bakterije baj, baj

Čišćenje doma kaduljom ima brojne pozitivne učinke na zdravlje: Evo kako pravilno kaditi

Bilo da ste se tek uselili u novi prostor ili želite osvježiti vaš dom u punom smislu, dim kadulje potjerat će bakterije i alergene iz zraka pa ćete lakše disati i spavati.

Jedna od vrlo ljekovitih biljaka koja se već stoljećima koristi jest kadulja koja se kod nas još naziva žalfija, salvija ili pitomi pelin. Osim što je izvrsna za liječenje upaljenog grla, zuba i ostalih upala u tijelu. Naime, kadulja ima snažno antibakterijsko, antivirusno i antifungicidno djelovanje te sadrži mnogo korisnih tvari, vitamina, minerala.

Osim što revitalizira tijelo, povoljno djeluje i na životni prostor. Sama riječ kadulja dobila je naziv po postupku kađenju kojim se neki prostor čisti od bakterija i negativne energije. Paljenje aromatičnog bilja nije samo praksa istočnjačkih kultura koja se zapadnjačkim narodima čini čudna i previše ezoterična.

Kađenje ima puno pozitivnih učinaka na zdravlje, što pokazuju i mnoga znanstvena istraživanja. Zbog svog antimikrobnog djelovanja, vjeruje se da spaljivanje kadulje oslobađa negativne ione koji neutraliziraju pozitivne ione, a oni su alergeni poput prašine, plijesni, životinjske peruti i slično.

Paljenje kadulje stoga je posebice korisno za sve koji se bore s alergijama, astmom, bronhitisom i drugim dišnim bolestima.

No, prije nego počnete s kađenjem vašeg životnog prostora, pripremite se uz sljedećih nekoliko savjeta.

image

Kod paljenja kadulje pazite da žar ne leti uokolo.

Deposit Photos

Koju kadulju kupiti

Najidealnija vrsta kadulje za kađenje je bijela zbog zbog jakih aromatičnih i ljekovitih svojstava. Možete je kupiti zamotanu u svežnjeve - samu ili u kombinaciji s eukaliptusom, ružmarinom ili drugim aromatičnim biljkama. Kadulja koju možda imate kod kuće radije ostavite za pripremu čaja.

Otvorite sve prozore i vrata

Prije nego zapalite kadulju, otvorite sve prozore i vrata u vašem prostoru kako bi loš zrak i bakterije imale kamo otići. Osim toga, očistite sve površine od prašine te usisajte pod i tepihe.

Kako kaditi?

Ako ste kupili kadulju u listićima, dovoljno je zapaliti nekoliko njih na kamenom ili keramičkom tanjuriću. Ipak, svežanj je praktičniji te ga možete paliti i gasiti po potrebi. Dakle, zapalite biljku, pustite da gori oko 20 sekundi te lagano otpuhnite plamen kako bi se oslobodio dim. Svežanj obavezno držite iznad tanjurića da žar ne bi slučajno zapalio nešto drugo.

Dimom prođite sve prostorije u vašem domu - zadržite se u svakom kutu prostorije nekoliko sekundi, lagano mašući svežnjem. Ako primijetite da sjaj žeravice blijedi, lagano puhnite u njega da potaknete reakciju. Kad ste prošli sve prostorije, pričekajte dok sav dim ne izađe kroz vrata i prozore, tek onda ih zatvorite. Nakon kađenja obavezno se istuširajte.

Linker
10. kolovoz 2022 09:04