Snaga volje

Marko Babić pobjeđuje rak: ‘Najbolji način za uništiti neprijatelja je sprijateljiti se s njim‘

Mladi zagrebački arhitekt, koji je prošle godine doznao da boluje od sarkoma, dobio je sjajne vijesti iz bolnice.

Gotovo godinu dana bori se zagrebački arhitekt Marko Babić sa sarkomom. Cijelo to vrijeme snagu mu je pružala obitelj, ali i više od 20 tisuća pratitelja na njegovom Instagramu s kojima dijeli dogodovštine, izmjenjuje savjete i šali se na račun opake bolesti. Iako je početkom srpnja dobio sjajne vijesti - da u testiranom materijalu nisu pronađene tumorske stanice, što znači da je uspješnost provedene terapije 100%, ovaj mladi otac dvoje djece ne odustaje u namjeri da osvješćuje javnost o ovoj teškoj bolesti.

Posljednju svoju objavu posvetio je upravo tome.

"Kažu da je najbolji način za uništiti neprijatelja to da se sprijateljiš s njim. Ima to smisla. Ostaviš ga bez izbora. Pokažeš mu primjerom da može i bolje i ljepše. Za oboje.

Daš mu dva zrna sebe umjesto jednog zrna mržnje. Daš mu osmijeh umjesto ljutnje. Daš mu sreću umjesto tuge", započeo je svoj Instagram status Marko Babić, zagrebački arhitekt koji se u 30. godini suočio s teškom dijagnozom.

"Ne treba se zavaravati. Nije to niti malo lako. Treba prvo spoznati da nisi ti zaslužan što si ‘ti‘, niti je on kriv što je ‘on‘. Mogao si se jednako ovako roditi kao čaplja. Posvetiti život stajanju na jednoj nozi u mutnoj vodi. Mogao se i on roditi kao nešto drugo. Ali nije. On je sarkom. I igra s kartama koje je dobio. On ne zna za bolje. On ne zna da umjesto razaranja u život može donositi stvaranje. Umjesto nestanka nastanak, a umjesto očaja osmijehe. On misli da je život tuga i jad. Samoća bolničkog hodnika i suze u mračnoj sobi. Nitko mu nikada nije pokazao da je život puno više.

image

Marko sa svojom partnericom Tinom Biloglav i bebom Luce

VEDRAN PETEH/CROPIX

On ne zna za bolje, ali ti znaš. Znaš da je život puno više od jednog miješanja. Znaš da je samoća tu samo zato da bi te podsjetila koliko si sretan što imaš svoje ljude. Znaš da su suze tu samo da isperu svaku sumnju u bolje sutra. I na kraju, znaš da je on tu da te učini boljim. Čak i ako to ne zna. Daj mu jedan trenutak sreće, nauči ga boljemu, a onda ga pusti da ode negdje daleko od tebe", zaključio je Marko, kojeg uz suvremenu medicinu, kako je ispričao za Gloriju, liječe vlastiti optimizam, ljubav prema kćerima i životnoj partnerici, kolektivna podrška njegove virtualne zajednice te - veganska prehrana.

Podsjetimo, kad je u rujnu prošle godine doznao da boluje od Ewingovog sarkoma, rijetkog oblika raka kosti koji je metastazirao, zagrebačkom arhitektu i marketinškom stručnjaku Marku Babiću u sekundi se promijenio cijeli svijet. U tom je trenutku njegova životna partnerica Tina bila u petom mjesecu trudnoće s drugim djetetom, kćerkici Tonki bile su dvije i pol godine, a on je vodio veliki marketinški projekt za tenisku akademiju Ivana Ljubičića.

No, nakon prvog šoka, Marko je odlučio da bolest neće prihvatiti kao grčevitu borbu za život, nego kao putovanje - jednu etapu života koja mu daje priliku da postane bolji čovjek. Sve o tome ispričao je za Gloriju.

Linker
07. ožujak 2024 01:12