Novi smjer

Tonka i Aljoša Šerić pokazali su nam svoj novi stan: ‘Željeli smo puno svjetla i crnu kuhinju‘

Bračni i glazbeni par odlučio se iz centra Zagreba preseliti u obližnji kvart, a nakon intenzivne potrage za novim domom, konačno su ga i našli.

Paveli imaju brojne novosti. Tonka i Aljoša Šerić svoju su obitelj pojačali za još jednog člana, točnije članicu Avu, koja će krajem studenog napuniti godinu dana. Sukladno povećanju svoje obitelji ovaj bračno - glazbeni par odlučio je povećati i kvadraturu životnog prostora. Iza njih je dosta stresan period prodaje starog stana, potrage za novim, ali i munjevite adaptacije novog životnog prostora. No iz svega toga proizašla je i pokoja Dobra stvar, doslovno - budući da im se tako zove i novi singl u koji čvrsto vjeruju.

Još na proljeće prodali su stan u centru Zagreba, a s malom bebom i vrtićarkom Lunom koja ima šest godina, bacili su se u višemjesečnu potragu za novim domom. Kao i većina ljudi u sličnoj situaciji, uvjerili su se u visoke cijene za dosta neadekvatno uređene stanove. Bili su svjesni da će morati uzeti stan za adaptaciju. U otprilike četiri mjeseca pogledali su 40-ak stanova, a u njih 30 došli su drugi put s majstorom.

image

Stan ih je oduševio na prvu

NEJA MARKICEVIC/CROPIX

"Definitivno smo prodali svoj stan po cijeni po kojoj nikako ne bismo, da se nije dogodio potres", priča Aljoša Šerić u njihovoj novoj kuhinji.

Kako su otkrili on je birao boju, odnosno htio je da imaju crnu kuhinju, Tonka je željela da konačno ima otok na kojem će s djevojčicama mijesiti kruh. Iz njihovog stana sa šestog i posljednjeg kata zgrade smještene na Trešnjevci puca impozantan pogled. Iz kuhinje prema sjeveru i Sljemenu, a s druge strane dnevnog boravka pogled seže prema jugu.

image

Aljoša je htio kuhinju u crnoj bolji

NEJA MARKICEVIC/CROPIX

"Moram priznati da smo oduvijek maštali o pogledu. Kad se Luna rodila njegov stan u Hatzovoj imao je cijeli Zagreb na dlanu. Onda smo završili u Deželićevoj, bili smo na prvom katu i pogled je bio na krošnje kestena, koje su krasne, ali nema neba, vidjela se druga zgrada preko puta. Meni je to falilo, maštali smo o svjetlu u stanu, nebu, oblacima, predivnom pogledu", opisuje Antonija Matković Šerić.

Kako to obično bude pri tako velikoj promjeni i kupovini stana, čim su zakoračili u njega, osjećali su da je poseban. Bili su prvi kupci koji su ušli u stan.

image

U svakom stanu, kauč im je najdraži kutak

NEJA MARKICEVIC/CROPIX

"Super su prodavatelji, cijena je bila super postavljena, brzo smo se našli. Skužili smo kakav bi stan mogao biti. Vidjeli smo potencijal. Bilo mi je bitno da smo zadnji na etaži tako da je osjećaj privatnosti fenomenalan", kaže Aljoša. Tonka se nadovezuje da su provjerili u kakvom je stanju krov, a da su zid između kuhinje i boravka srušili, kako bi dobili veliki open-space prostor za boravak i prozore s dvije strane.

Radovi su potrajali dva i pol mjeseca, a trenutno su Šerići u fazi završavanja finalnih radnji i čekanja određenih sitnica od namještaja. Pred njima će tada biti slatke muke - ukrašavanje stana umjetninama, biljkama i sitnicama od emotivne vrijednosti.

image
NEJA MARKICEVIC/CROPIX

No dobrano su se namučili da dođu do ove faze. Tonka priznaje da joj je trenutak kada su prodali svoj stan, a nisu znali gdje će bio posebno izazovan. Uhvatila ju je panika.

"Tada sam tek rodila, Ava je imala četiri mjeseca, bio je to izazovan period preispitivanje naših zajedničkih odluka, trebalo je to izdržati. Mi smo kao par bili dosta jaki. Kad smo napokon naišli na ovaj stan, bio je jedan jedini nakon kojeg smo se vratili kući s osmjehom", prisjeća se Antonija i dodaje da su dnevno gledali i po pet stanova.

"Svi su drugi bili bez veze, ovaj je imao ono nešto. Tek tada sam pomislila: ‘Ajde možda ispadne sve ok!‘"

image

Posebno su sretni s raskošnom dječjom sobom

NEJA MARKICEVIC/CROPIX
image

Na promjenu stana ponukalo ih je proširenje obitelji

NEJA MARKICEVIC/CROPIX

No iz svog stana su morali izaći, a u novi stan za adaptaciju nisu mogli ući. Živjeli su u kutijama i koferima, što nije lako, a pogotovo ne s vrtićarkom i bebom od pola godine.

