MENOPAUZA NIJE TABU

Menopauza iz perspektive stručnjaka: ‘Neželjene simptome moguće je zaustaviti!‘

Na Vichyjevom panelu povodom Svjetskog dana menopauze vodeći stručnjaci su razgovarali o prvim znakovima hormonskog starenja, važnosti brige ‘izvana i iznutra‘, a predstavljena je ekspertna linija za njegu kože u svakoj fazi menopauze te #MENOTALKS - serijal razgovora o menopauzi, a ujedno i webstranica s korisnim člancima čiji je cilj potaknuti otvoreniji razgovor o promjeni i ukazati na važnost poduzimanja preventivnih mjera.

Menopauza predstavlja čak trećinu života žene, a budući da znanje i svijest o izazovima ovog perioda ponajviše utječu na kvalitetu života, na panelu #MENOTALKS povodom Svjetskog dana menopauze, vodeći dermokozmetički brend Vichy u zagrebačkom hotelu Esplanade okupio je vrhunske stručnjake koji su pod vodstvom voditeljice i novinarke Tončice Čeljuske iznijeli sve što žena treba znati o razdoblju promjene te kako prevenirati neželjene znakove hormonalnog starenja kože i druge simptome menopauze.

"Svake godine 25 milijuna žena prolazi kroz menopauzu i do 2025. širom svijeta će u postmenopauzi biti oko 1.2 milijarde žena", započela je činjenično voditeljica Tončica Čeljuska panel na kojem su stručnjaci kroz integrativan pristup temi otvorili neke nove perspektive i razbili postojeće predrasude.

image

Stručni sugovornici Vichyjevog panela bili su prof. dr. sc. Marina Šprem Goldštajn, dr. med., spec. ginekologije i porodništva, predsjednica Hrvatskoga društva za menopauzu, prof. dr. sc. Darija Vranešić Bender, klinička nutricionistkinja, dermatologinja prof. dr. sc. Marija Kaštelan, dr. med, prim. dr. sc. Ivan Bolanča, dr. med., spec. ginekologije i porodništva i Tanja Vučković, edukator za Vichy.

VEDRAN PETEH/CROPIX

Prof. dr. sc. Marina Šprem Goldštajn, dr. med., spec. ginekologije i porodništva, predsjednica Hrvatskoga društva za menopauzu, prof. dr. sc. Darija Vranešić Bender, klinička nutricionistkinja, dermatologinja prof. dr. sc. Marija Kaštelan dr. med, prim. dr. sc. Ivan Bolanča, dr. med., spec. ginekologije i porodništva te Tanja Vučković, edukator za Vichy složili su se da promjene kroz koje žena prolazi u razdoblju menopauze nisu lake, no da je simptome moguće ublažiti i samim time povećati cjelokupnu kvalitetu života.

Žene koje ulaze u menopauzu u pravilu se vrlo lako i vrlo brzo obraćaju ginekologu, međutim, s ciljanim tegobama - objasnio je dr. med., spec. ginekologije i porodništva Ivan Bolanča koji smatra da im je iz tog razloga nužno postaviti nekoliko ciljanih pitanja koja će otkriti čitav dijapazon tegoba o kojima rjeđe pričaju, a koje ih zapravo najviše muče.

image

Prim. dr. sc. Ivan Bolanča, dr. med., spec. ginekologije i porodništva.

VEDRAN PETEH/CROPIX

Čitajte i: Vichy ima novu aplikaciju za precizno utvrđivanje stanja kože, a sve što trebate napraviti je okinuti jedan selfie

Ipak, sve promjene u raspoloženju i u koncentraciji ne trebamo odmah pripisivati menopauzi.

"S jedne strane, naravno, ti hormonski ciklusi koji se mijenjaju mogu doprinijeti pojavi takvih promjena raspoloženja. Međutim, u isto vrijeme govorimo o jednom "tajmingu" za takve promjene u kojemu se događaju naše velike životne promjene - problemi, rasprave s adolescentima kod kuće, briga o starijim ljudima, briga o našoj karijeri, o našem napredovanju. S druge strane, naravno, treba znati da se u toj životnoj dobi može povećati učestalost depresije i anksioznosti, a da ne kažem da jednako tako poremećaji raspoloženja i promjene u memoriji mogu biti prvi znak Alzheimerove bolesti i u toj životnoj dobi", opisala je prof. dr. sc. Marina Šprem Goldštajn te je dodala da žene koje otkriju takve simptome svakako mogu potražiti pomoć stručnjaka - ginekologa koji će ih potom prema potrebi uputiti na pravo mjesto.

Osim poremećaja u ciklusu i nepravilnih krvarenja, ali i promjena u raspoloženju, u "adolescenciji zrele životne dobi" - kako je menopauzu nazvala prof. dr. sc. Marina Šprem Goldštajn, javljaju se i promjene u održavanju željene tjelesne težine.

image

Prof. dr. sc. Marina Šprem Goldštajn.

