BEZ BRIGE S DIJANOM

Epidemija je bacila svjetlo na ono što smo godinama prikrivali: ‘Mnogi parovi zapitali su se - a kakvi smo zapravo mi?‘

Psihologinja Maja Vučić, gošća nove epizode ‘Bez brige s Dijanom‘ primijetila je da se mnoge veze, koje su možda i djelovale stabilno, raspadaju. Iako će mnogi ‘okriviti‘ epidemiju, razlog se nalazi dublje.

Gošća u novoj emisiji "Bez brige s Dijanom" bila je psihologinja u privatnoj praksi Maja Vučić koja je u razgovoru s voditeljicom Dijanom Čuljak govorila o posljedicama pandemije na sve nas. Svoje zaključke temelji na iskustvu koje ima kroz rad s klijentima i parovima u svojoj privatnoj praksi, ali i onome što je primijetila u životu i kontaktima s ljudima.

Pandemija i zatvaranje svih nas u kuće i domove dovela je do mnogih razlaza, propitivanja odnosa i promjena.

"U tom životu kad možeš raditi što hoćeš i birati stvari za sebe. Onda imamo mehanizme suočavanja s nekim stvarima koje nas muče, pa nam to pomaže, a s druge strane imamo mehanizme izbjegavanja tog što nas muči - pa je netko tko je prezaposlen, ima puno socijalnih kontakata, tko je od 0 do 24 zauzet - on se nema kad baviti sa sobom", opisala je Maja Vučić način na koji su mnogi ljudi živjeli. Zakopani u obavezama ili u zabavi izbjegavalo se pogledati istini u oči.

Čitajte i: Psihologinja Maja Vučić: ‘Mnogi ne žele priznati da su pregorjeli i da su slomljeni, a treba im pomoć'

Promjena je različito djelovala

Zatvaranjem svih sadržaja na koje smo naviknuli, zabranom putovanja, rad od kuće doveli su do toga da se parovi umjesto dva sata na dan - 'gledaju' i po 24 sata. To je neke od njih još više povezalo, a druge je pak - udaljilo.

"Tako su se mnoge obitelji sad pitale - kakva smo mi zapravo obitelj jer su se susreli konačno jedni s drugima, i vidjeli kako to funkcionira. Jesmo li mi na dobrom putu, ili nismo baš?", objasnila je Maja Vučić što se dogodilo u mnogim ljubavnim i obiteljskim zajednicama tijekom pandemije.

Čitajte i: Tjeskobna generacija Z: ‘Zanima ih slava, ali kroz nogomet ili estradu, a ne kroz područje u kojem bi se mogli dokazati‘

Osim rada s parovima psihologinja radi s mladim ljudima između dvadesete i tridesete godine života, a njih kao da je pokosila epidemija anksioznosti i niskog samopouzdanja.

Linker
20. travanj 2024 03:43