SRDELA ZA ZDRAV ŽIVOT

I fit i sit! Top recepti s plavom ribom iz digitalne kuharice Sanje Žuljević

Da za usvajanje novih znanja i zdravih navika nikad nije kasno potvrđuje proslavljena osobna trenerica koja je nedavno osmislila digitalnu kuharicu s tristotinjak jela, a tek je u četrdesetoj počela ozbiljnije kuhati.

Na gastro kalendaru ožujak je jedan od najizazovnijih mjeseci jer se tada mnogi, u skladu s korizmenim postom, odriču različitih užitaka za stolom. Sanja Žuljević, poznata kao trenerica i nekadašnja voditeljica u TV showu Život na vagi, već se godinama disciplinirano drži zdravog jelovnika. Zato je online kuharica - koju je osmislila za svoju platformu za vježbanje Sweat That - pravi izvor nadahnuća u danima restriktivnijeg režima prehrane. Rođena Puljanka lanjske se jeseni nakon 20 godina provedenih u Zagrebu doselila u Split, a osim novih poslovnih projekata za to ju je motivirala i - dalmatinska gastronomska ponuda.

Čitajte i: Najpoznatija domaća trenerica iskreno o životnom zaokretu i novim poslovnim projektima: ‘Nisam požalila!‘

Jeste li se odrekli neke namirnice tijekom posta?

Nisam. Posljednje dvije i pol godine ionako izbjegavam meso, a pažljivo biram i umjereno jedem industrijske proizvode poput čokolade, keksa, grickalica, rafiniranog ulja... U mojoj kuhinji nema ni bijelog brašna ni šećera, a osobno podržavam post jer je to sjajna stvar za detoksikaciju organizma.

Kako izgleda vaš dnevni jelovnik?

Nastojim jesti četiri do pet obroka, od čega su dva međuobroka. Nisam jutarnji tip, za doručak obično samo popijem čašu vode s par kapi limuna ili neki booster napitak. Najvažnije mi je da većina obroka sadrži moje “sveto trojstvo”: termički neobrađeno voće ili povrće, neki izvor biljnih proteina i zdrave masti. Otkako sam se zbog posla doselila u Split, puno više uživam u ribi.

Jeste li autorica svih tristotinjak recepata koji su dio vaše online platforme?

Recepte sam osmislila sa svojim timom, u kojem su i nutricionistica Martina Linarić te chef amater Petar Tucman. No, za dosta toga sam osobno zaslužna. Veliki sam gurman i nije mi samo važno da je neko jelo zdravo, nego mora biti i primamljivo. Takvi su i svi moji recepti. Jako volim začine, a među najdražima su mi primorski vrijesak, mažuran, bosiljak, ružmarin, curry, kumin i svježi korijandar. Volim i neobične kombinacije okusa kao što su med i senf. U mom hladnjaku uvijek ima ukiseljenog povrća, puno vrsta sira, salata od koje mi je omiljena rikula te craft piva i bijelog vina za kuhanje.

Koja vam je omiljena zdrava slastica?

Teško mi je izdvojiti samo jednu. Petar Tucman za mene je osmislio nekoliko sjajnih recepata. Jedan od njih je torta od meda i naranče, a otkrio mi je i tajnu kako produljiti vijek trajanja božićnog kolača sa suhim voćem.

Na kakvoj ste kuhinji odrasli?

Jednostavnoj. Djetinjstvo u Puli pamtim po rajčicama, bijelom kruhu, paštašuti, paštetama... Sa zdravom prehranom sam počela kad sam upisala studij kineziologije.

Što najbolje pripremate?

U posljednje vrijeme to su riblji specijaliteti kao što su ova dva recepta sa srdelama. Za nekoga tko jako voli jesti i tko o gastronomiji danas zna puno, relativno sam kasno naučila kuhati. Ozbiljno sam se posvetila tome tek prije šest godina kada sam radila kao domaćica na jednoj luksuznoj jahti.


Marinirane srdele s mozzarellom

Sastojci (za 4 osobe):

  • 20 srdela
  • 1/2 limuna
  • 1 naranča
  • 1 manji luk
  • žlica kapara
  • 25 dag mozzarelle
  • 2 dl maslinova ulja
  • sol i papar
image

Marinirane srdele s mladom kapulom i rukolom

VOJKO BASIC/CROPIX

Priprava:

Maslinovo ulje pomiješati s usitnjenim crvenim lukom, kaparima, narančinim sokom i paprom. Srdele očistiti, oprati te ih uzdužno prerezati. Tako pripremljene polovice posoliti i poškropiti limunovim sokom, a nakon što su odstajale oko pola sata, složiti ih u posudu s marinadom u kojoj moraju biti najmanje tri sata. Marinirane srdele poslužiti s mozzarellom.

Salata s pečenim srdelama

Sastojci (za 4 osobe):

  • 40 srdela
  • velika šalica kukuruznog škroba
  • 1 dl maslinova ulja
  • 6 mladih krumpira srednje veličine
  • 1 vezica mladog luka
  • žlica kapara
  • 10 dag rikule
  • 1 režanj češnjaka
  • žlica usitnjenog peršina
  • sol i papar
image

Pečene srdele s mladim krumpirom, kapulom i rukolom

VOJKO BASIC/CROPIX

Priprava:

Srdele očistiti (po želji odstraniti glave), oprati, posušiti te ih uvaljati u kukuruzni škrob. Složiti ih u posudu za pečenje obloženu masnim papirom, a potom posoliti i poškropiti maslinovim uljem. Peći pet do sedam minuta na najjačoj temperaturi. Pečene srdele poslužiti sa salatom od krumpira koja se priprema tako da se krumpir s korom kuha 15-ak minuta na pari, a kad je gotov, pomiješa se s rikulom i sitno nasjeckanim mladim lukom, kaparima, češnjakom i peršinom. Salatu začiniti solju, paprom i maslinovim uljem. Srdele iz pećnice s toplo-hladnom salatom

Linker
15. travanj 2024 18:02