bliži se ljeto

Jedan od najpoznatijih hrvatskih trenera otkriva kako do ljeta možemo biti fit, ali i gdje često griješimo

Napokon ste se odlučili uvesti zdrave navike u život, ali ne znate kako početi? Na pravom ste mjestu jer donosimo vam rješenje uz savjete stručnjaka.

FitMedo dobro je poznato ime domaće fitness scene. Iza ovog nadimka i aliasa nalazi se osobni trener Ante Burazin, koji pomaže u izgradnji tijela brojnim osobama iz javnog života i svim drugima kojima je želja izgledati dobro i živjeti zdravo.

S obzirom na to da je pred nama ljeto kad mnogi žele usavršiti izgled svog tijela, provjerili smo s njim kako je to najbolje učiniti.

"Svojim klijentima bih preporučio da minimalno treniraju 3 puta tjedno, što se mene tiče, treniram 5 puta tjedno, po principu: 3 dana za redom trening, dan pauze, 2 dana trening i dan pauze. Trajanje treninga 60-75 min", rekao je.

Uvjerava nas kako ne postoji dobre i loše vježbe.

"Postoje učinkovite i manje učinkovite, što ovisi o individualnim karakteristikama svakog pojedinca (kada govorimo o treningu na spravama i sa utezima). Naravno, postoje i rizične vježbe, koje bih sugerirali raditi uz naprednije programe i uz stručno vodstvo. Nikako s početnicima. Naš trening se sastoji od zagrijavanja, aktivnog dijela treninga (radne serije i radne težine) i istezanja", naglasio je.

image

Fit Medo

FOTOGRAFIJE: JOHN PAVLISH

Naravno važna je i prehrana.

"Proteini su jedini gradivni dio našeg makro-nutritivnog sustava. Ostalo sve predstavlja energiju (ugljikohidrati i masti). Naša omiljena jela su obroci od mesa. Dnevni jelovnik je najčešće: omlet od bjelanjaka, salata, odrezak (piletina/puretina/beefsteak) ili losos, proteinski napitak (whey protein), rižina ili zobena kaša, kuhana riža ili krumpir. Izbjegavati svakako rafinirane šećere i masnoće. Njih organizam pohranjuje u obliku masti i nepovoljno utječu na krvožilni sustav. Predstavljaju visok rizik za bolesti metaboličkog sindroma (dijabetes, poremećaj regulacije masti, kolesterola, …).

Još je jedna stvar vrlo važna kod izgradnje tijela o kojem maštate.

"San je jako bitna stavka! Sve počinje sa snom, ako ne spavamo dovoljno bit će nam teže biti u formi, ma kako god nam dobri treninzi i dijeta bili. Mišići rastu dok spavamo, ako tijelo nema dovoljno odmora sve pada u vodu! San = oporavak = život. Sav regenerativni učinak odvija se tijekom sna. Mentalni i fizički. San je, uz vodu, osnovni uvjet života", napominje Burazin.

Hoće li nas utezi pretvoriti u Hulka?

Ističe i da se žene ne bi trebale bojati treninga s utezima.

"Ovo je pitanje koje će uvijek mučiti žene, većina klijentica koje dođu na trening, prvo im je pitanje ‘Hoću li se nabildati? Ne želim imati ogromne mišiće‘. Dosta žena misli da će trening s utezima ih pretvoriti u The Rocka ili Hulka, stoga provode sate i sate na cardio spravama te smatraju da će tako postići idealnu žensku figuru što je totalno krivo. Naravno cardio vježbe će sagorjeti tjelesnu masnoću, i naravno da moje klijentice koje trebaju gubiti na kilaži rade dosta kardija ali lijepo oblikovane ruke i noge te ravan trbuh daje trening s utezima! Stoga uvijek kombiniram kardio, utege i vježbe snage s vlastitim tijelom", istaknuo je pa dodao:

"Većina žena dolazi s ciljem da smršavi i izgleda fit a zato je potreban trening s težinom, i ne treba ih biti strah od bučica! Žene znaju imati strah općenito od teretane, strah ih je od raznoraznih pogleda, nepoznatog prostora, stoga ja znam svoje klijentice koje dolaze prvi put u teretanu dogovoriti u terminu kad nema previše ljudi, da im bude što ugodnije, da se opuste, upoznaju prostor, sprave, i na kraju shvate da je svatko fokusiran samo sebe i svoj odraz u ogledalu dok vježba. Primjećujem, da već kad dođu sljedeći put su hrabrije a nakon tjedan dva su dosta samopouzdanije."

image

Fit medo

FOTOGRAFIJE: JOHN PAVLISH

Nažalost, uvjerio se da Hrvati nisu previše zagriženi za sport.

"Iz svog iskustva s klijentima rekao bih da jesu ali nedovoljno za sad. Iako smo nacija koja je uspješna u sportu, smatram da bi se još više trebalo govoriti o bitnosti zdrave prehrane, jer ne možeš odraditi trening i nakon otići na ćevape. Nekad da, al to ne smije biti lifestyle, što nažalost većini je", kaže.

Ono što može usporiti put do tijela o kakvom maštate su raširene zablude u koje svi u jednom trenutku povjerujemo

"Sve vezano uz prehranu, često ne shvaćaju bitnost prehrane. Uz dobro posložen trening jako je bitna stavka i posložene prehrane da bi dobili maksimalan učinak. Odustaju često kad postanu svjesni da rezultati ne dolaze preko noći, a motivira ih upravo vlastiti rezultat i napredak kad shvate da se može", napominje Burazin.

Jesu li muški i ženski trening različiti?

Pojasnio je i da on treninge ne dijeli na muške i ženske.

"Svaki klijent ima određen cilj a ja mu pomažem da kvalitetnije i brže ostvari taj cilj, trening zavisi od cilja koji je pred nama te od želje klijenta, tako da trening ovisi o tome na čemu je fokus. Trening je trening, ne dijelim ga na muški i ženski, samo osjetim koliko osoba može i nastojim da klijent da svoj maksimum", ističe.

Ističe da fitness industrija stalno napreduje, posebno zadnjih desetak godina.

"Kada sam ja počinjao, prije deset godina, nije bilo ni toliko fitness centara ni toliko mogućnosti da najlakše naučiš nešto o pravilnom izvođenju vježbi koje nam danas pružaju razne društvene platforme. Napretkom tehnologije zasigurno je i fitness napredovao, te su se ljudi educirali a informacije su im sveprisutne", naglašava.

Otkrio je i čega se on sam drži kod vježbanja.

"Ja se držim principa jednostavnosti i dosljednosti. Ne mijenjam puno programa, držim se formule koja mi najviše odgovara: treninzi srednje visokog intenziteta, velika prokrvljenost mišićnih skupina, rad skoro svake radne serije do otkaza i držanje visokog broja ponavljanja s optimalnim opterećenjima. Volim rad u superserijama, to mi daje kondicijski angažman, a treninzi su većinom povezani radom više mišićnih skupina po treningu", otkriva.

Linker
18. travanj 2024 21:13