili uz mene i obećavam da ću ostati uz vas", rekla je u pobjedničkom govoru Čaputova koja živi sa šest godina mlađim partnerom glazbenikom, fotografom i piscem Peterom Konečnýem i svoje dvije kćeri u Pezinoku. Mandat joj započinje 15. lipnja ove godine.

5834535 30.03.2019 Liberal lawyer and Slovakia's presidential candidate Zuzana Caputova, left, and her daughters pose as she casts her vote at a polling station during the country's presidential elections in the city of Pezinok, 20 km northeast of Bratislava, Slovakia., Image: 423454040, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Sputnik
Profimedia, Sputnik

Linker
27. travanj 2024 15:12