SVI UČIMO

Nećete vjerovati što se dogodilo: Prezentacija kasnila zbog neobičnog razloga

Josip je napravio sve što treba, ali ostali su zakazali: urednici, novinatri, informatika, uprava....

Kako pišemo tekst...

Piše: Snježana Dragojević Harapin • Gloria Copyright

Objavljeno: 01. prosinac 2021. 08:00

Rektorica Sve­­uči­lišta u Rijeci, prof.dr.sc. Snje­žana Prijić-Samaržija odmalena je bila ispred svojih vrš­njaka. Takva je ostala i danas pa ne čudi da je 57-godišnja redovna profesorica filozofije Sveučilište doslovno uvela u Europu. Tako je riječko Sveučilište već drugu godinu zaredom jedno od deset članica Europskog sveučilišta YUFE (Young Universities for Future of Euro­pe), pa studenti mogu birati kolegije u sklopu njih.

ČITAJTE I: Zauvijek odlikašica: Rektorica riječkog sveučilišta oduvijek je bila ispred svojih vršnjaka, a tako je i sada u poslu

- Inicijativa osnivanja YUFA-a je ideja francuskog predsjednika Emmanuela Macrona koju je Europska komisija prihvatila, da se na području EU do 2025. stvori dvadesetak velikih europskih sveučilišta kako bi mogla konkurirati onim velikim svjetskim. A projektom uvođenja pilot predmeta u osnovne i srednje škole u Rijeci u praksi je pokazala da su mladi, suprotno uvriježenom mišljenju, zainteresirani za stanje i budućnost zemlje, grada i kvarta u kojem žive - dovoljno je samo pokazati im kako to mogu postići - kaže Prijić-Samaržija za Gloriju.

Zajedničke večeri i vikendi pomažu joj da napuni baterije jer na poslu daje maksimum.

Građanski odgoj je već godinama zaslugom Grada Rijeke izborni predmet u višim razredima osnovnih škola, čime je dokazano koliko je važno da i tinejdžeri znaju kako funkcionira društvo, odnosno njihova lokalna zajednica.

- Kako je suradnja sveučilišta s lokalnom zajednicom meni poželjna i prirodna, ove godine smo krenuli s nadogradnjom tog predmeta, odnosno, pilot projektom u Prvoj riječkoj hrvatskoj gimnaziji. Kurikulum predmeta “Škola i zajednica” kreirala je skupina stručnjaka riječkog Sveučilišta, zagrebačkog Instituta za društvena istraživanja, Prve riječke hrvatske gimnazije i predstavnika civilnog sektora - priča rektorica. Izborni predmet ponudio je deset tema i problema, a učenici su izabrali onaj koji smatraju najurgentnijIm u njihovoj sredini. Riječkim je srednjoškolcima to bio manjak zelenih pov

Linker
12. travanj 2024 23:47