Sa svojom kćeri Indijom prije deset godina
 Getty Images
ZLOSTAVLJANA, ALI SRETNA

Zvijezda 'Dinastije' bori se da kćer izvuče iz ralja sekte

Tri desetljeća nakon uloge u sapunici 'Dinastija' Catherine Oxenberg opet privlači pozornost javnosti: kći srpske princeze Jelisavete Karađorđević bori se da kćer Indiju izvuče iz ralja sekte NXIVM, koja ju je navodno žigosala i odvojila od obitelji.

Tri desetljeća nakon uloge u sapunici 'Dinastija' Catherine Oxenberg opet privlači pozornost javnosti: kći srpske princeze Jelisavete Karađorđević bori se da kćer Indiju izvuče iz ralja sekte NXIVM, koja ju je navodno žigosala i odvojila od obitelji.

Uoči Noći vještica Catherine Oxenberg (56), zvijezda kultne sapunice "Dinastija", šokirala je američku javnost zastrašujućom pričom iz vlastitog života. Njezin bauk je NXIVM, ozloglašeni američki kult s otprilike 16.000 sljedbenika, uglavnom žena, među kojima je i glumičina 26-godišnja kći India. Catherine Oxenberg tvrdi da sljedba sa sjedištem u gradu Albanyju u državi New York te podružnicama u Kanadi i Meksiku ugrožava život njezine prvorođene kćeri. U svibnju, kad su se posljednji put vidjele, India je bila suha kao bakalar, ispadala joj je kosa i priznala je da godinu dana nije imala mjesečnicu, što su karakteristični simptomi pothranjenosti.

Catherine Oxenberg, India Oxenberg and Casper Van Dien (Photo by E. Charbonneau/WireImage for Showtime Networks)
WireImage for Showtime Networks
India s mamom Catherine i njenim drugim mužem, glumcem Casperom Van Dienom

Ekstremna dijeta od samo 500 do 800 kalorija dnevno, podjela na robove i gospodare te žigosanje sljedbenica na vrhu su liste uznemirujućih praksi u kultu što ga je prije 20 godina osnovao Keith Raniere (67). Taj propali poduzetnik te samoproglašeni aktivist, znanstvenik, filozof i humanitarac danas ima "umjetničko" ime, sljedbenici ga zovu Vanguard. Bivši pripadnici kulta tvrde da je dugokosi Vanguard zloćudni manipulator, koji se seksa sa sljedbenicama i nagovara ih na izgladnjivanje zato što mu se sviđaju koštunjave žene. Svoj autoritet nameće hvalisanjem da je progovorio u prvoj godini života, do dvanaeste je svladao srednjoškolsku matematiku i naučio svirati glasovir, a sa 16 godina upisao Politehnički institut. Koliko je poznato, danju uglavnom spava, a navečer igra odbojku ili sljedbenice vodi na duge noćne šetnje. Neke ga opisuju kao toplog i zabavnog muškarca, uvijek spremnog na razgovor o temama koje zanimaju žene. Prije nego što je postao guru, vodio je diskontno trgovačko poduzeće, no kako se u poslovanju koristio nedopuštenim financijskim inženjeringom, istražitelji su ga primorali da zatvori tvrtku.

Osnivač NXIVM-a Keith Raniere, na čiji račun padaju teške optužbe

Raniereov NXIVM počeo je djelovati kao organizacija za samopomoć i osobno usavršavanje, mameći članove new age floskulama o samoostvarenju i oslobađanju osobnih potencijala kroz eliminiranje psiholoških i emocionalnih barijera. Osobe bez samopouzdanja i vjere u vlastite instinkte lako se lijepe na takva maglovita obećanja.

PRINCESS KARADJORDJEVIC POSES FOR PICTURE WITH HER DAUGHTER US ACTRESS OXENBERG AND GRANDAUGHTER INDIA IN ZEMUN.  Member of Serbia's royal family and presidential candidate, Princess Jelisaveta Karadjordjevic (L) poses for a picture with her daughter U.S. actress Catherine Oxenberg (C) and grand daughter India (R) at her home in Belgrade's suburb of Zemun June 11, 2004. Princess Karadjordjevic, 68, who recently resettled in Serbia decades after her family was exiled, is a candidate in the June 13 Serbian presidential elections. Oxenberg came to Belgrade with her daughter to support her mother's candidacy. REUTERS/ Ivan Milutinovic - RP5DRHYMZBAA
REUTERS
Preko majke Jelisavete Catherine je rodbinski povezana s nekoliko europskih kraljevskih obitelji

Catherine Oxenberg, kći srpske princeze Jelisavete Karađorđević i njujorškog biznismena Howarda Oxenberga, svoje je najstarije dijete sama gurnula u ralje NXIVM-a kad je Indiju 2011. odvela na jedno njihovo predavanje. Premda je glumica zaključila da je riječ o čudacima i nastranim tipovima, India se ozbiljno zagrijala za Ranierevo učenje i postala je njegova vatrena sljedbenica. Revnosno je pohađala radionice, koje je Raniere naplaćivao 3400 dolara, regrutirala je nove članove sljedbe i naposljetku se preselila u NXIVM-ovu središnjicu u Albanyju. Ondje živi u okruženju sličnih osoba koje su zbog Keitha Ranierea odbacile obitelj, prijatelje i karijeru, prepustivši mu na volju svoje živote i bankovne račune.