"Imamo malo dijete. Spakirala sam stvari za proljeće, ljeto, jesen, sve u koferima i kutijama. Spasili su nas moji roditelji s garsonijerom, Aljošini s vikendicom na Markuševcu, da ne moramo ići u najam", opisuje Tonka.

Iako jednoglasno govore da je u adaptaciji sve što je moglo poći krivo i pošlo, oni su je uspjeli završiti za manje od tri mjeseca. Usput su dovršili novu pjesmu i snimili spot za Dobru stvar.

image

Aljoša njihove hitove piše u kućnom studiju

NEJA MARKICEVIC/CROPIX

"Bez podrške rodbine ne bismo to uspjeli, uskakali su Aljošini roditelji i sestra, moja sestra i mama. Mi uvijek nešto mozgamo, planiramo i radimo, tako je bilo i preko ljeta, a oni su kao i uvijek žrtve naših preslušavanja snimaka, pomaganja koja će pjesma biti idući singl. Na kraju presretni smo što svega Dobru stvar možemo predstaviti kao novi singl. I plesna i vesela i motivirajuća, najbolja moguća stvar za jesen", priča Tonka i dodaje da je za spot zaslužan Gonzo s kojim već neko vrijeme surađuju.

Pjesma, za koju kažu da je neobična za Pavelov repertoar, ni nije pisana za njih. "Nastala je prije otprilike pet godina, kad smo radili na Tonkinom albumu, nismo imali refren, on je nastao prije godinu dana. Ova pjesma ne korespondira s onim što inače radimo, disko, pop, funky pjesma. Stjecajem okolnosti, tajminga, ipak smo je mi snimili. Super da jesmo", kaže Aljoša i objašnjava da su nakon Tonke u opciji bile i neke druge naše pjevačice.

Kako su oboje otkrili ovo je jedina takva stvar na njihovom novom albumu, Aljoša ju je napisao, a otkrio je odakle mu inspiracija. "Neko vrijeme sam puno slušao Moloko, sad sam srećom gledao i Roisin Murphy na INMusicu, stvarno je žena zmaj, ima odlične pjesme, a ova naša pjesma je negdje između Moloka i nekih disko pjesama Bee Geesa i Diane Ross, što sam slušao kao klinac. I sami smo sebe iznenadili da smo Pavelu ostavili takvu pjesmu. Drugačija je", objašnjava.

Tonka je sa svojim "dnevnim poslom" još uvijek na porodiljnom dopustu, uskoro se vraća na posao u Gradski zavod za zaštitu spomenika kulture i prirode, a na koncerte u Pavelu već se vratila i kako kaže, jedva čeka Advent i brojne nastupe.

image

Kuhinju krasi veliki prozor koji gleda na Sljeme

NEJA MARKICEVIC/CROPIX

Šerići su se jednoglasno složili da je upravo Aljoša šef što se tiče muzike, dok je Tonka vladarica kuhinje. "Jedino Aljoša ima prigovor na moju kuhinju, kad ja ispečem muffine pa podijelim djeci, sestričnama, a ne ostavim za njega", prepričava Tonka dok Aljoša nadopunjuje riječima "Nisam stigao ni probati".

Prepričava Tonka kako je izgledalo pečenje prvih slastica u novoj kuhinji, oduševljena je pećnicom za koju kaže da je - zmaj. "Onda mi je da se iskupi kupila kupovni mramorni kolač, kao to je isto. Umjesto da odmah, tu večer radi novu turu muffina. Kužiš...", nije zaboravio muffine Aljoša ni tri tjedna nakon useljenja.

image
NEJA MARKICEVIC/CROPIX

Kao što jedva čekaju da vide kako će njihova pjesma odjeknuti eterom, tako jedva čekaju i prvo druženje svojih najboljih prijatelja, igrom slučaja to su i njihovi kolege iz Vatre i Detoura.

"Mi bi htjeli da nitko ne sluša niti jedan drugi bend osim Pavela, i da sve radio stanice puštaju naše pjesme, i da televizije puštaju samo Pavel i Tonku... kad već pitaš. Nikako Vatru ni Detur, bože mi prosti...", šale se Šerići i istovremeno s prozora pokazuju da sada gledaju na zgradu svojih prijatelja Ivana Dečaka i njegove Nine. "To su nam najbolji prijatelji Vatra i Detour", dodaju.

image
NEJA MARKICEVIC/CROPIX
image
NEJA MARKICEVIC/CROPIX
Linker
16. travanj 2024 14:13