posveta voljenom zagrebu

Pogledajte kako smo se proveli na partyju sezone: Ljetni vrt by Gloria u atriju Arheološkog muzeja oduševio posjetitelje

Napokon neki događaj - najčešći je to komentar koji se mogao čuti na prvoj večeri Ljetnog vrta by Gloria, na kojem su se kroz zabavno-gastronomski program evocirale uspomene na Zagreb iz nekih starih vremena...

- Toliko mi je drago da se napokon, nakon toliko mjeseci zatvorenosti, opet družimo. Glorijina druženja nikada ne propuštam, a ovo zaista, i zbog lokacije i teme i cijele ekipe ima posebnu čar - kaže Renata Sopek koja je na prvoj večeri događaja Ljetni vrt by Gloria bila i jedna od sudionica kviza "Koliko poznajete Zagreb?".

"Kako se zove šareno ukrašeni kolač od slatkog tijesta - tradicionalni simbol Zagreba?", "U kojem se kvartu nalazi Naselak u kojem su živjeli legendarni Smogovci?" ili "Kako se zvalo najpoznatije savsko kupalište na kojem su žene njegovale kožu Eucerinom proizvodima za zaštitu od sunca?", samo su neka od pitanja koje je HRT-ova voditeljica Iva Šulentić postavljala zvijezdama podijeljenima u tri tima.

Timovi Mačkice (glumica Elizabeta Brodić, PR stručnjakinja Nevena Rendeli i TV voditeljica i pjevačica Renata Končić Minea) i Mafia Squad (TV voditeljica Anja Alavanja, PR stručnjakinja Antonija Stupar Jurkin i voditeljica, PR stručnjakinja i fitness ikona Renata Sopek te pobjednička ekipa koju su činili sopranistica i glumica iz legendarnog filma „Tko pjeva, zlo ne misli” Mirjana Bohanec Vidović, operni pjevač Ronald Braus i glumica Marija Jerneić natjecali su se u kreativnom kvizu o poznavanju Zagreba. Pobjednik može biti samo jedan, u ovom slučaju ekipa 3B odnijela je pobjedu, no nagrade - poklon pakete Eucerina, dobili su svi sudionici.

Nakon toga je na rasporedu bio kulinarski dvoboj by Podravka u kojem su sudjelovale pjevačica Sanja Doležal i Janja Benić, poznata po gastro blogu Janjolinka. Kuhale su staro zagrebačko jelo - rezance s makom i orasima.

Paralelno se na drugom dijelu atrija vodio se panel Gloria osobno na temu što se u Zagrebu jelo nekada i sada. Sudjelovali su gastro blogerica Nastasja Chiara Petrić, kolekcionar Jura Gašparac, glumica Sanja Vejnović i urednica portala Dobra hrana Vana Babić, a doznalo se mnogo zanimljivih detalja iz gastro prošlosti metropole. Primjerice, da su rakovi, ribe i kornjače iz Save u davnim stoljećima bili uobičajena hrana na trpezama Zagrepčana te da su za Božić šopali gusku - rakijom i orasima.

image
Sanja Doležal rado se primila kuhače u kulinarskom dvoboju s Janjom Benić.
NERA SIMIC/CROPIX

Za kraj programa, u brojnim svjećicama ukrašenom HEP-ovom kutku, razgovaralo se o položaju agramerskih žena nekoć i danas. Razgovor je, kao što to radi svakog tjedna u Glorijinom videoserijalu Bez brige s Dijanom, vodila Dijana Čuljak, a gošća je bila Sanja Doležal.

image
Dijana Čuljak i Sanja Doležal razgovarale su o položaju agramerskih žena nekad i danas.
NERA SIMIC/CROPIX

Čitajte i: Pridružite nam se na partyju kojim odajemo počast starom Zagrebu! Posjetite naš Ljetni vrt i zabavite se s nama

Idealna je ovo prilika bila da se naši gosti prisjete kako je izgledao Zagreb iz njihovog djetinjstva, što pamte iz tog vremena, ali i što tradicionalno zagrebački najbolje znaju skuhati.

