Kako si pomoći dok gledamo slike katastrofe, pitamo se svi, naši stručnjaci daju savjete

Nema smisla u svemu što se dogodilo i što se događa oko nas, ali dr. Ante Bagarić ima utješnu poruku: ljudska vrsta ima kapacitet podnijeti besmisao, podnijeti neracionalne stvari, podnijeti i najgore. Jači smo nego što mislimo, a pitali smo naše stručnjake kako si pomoći kad mislimo da ništa ne možemo učiniti.

Živimo u zanimljivim vremenima. Neki bi rekli, zapravo u zastrašujućim situacijama na koje nemamo nikakav utjecaj. Pandemija je zahvatila cijelu planetu i traje godinama, priroda nas je odlučila dobro protresti i na kraju, ljudskom glupošću, svjedočimo ratu na vratima Evrope. Gledamo gotovo LIVE kako se uništavaju ljudski životi, domovi, kako ginu obitelji, žene, djeca.


Dva su načina na koji preživljavamo objašnjava nam dr. Ante Bagarić. Jedan je da se u položaju fetusa legnemo pod dekicu, upalimo televizor i hranimo svoj strah svaki dan iz početka. Drugi je da ga izbacimo iz sebe, vičemo, urličemo, bjesnimo. Oba su normalna, oba su ljudska.


Ako osvijestimo da je cilj zapravo sijanje straha, važno je ne podleći pod tu mantru, kaže nam dr. Hrvoje Handl. Ne hranite svoj strah. Ne ulazite kroz digitalne platforme u emocionalna stanja koja nisu vaša. Jedno je zdrava empatija, a nešto sasvim drugo je krivnja preživjeloga. Slobodno šećite, živite, veselite se, jer jedino zdravih i stabilnih emocija ćete moći pomoći drugima. Nema smisla u svemu što se dogodilo i što se događa oko nas, ali dr. Ante Bagarić ima utješnu poruku: ljudska vrsta ima kapacitet podnijeti besmisao, podnijeti neracionalne stvari, podnijeti i najgore. Jači smo nego što mislimo, govori nam i ohrabruje nas da živimo punim plućima, ma šta god to značilo za svakoga od nas.


Diktatora je bilo i bit će ih, a na nama je da odlučimo ne slijediti ih, da im ne vjerujemo slijepo i da izgradimo svoj sustav vrijednosti.

Naravno, uvijek je lakše ne preuzeti odgovornost i vjerovati vođi, ali povijest nas uči da to nije najbolji put. Zato pustite emocijama da vas vode, ali samo do jedne granice. Uključite i zdrav razum, odradite svoje obaveze, uzmite vrijeme za svoja zadovoljstva. Vaše tijelo i vaše srce biti će vam zahvalni.

Ako imate pitanja za naše stručnjake i željeli biste čuti nešto više o toj temi, javite nam se na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. .

Linker
18. travanj 2024 02:51