VEDRAN PETEH/CROPIX

"Činjenica je da se potrebe za energijom smanjuju - dakle mi trošimo manje energije nego što smo trošili s 20 ili 30 godina kada pređemo 45 ili 50 godina. Kako za koga - to je vrlo individualno, ali u pravilu nakon 45. godine počinje se smanjivati udio mišićnog tkiva u tijelu, a povećavati udio masnog tkiva i onda kako desetljeća idu tako se ti trendovi nastavljaju", objasnila je prof. dr. sc. Darija Vranešić Bender čemu je dodala da s dobrim planiranjem prehrane i adekvatnom tjelovježbom neželjene simptome ipak možemo zaustaviti i dopustiti si i nešto "izdašniju" prehranu - sve dok unosimo dovoljno mikronutrijenata.

Ovisno o individualnom stanju organizma i simptomima, nekim ženama se pripisuju i hormonske nadomjesne terapije.

"Hormonsko nadomjesno liječenje nije nadomjestak sreće. To nije nešto što će napraviti revoluciju - to nije za svakoga. Međutim ne treba se toga ni bojati. Ako se daje u indikacijama koje su za to predviđene, ako se daju preparati koji su kvalitetni, ako se daju doze koje su optimalne i ako se daju ženama koje to trebaju i koje to mogu uzimati, onda apsolutno od toga ne treba bježati", pojasnio je doktor Bolanča.

image

Prof. dr. sc. Darija Vranešić Bender.

VEDRAN PETEH/CROPIX

Neželjene promjene koje se odražavaju na koži

"U razdoblju menopauze kada dolazi do smanjenog lučenja estrogena, a dešavaju se naravno i promjene poput povećanog gubitka vode zbog kojih koža postaje suha i dehidrirana, a bore vidljive. Te bore najizraženije su na koži lica - posebno oko očiju i na usnama. Dolazi i do smanjenja količine masnog tkiva, do preraspodjele potkožnog masnog tkiva na licu pa stoga koža djeluje opušteno, mlohavo, gubi onaj čvrst tonus. Što se tiče mandibularne linije, ona više nije ravna nego vidimo 'brda i doline'", opisala je prof. dr. sc. Marija Kaštelan niz promjena koje tijekom menopauze postaju sve vidljivije na koži, a čemu dodatno doprinosi i izlaganje suncu, odnosno ultraljubičastim zrakama.

image

Prof. dr. sc. Marija Kaštelan.

VEDRAN PETEH/CROPIX

Čitajte i: Vichy u znak podrške svakoj ženi u menopauzi razvio novu neovadiol inovativnu njegu!

A osim zaštitnog faktora koji je obavezan u prevenciji prvih znakova starenja, važno je koristiti i adekvatne proizvode za njegu lica. Na tome je Vichy radio posljednjih 20-tak godina, a ujedno je i prvi dermokozmetički brend koji je kreirao njegu koja se bori protiv utjecaja hormonalnog starenja koristeći molekulu Proxylane, a koja je zbog dokazane kliničke učinkovitosti sada sastavni dio svih proizvoda za njegu kože u menopauzi - rekla je Tanja Vučković, edukatorica za Vichy, broj 1 anti-aging brend u europskim ljekarnama koji se trudi motivirati i poticati žene da se osjećaju dobro u svojim godinama, da međusobno i otvoreno razgovaraju o svim izazovima u kojima su se našle te da potraže savjet u ljekarnama u kojima radi čitav niz stručnjaka koji se redovito educiraju.

image

Tanja Vučković, edukatorica za Vichy.

VEDRAN PETEH/CROPIX

Kvaliteta je Vichyju oduvijek na prvom mjestu pa s ginekolozima i dermatolozima predstavlja novitet - Novu Neovadiol njegu kože u perimenopauzi i postmenopauzi koja i najzahtjevnijoj koži pruža potpunu njegu.

image

Eskpertna linija Neovadiol za njegu kože u svakoj fazi.

VEDRAN PETEH/CROPIX

Linija predstavlja pet proizvoda za prevenciju svake od neželjenih promjena na koži kao posljedica menopauze koji zahvaljujući najkvalitetnijim i pomno biranim sastojcima kožu čine gušćom, manje ovješenom, čvršćom i elastičnijom.

Hranjive kreme djeluju protiv bora te nadoknađuju gubitak lipida dok koži vraćaju osjećaj ugode čineći ju blistavom.

image

Voditeljica i novinarska Tončica Čeljuska.

VEDRAN PETEH/CROPIX

Osim nove linije u njezi kože u razdoblju menopauze koja je već dostupna u ljekarnama, na panelu je predstavljena i platforma #MENOTALKS čiji je cilj potaknuti otvoreniji razgovor o menopauzi i ukazati važnost poduzimanja preventivnih mjera, a na kojoj uz Facebook grupu Nema Pauze u Menopauzi žene mogu razmijeniti iskustva menopauze s drugim ženama i inspirirati se - budući da je menopauza razdoblje kroz koje žena može proći sretno.

Slušajte svoje tijelo, prepoznajte na vrijeme neželjene simptome menopauze i zakoračite hrabro u novu adolescenciju. Posvetite se blagostanju i pouzdanom pogledu u budućnost, prigrlite novu sebe i zaboravite na pauzu u menopauzi!

Linker
19. travanj 2024 22:47