- Omiljeno mi je mjesto u Zagrebu park u Martićevoj gdje se okupljam sa susjedima. Zbližili smo se svi nakon potresa, izmjenjujemo potresna iskustva i tamo se družimo - kaže voditeljica Mirna Zidarić kojoj je događaj poslužio kao idealan odmor od napornog tempa nakon rada na Europskom prvenstvu u nogometu. A čeka ju teniski turnir u Umagu kao i najizazovnije Olimpijske igre u Tokiju, koje kao novinarka prati - iz Zagreba, a tek će sredinom kolovoza u svoju ljetnu bazu - Primošten.

image
Mirna Zidarić stigla je na party i opustila se nakon posla.
NERA SIMIC/CROPIX

U društvu prijatelja i novinara Dina Bonačića uživala je dizajnerica interijera Mirjana Mikulec koja je nostalgična za vremenima kada su je roditelji u centar Zagreba vodili na sladoled. - Sad centar uzimam zdravo za gotovo pošto u njemu živim, a i stalno sam negdje u žurbi kad izađem iz stana, ponekad zaboravim kakav mi je doživljaj bio prošetati Trgom, a onda i na svoj omiljeni Gornji grad - priznaje Mirjana.

image
Marijana Mikulec prisjetila se idiličnog djetinjstva u Zagrebu.
IVANA NOBILO/CROPIX

Odlaske u Vincek na sladoled i šetnju Ilicom pamti i TV voditeljica i fitness trenerica Renata Sopek, a kad god pomisli na svoj rodni grad prvo se sjeti - uspinjače. - Valjda svaki put kad bi me roditelji vodili u centar, morali smo na uspinjaču. Puno znam o Zagrebu, a još više o zagrebačkoj kuhinju jer sam prava gurmanica i radim izvrsnu puricu s mlincima i orahnjaču - kaže Renata koja iz svog rodnog grada ovo ljeto neće dugo izbivati, a prva će joj postaja biti Maslenica i Split, dok će za odlazak van granica Hrvatske pričekati rujan.

image
Renata Sopek, Anja Alavanja i Antonija Stupar Jurkin družile su se i uživale u partyu.
NERA SIMIC/CROPIX

Bivša TV voditeljica i sadašnja PR stručnjakinja Antonia Stupar Jurkin odrasla je u Odri, ali dobro pamti kad ju je majka tijekom ljetnih praznika vodila sa sobom na posao u Zagreb. - Tada me najviše impresionirala katedrala, sve te visoke zgrade, obožavala sam šetnje centrom i Zrinjevcem, koji je i danas moje omiljeno mjesto u Zagrebu tijekom svih godišnjih doba - kaže Antonia koja će ljeto provesti radno, ali će kratko i u svoju ljetnu bazu, na Krk.

image
Sanja Vejnović družila se i s Ronaldom Brausom.
IVANA NOBILO/CROPIX

Kulinarska zvijezda večeri Sanja Doležal doma najviše sprema sva tradicionalna zagrebačka jela.

- Ajngemahtec, purica s mlincima, sarma, grenadir marš, restani krumpir, sve su to jela s mirisom mog djetinjstva provedenog na Knežiji i mladosti iz koje najviše pamtim prve izlaske u klubove Big Ben i Lapidarij - kaže Sanja koja je i danas teži izlascima u kvart pa kavu najčešće pije na Marulićevu trgu i šeta Zrinjevcem.

image
Iva Šulentić vodila je posjetiteljice i posjetitelje kroz zabavni program Ljetnog vrta by Gloria.
NERA SIMIC/CROPIX

Pjevačica i TV voditeljica Renata Končić Minea rodila se i cijeli život živi u Zagrebu, a priznaje da u niti jednom drugom gradu na svijetu ne bi mogla živjeti. - Odrasla sam u Dubravi i kao dijete sam najviše voljela kad bi roditelji mene i brata vodili u zoološki vrt. A tek kad bi nam najavili da ćemo na Trg, toliko uzbuđenja! Pamtim i odlaske u katedralu na misu, gdje su me vodili baka i djed koji je inače pjevao u crkvenom zboru - kaže Minea koja danas najviše voli šetnje, brzo hodanje i trčanje po Jarunu i Bundeku, a centar joj je najdraži rano ujutro, kad nema puno ljudi.

image
Minea se, kaže, ne bi mogla zamisliti ni u jednom drugom gradu.
NERA SIMIC/CROPIX

Kao velikoj gurmanici teško joj se bilo odlučiti za omiljeno zagrebačko jelo, ali najčešće će se na njezinu stolu vidjeti purica s mlincima i sarma.

Ljeto će, rekla je ushićeno, provesti vrlo radno, a osim televizijskog angažmana napokon će i nastupati. Unatoč gustom rasporedu imat će tjedan dana odmora i ovo će ljeto prvi put posjetiti Orebić.

image
Gloria produkcija
Linker
20. travanj 2024 04:32