Dobro jutro!

Devet malih navika za početak dana koje vam mogu promijeniti život na bolje

Nađete li mjesta u svojim jutarnjim ritualima za neku od ovih korisnih navika, mogla bi vas iznenaditi snaga njihovog pozitivnog djelovanja.

Što nikako ne propuštate učiniti ujutro (uz higijenu, naravno)? Je li to produženo izležavanje, pijenje kave, kratko vježbanje, brzopotezno pospremanje stana, surfanje... Svatko od nas ima jedinstvene jutarnje rituale koji se kroz život i mijenjaju, ovisno o životnoj fazi i uvjetima. I koliko god se mi dobro s njima osjećali, uvijek može biti još bolje. Neke sitne promjene u jutarnjem rasporedu i nove, male navike doista mogu promijeniti život na bolje ili, u najmanju ruku, poboljšati dan. Usvojite li već i samo jednu od sljedećih devet navika, mogli biste biti ugodno iznenađeni rezultatima.

Odmaknite budilicu (mobitel, alarm) od kreveta

Tko to ne radi? Bunovnim pritiskanjem odgode zvona kupujemo dodatnih pet, deset, petnaest... minuta u krevetu. Prevarite sami sebe: odmaknite sat toliko daleko od postelje da ga ne možete dohvatiti ako ne ustanete. I eto – na nogama ste!

image

Prevarite sami sebe i ustanite na prvi zvuk budilice

DEPOSITPHOTOS

Čitajte

Možda vam je omiljeno jutarnje štivo pametni telefon, no čitanje knjige odličan je poticaj za početak dana, bez obzira je li to napeti triler ili inspirativna biografija. Čitanjem knjige počinjete dan s novim znanjima, a možda vam se probude i kreativnost te motiviranost da od dana koji je pred vama izvučete najbolje.

Pospremite krevet

Pospremanje kreveta ujutro može se činiti kao dosadna obaveza, ali bit će vam drago nakon što usvojite tu naviku. Nema jednostavnijeg načina od toga da probudite u sebi pozitivan osjećaj, osjećaj postignuća – pospremljeni krevet neće vas toliko privlačiti da se u njega vratite, a uredan prostor djelovat će umirujuće i ublažiti jutarnju užurbanost.

Napravite plan

Ujutro isplanirajte aktivnosti i sve što u danu koji je započeo želite postići, privatno i poslovno. Odredite prioritete i držite se plana, to je najbolje jamstvo da ćete doista ostvariti ono što ste zamislili. Ako krenete u dan bez ikakvog rasporeda, lako je moguće da nećete ni učiniti ništa važnije. Naravno, u planiranju budite realni.

Otvorite prozore

Otvaranje prozora idealan je način za početak dana (pogotovo ako radite od kuće). Prirodno svjetlo i jutarnji zrak razbudit će vas i osvježiti te pripremiti za sve što vam dan nosi.

image

Otvorite širom prozore i pustite novi dan u svoj stan

ZARIPOV ANDREI/DEPOSITPHOTOS

Vježbajte i pijte vodu

Dobro je poznato koliko snažno hidriranost i tjelovježba u pozitivnom smislu djeluju na fizičko i mentalno zdravlje. Ujutro popijte dovoljno vode za zdraviji start, a ako vam se baš i ne da vježbati, barem se dobro istegnite. Kretanje je iznimno važno, jer njime podižemo energiju i razine endorfina, hormona dobrog raspoloženja.

Budite se svaki dan u isto vrijeme

Odlično je pronaći vrijeme buđenja koje u najvećoj mjeri odgovara i potrebama vašeg organizma i obavezama koje imate te se svako jutro buditi u to vrijeme. Jednako vrijedi i za vrijeme odlaska na počinak. Tijelo će se s vremenom na to naviknuti i uskladiti svoje ritmove s vremenom vašeg odlaska na spavanje i vremenom buđenja te će funkcionirati savršeno u postavljenim okvirima.

Doručkujte

Dobar i kvalitetan doručak ključan je za uspješno jutro, a i za nastavak dana, jer će napuniti tijelo hranjivim tvarima koje će održavati energiju na visokim razinama. Čak i ako niste gladni, pojedite nešto ujutro, jer tijelo slabije radi kad mu je gorivo pri dnu.

image

Tijelu ujutro treba kvalitetan obrok

DEPOSITPHOTOS

Ne gledajte u pametni telefon

Baciti se još u pidžami na pregledavanje vijesti, pošte i društvenih mreža, kako biste bili u doticaju s novostima, zapravo je kontraproduktivno. Utišajte telefon i ne obraćajte pažnju na njega dok se spremate, doručkujete i planirate dan. Uživajte u svojim jutarnjim ritualima bez ometanja.

Linker
14. travanj 2024 04:45