‘‘Bez brige‘

Bliski odnosi kao terapija: Zagrebački psihijatar otkrio nam je najbolji način jačanja mentalnog zdravlja

Zagrebački psihijatar Goran Jurcan, prvi gost u emisiji Dijane Čuljak, na portalu Gloria.hr otkriva kako se sam nosi sa stresom te savjetuje kako se boriti protiv tjeskobnih stanja.

Tjeskoba, bezvoljnost, neraspoloženje i poremećaji spavanja malo koga su zaobišli u proteklih godinu dana, što ne čudi s obzirom na tri velike nepogode koje su nas zadesile - pandemiju koronavirusa, potrese i ekonomsku krizu. Normalno je, stoga, smatra zagrebački psihijatar Goran Jurcan, da je u ambulantama primijećen porast posjeta osoba s određenim psihičkim poremećajima kao reakcija na navedene stresore.

I sam Jurcan, iza kojega su godine rada u struci - a trenutačno u Klinici za psihijatriju Vrapče - nije imun na stres koji mu uzrokuje svakodnevica. Kao prvi gost emisije “Bez brige” voditeljice i urednice Dijane Čuljak, posvećene mentalnom zdravlju, Goran Jurcan je, među ostalim, otkrio kako se nosi s nelagodnim situacijama u vlastitom životu.

- Simptomi stresa kod mene su jednaki kao i u svih ostalih ljudi. To mogu biti osjećaj napetosti, tjeskobe, umor ili loš san. Nelagodu mi izazivaju situacije u kojima sam izložen, primjerice javni nastupi. Određenu razinu napetosti osjećao sam i tijekom snimanja emisije “Bez brige”, no za takve se situacije nastojim dobro pripremiti kako me ne bi svladala tjeskoba. Kako je to meni bliska tema, a ovo ipak nije bio moj prvi takav nastup, nelagoda je bila nešto manje izražena. Nastojim uživati u takvim jedinstvenim situacijama pa strah jednostavno nestane - govori Goran Jurcan, kojem nelagodu izaziva i prevelika količina obaveza.

No, godine iskustva naučile su ga kako smanjiti stres u svakodnevnom životu.

- Svjestan sam da ne mogu voditi sve bitke pa biram one koje su meni najbitnije. Nastojim strukturirati svoje vrijeme, vikende koristim za opuštanje u prirodi. Ipak, najviše mi je pomoglo što sam osobno prošao vlastitu psihoterapiju, gdje sam proradio dobar dio svojih konflikata. Samim se time i mijenja doživljaj stresa, a i jača se naš kapacitet za nošenje sa stresnim situacijama - kaže psihijatar koji je i sam u nekim situacijama posegnuo za anksioliticima.


- Probao sam ih, ali tjeskobu radije nastojim prebroditi uz iskren razgovor s bliskom osobom. U najtežim trenucima moja terapijska grupa bila mi je najbolji anksiolitik, danas su to meni bliske osobe. Njegovanje bliskih odnosa smatram iznimno važnim zaštitnim faktorom. Razgovor može biti korektiv jer su mnogi skloni barem dijelom iskrivljeno sagledavati stvari - kaže Jurcan, ističući da kod pojave simptoma psihičkih poremećaja koji traju dulje od dva tjedna i sprečavaju osobu u svakodnevnom funkcioniranju treba potražiti stručnu pomoć.

- Rad na sebi kroz proces psihoterapije najbolji je način jačanja mentalnog zdravlja. To je emotivno zahtjevan proces, nerijetko dugotrajan, ali porast kvalitete života koji nam može donijeti je neprocjenjiv - zaključuje naš sugovornik.

O emisiji

Emisija "Bez brige" posvećena je mentalnom zdravlju, a tijekom cijele ove godine urednica i voditeljica Dijana Čuljak ugošćavat će stručnjake, psihologe i psihijatre koji će našim čitateljima i gledateljima nuditi praktične savjete kako prebroditi osobne izazove i krize.

Gost Dijane Čuljak otkriva kakvo je psihičko stanje nacije i koji poremećaji su u porastu

Emisija se emitira ponedjeljkom u 19 sati na portalu Gloria.hr, a cijeli ovaj projekt nudi mogućnost čitateljima da postavljaju pitanja iz tog područja. Potpuno anonimno mogu ih slati na Instagram profil Bez brige s Dijanom ili na bezbrige@ hanzamedia.hr.

Linker
25. travanj 2024 03:37