KPA42726.jpg
DENVER-CLAN / Dynasty
 / 
JOHN FORSYTHE, CATHERINE OXENBERG, LINDA EVANS EM
||rights=ED, Image: 136735964, License: Rights-managed, Restrictions: Dynasty, Model Release: no, Credit line: Profimedia, United Archives
Profimedia, United Archives
Catherine kao Amanda iz 'Dinastije' sa svojim TV roditeljima Johnom Forsytheom i Lindom Evans

India Oxenberg u kultu India Oxenberg u kultu je vjerojatno pronašla osjećaj pripadnosti koji nije imala u vlastitoj obitelji. Rano djetinjstvo provela je bez oca Williama Shaffera, kriminalca koji je završio u zatvoru jer je sa svojom bandom u SAD švercao marihuanu s Tajlanda. Bio je veliki igrač, na ilegalnom uvozu opojne trave navodno je okrenuo oko 50 milijuna dolara, a nakon izdržane kazne živi povučeno u Kaliforniji. Catherine Oxenberg se nakon afere sa Shafferom dvaput udavala i razvodila. U prvom braku s čuvenim producentom Robertom Evansom ostala je samo devet dana. Preklani se nakon 16 godina braka razvela od glumca Caspera Van Diena s kojim ima dvije maloljetne kćeri. Nikad nije javno govorila tko je Indijin otac, no sad se razotkrila i ta nezgodna obiteljska tajna.

Catherine Oxenberg and Daughter India Oxenberg (Photo by Ron Galella/WireImage)
WireImage
Catherine i India početkom 90-ih, kad se još nije znalo da je Indijin otac bivši kriminalac William Schaffer

Premda je primjećivala da India postupno sve dublje tone u glib Raniereove sekte, Catherine Oxenberg nije se htjela miješati u izbor svoje kćeri, ali kad su lani do nje počele dopirati neke zabrinjavajuće priče, uhvatila ju je panika. Otpadnici od sekte otkrili su da je Vanguard unutar NXIVM-a osnovao tajno sestrinstvo, gdje se inicijacija sastoji od niza psihičkih i tjelesnih zlostavljanja, a kulminacija tog perverznog obreda je žigosanje u području prepona. Lider kulta od kandidatkinja za tajno sestrinstvo traži ropsku pokornost i podređenost, uvjeravajući ih da samo tako mogu prevladati tipične ženske slabosti kao što su pretjerana emocionalnost, neispunjavanje obećanja i olako uživljavanje u ulogu žrtve. Zahtijeva da prije inicijacije predaju svoje gole fotografije ili neki drugi kompromitirajući materijal, kao zalog poslušnosti i jamstvo zavjeta šutnje. Među ostalim, prisiljene su gledati snimke nasilja dok kamere i EEG uređaj bilježe njihove reakcije; navodno su im prikazivali i autentičan videozapis ubojstva i komadanja žena. Za najmanji neposluh slijedi tjelesna kazna i/ili višednevni post.

Inicijacija završava žigosanjem. Kandidatkinju s povezom na očima dovode u svijećama osvijetljenu prostoriju, skidaju joj povez, ona se svlači, liježe na stol, druge joj čvrsto pridržavaju ruke i noge, a kad izgovori obrednu formulu: "Gospodaru, molim te, udijeli mi čast i udari žig", licencirana osteopatkinja, pripadnica kulta, prislanja joj na donji dio trbuha usijani kvadrat željeza s inicijalima KR. Proces žigosanja, ispunjen kricima i vonjem sprženog mesa, traje oko pola sata, svjedoče žene koje su prošle tu torturu, ali su ipak došle pameti i odmetnule se od kulta.

Članice Ranierova tajnog sestrinstva moraju biti žigosane

- Pozlilo mi je kad sam doznala da je i moja kći primljena u njihovo tajno sestrinstvo - rekla je Catherine Oxenberg. - Ona brani tu njihovu praksu, kaže da tako jačaju karakter. Potpuno su joj isprali mozak. Bespomoćna sam, izgubila sam svoje dijete, no učinit ću sve što mogu da je vratim. India, pak, poručuje da je s njom sve u najboljem redu.

- Osjećam se dobro, zapravo odlično… To su moji prijatelji i kolege od kojih nikad nisam doživjela ništa loše. Nikad ne bih dovodila u opasnost sebe i ljude koje volim - napisala je India na svojoj Facebook stranici. Na potezu su nadležne institucije koje najavljuju provjeru navoda o zlostavljanju sljedbenica kulta NXIVM. Keith Raniere ne sjedi prekriženih ruku: već je tužio nekoliko bivših sljedbenika zbog odavanja poslovne tajne, a najnovije optužbe odbacuje kao kriminalne pokušaje razbijanja njegove dobronamjerne organizacije.

LOS ANGELES, CA - OCTOBER 19:  Actress Catherine Oxenberg (L) and daughter India attend the 53rd Annual Young Musicians Foundation Gala, celebrating Merv Griffin, at the Beverly Hilton hotel on October 19, 2007 in Los Angeles, California.  (Photo by Charley Gallay/Getty Images)
Getty Images
Sa svojom kćeri Indijom prije deset godina

Linker
02. svibanj 2024 17:06