Vježbanje na + 30

Jeste li čuli za treninge u studiju u kojem vladaju tropski uvjeti? Znamo zašto su odlični

Zagrebačka trenerica hot pilatesa i hot joge objašnjava što se postiže intenzivnim treninzima u studiju u kojem vladaju tropski uvjeti.

Teretana je do­­bro rashlađena klima-uređajem, a vi se znojite dok zdušno vježbate - i pritom pržite kalorije. Možete li zamisliti kakav učinak ima fizička aktivnost u studiju za pilates zagrijanom na više od 30 Celzijevih stupnjeva? - pita me Mia Vidjak, 26-godišnja Zagrepčanka koja u svom studiju Hothabitat by Mia vodi treninge hot pilatesa i hot joge. Iako su diljem svijeta popularni već godinama, u Hrvatskoj su "vrući" treninzi tek u začetku, no svi koji su posljednjih mjeseci počeli vježbati već su se uvjerili u korist takvog načina rekreacije.

image
Privatni album

Za razliku od klasične joge, kroz koju se poboljšava fizičko, mentalno i emocionalno zdravlje uz postizanje fleksibilnosti i snage, izvorni pilates temelji se na izgradnji čvrstog stabilnog centra iz kojeg onda proizlaze sigurne i kontrolirane kretnje. Dakle, stabilizacija kralježnice, postizanje mišićne snage, ali i fleksibilnosti uz koordinaciju i balans tijela. A kad se te vježbe izvode na visokoj temperaturi zraka, efekti su još intenzivniji.

image
Privatni album

"Nekoliko tjedana redovitog treninga može napraviti dramatične promjene jer se intenzivnim znojenjem tijelo čisti od toksina, smanjuje se otečenost, a koža postaje čista i sjajna. Osim toga, postajemo fleksibilniji, lakše se izvode pozicije, a mogućnost ozljeda svedena je na minimum. No, važno je slušati svoje tijelo i prilagoditi vježbanje njegovim mogućnostima" objašnjava Mia, koja je hot pilates otkrila u Beču, gdje je studirala financije. Jedan trening bio je dovoljan da je osvoji ta vrsta vježbanja i da spozna sve benefite intenzivnog znojenja.

image
Privatni album

"Cijeli život rekreativno vježbam i to me vjerojatno dovelo do toga da otvorim vlastiti studio, koji je zasad jedini hot pilates studio u Hrvatskoj. Ima dana kad ne mogu primiti sve zainteresirane pa se formira lista čekanja, a meni je to najveća nagrada za moj rad" govori Mia, objašnjavajući povijest nastanka hot pilatesa. Njegova preteča je bikram joga, koju je još 1970-ih osmislio Indijac Bikram Choudhury - riječ je o 26 pozicija za jogu koje se izvode na temperaturi višoj od 40 Celzijevih stupnjeva. Tridesetak godina kasnije rođen je hot pilates - a za to je zaslužna Gabriella Walters.

image
Privatni album

Nekadašnjoj atletičarki iz Budimpešte, koja se početkom milenija preselila u Ameriku i ondje nastavila s natjecanjima u fitnessu, teška ozljeda koljena prekinula je karijeru - a potom je krenula s meditacijama, jogom i pilatesom. Nakon boravka u Indiji tim je klasičnim verzijama pridodala elemente intervalnog treninga visokog intenziteta (H.I.I.T.). i visoku temperaturu zraka. Njen studio Inferno Pilates u Las Vegasu (koji danas u svijetu ima brojne podružnice) ubrzo je postao omiljeno okupljalište brojnih poznatih žena - kojima je vježbanje način života. Danas se u studijima Gabrielle Walters znoje Kendall Jenner, Selena Gomez, Hailey Bieber i mnoge druge slavne žene. Kod Mije pak vježbaju sve generacije Zagrepčanki - od 16 do 66.

Budući da je hot pilates vrlo intenzivan trening, ipak nije za svakoga.

"Trening započinjemo zagrijavanjem koje traje desetak minuta, zatim prelazimo na aerobne vježbe koje jačaju trup i poboljšavaju pokretljivost kralježnice, a ritam srca potom dižemo trbušnjacima, sklekovima i čučnjevima. Na samom kraju slijedi hlađenje, odnosno istezanje" objašnjava Mia, dodajući da je iznimno važno piti dovoljno tekućine tijekom i nakon vježbanja. Kombinacija vrućeg zraka i fizičke aktivnosti, što rezultira pojačanim znojenjem - zahtijeva dodatnu hidrataciju.

Linker
22. travanj 2024 19:33