Nema koristi

Novogodišnji detoks je mit, naše tijelo već ima sve što mu treba

Nekoliko organa vrijedno radi kako bi nas očistili od toksina s kojima se svakodnevno susrećemo. Taj proces ne treba poboljšavati, a uobičajene detoks dijete neće mu pomoći, nego ga mogu narušiti.

Prvih dana godine sa svih strana iskaču reklame i pozivi na novogodišnje „čišćenje” tijela posebnim čajevima, suplementima ili sokovima. Koliko god različiti oblici detoksa bili popularni, mnogi misle da su zapravo nepotrebni, a k tome mogu i loše djelovati kod osoba koje žele skinuti kilograme. Detoksikaciju, pa i onu početkom godine koja je zamišljena kao „čišćenje od blagdanskog pretjerivanja”, suvišnom smatra i dijetetičarka i nutricionistica dr. Megan Rossi koja kaže da naše tijelo ionako ima sve što mu je potrebno za obračun s toksinima iz hrane, onečišćivača i lijekova s kojima se svakodnevno susreće, objavljuje Daily Mail.

Organi u glavnim ulogama

Taj proces čišćenja vrlo je sofisticiran i u njemu nekoliko organa igra glavne uloge. Puno tereta mora podnijeti jetra, budući da razgrađuje toksine kao što su alkohol i lijekovi, kao i dijelove „loših” bakterija (endotoksine) te ostatke starih stanica, pretvarajući ih u bezopasne nusprodukte.

image

Pružite tijelu priliku za oporavak

YAN KRUKAU/PEXELS

Bubrezi „procijeđuju” otpad koji se zatim izbacuje putem urina, a zajednica mikroba (mikrobiota) u debelom crijevu sprečava toksine da iz crijeva prijeđu u krvotok. Uključena su, naravno, i pluća - njihove strukture slične dlačicama čiste fizičke čestice, a drugi sustavi pomažu u uklanjanju ostalih toksina koji stižu zrakom. Tu je i potpora limfnog sustava koji danonoćno podržava odvodnju otpada i otrova iz tkiva. Cijeli je taj proces čišćenja odlično uhodan i za nas savršen, pa ga ne treba poboljšavati niti podržavati izvana, osim u slučaju nekog ozbiljnog zdravstvenog stanja, kaže dr. Rossi kojoj nije namjera, kaže, demotivirati nekoga u pokušajima da živi zdravije, ali smatra da se pomoću detoksa to ne može postići.

Crijevni mikrobi gladuju

"Mnogi programi detoksikacije zapravo mogu potkopati naš prirodni sistem čišćenja, budući da mu uskraćuju prehranu potrebnu za funkcioniranje na najvišem nivou. Primjer je detoks sokovima tijekom kojega pijete samo sokove od voća i povrća. Sokovi sadrže nutrijente topive u vodi, poput vitamina C, ali ne osiguravaju unos nutrijenata topivih u mastima, kao što je vitamin E, koji su nužni za rad mišića i zaštitu od infekcija. S vama će gladovati i vaši crijevni mikrobi, jer neće dobivati vlakna koja su im potrebna za razvoj, a oni su nam jako važni jer razgrađuju pojedenu hranu i otpuštaju hranjive tvari te pomažu u obrani od infekcija", objasnila je dr. Rossi.

image

Crijevne mikrobe moramo pažljivo hraniti

ANETE LUSINA/PEXELS

Sokovi su ujedno siromašni proteinima, što može dovesti do slabljenja mišića, time i do snižavanja stope sagorijevanja kalorija tijekom probavljanja i disanja (bazalni metabolizam), a dugoročno zbog toga može doći do nakupljanja kilograma. Nisu bolji ni ostale tekuće detoks dijete, poput jušne, kaže nutricionistica, jer i njima nedostaje vlakana i proteina.

Problematični su i ispiranje crijeva i čajevi za čišćenje. Oni stimuliraju rad crijevnih mišića, pomažući stolici da se premješta niz debelo crijevo, ali crijeva se mogu naviknuti na takvu pomoć i ulijeniti, pa se, ako ostanu bez nje, može razviti zatvor. Zbog toga mnogi ponovo posežu za pomoći i ulaze u začarani krug.

image

Sokovi su zdravi, ali nisu dovoljni

VOLANT/UNSPLASH

Pozitivna razlika

Stoga, želite li doista pomoći svom tijelu, učinite korake koji će napraviti pozitivnu razliku, kaže nutricionistica. Očigledan je prvi korak smanjiti količine toksina koje vaše tijelo treba obraditi, primjerice, ako ste pretjerali s alkoholom na proslavi, priuštite jetri suhi tjedan i priliku za oporavak. Razmislite i o izlaganju onečišćivačima, pa probajte izbjegavati najzagušenije prometnice, nemojte pušiti itd. Presudno je, smatra dr. Rossi, bazirati što više obroka na namirnicama u njihovom prirodnom stanju te na najmanju moguću mjeru svesti konzumaciju prerađene hrane koja kao da je izašla iz laboratorija.

image

Čajevi za čišćenje mogu polučiti suprotan učinak

JESHOOTSCOM/PEXELS

Visokoprerađene namirnice, koje su uglavnom proizvedene od ekstrakata drugih namirnica i imaju visok udio masti, soli, šećera i aditiva, potiču upalni proces u crijevima, a to, smatra se, potiče prejedanje. Istraživanja sve više povezuju aditive u hrani s oštećenjima mikrobiote.

Hrana za dobre mikrobe

Umjesto takvom hranom, tanjure treba napuniti voćem i povrćem, cjelovitim žitaricama, mahunarkama, začinima, odnosno svime što naši crijevni mikrobi vole jesti. Dobro postupanje s crijevnim mikrobima može pomoći mršavljenju – istraživanja pokazuju da jedenje većeg udjela biljne hrane, koja je našim podstanarima u crijevima najdraža, vodi do značajnog gubitka kilograma (prosječno pet kilograma) bez ikakvog smanjivanja porcija i ograničavanja kalorijskog unosa. Kako nutricionistica zaključuje, takav je jelovnik puno ugodniji od sedmodnevnog gladovanja uz pijuckanje sokova.

Linker
17. travanj 2024 18:35