Zaglavljeni u snu

Ponavljajući snovi: Zašto nam dolaze, na što ukazuju i trebamo li ih se pokušati riješiti

Ako neki emocionalni problem nismo obradili i "pospremili u ladicu", podsvijest će nas na to podsjećati stalno nam šaljući jednake poruke kroz snove, sve dok ga ne odlučimo razriješiti

Neke živopisne snove pamtimo cijeli život iako smo ih sanjali samo jednom, nekada se snova uopće ne sjećamo, a posebna su priča snovi koji nam se vraćaju, tj. ponavljajući snovi. Oni su, smatraju stručnjaci za snove, općenito znak da nešto važno zaokuplja pažnju osobe. Često su to noćne more ili loši snovi, iako to ne mora biti pravilo. Ponavljajući snovi nisu uvijek identični, ali imaju ponavljajuće teme ili elemente.

Što ih uzrokuje

O snovima se još mnogo toga ne zna, no psihologinja, stručnjakinja za snove i terapeutkinja Leslie Ellis najrelevantnijom smatra teoriju po kojoj nam snovi pomažu procesuirati naša emocionalna sjećanja. Ponavljajući san odnosio bi se, prema tome, na emocionalni problem koji nismo obradili i „pospremili u ladicu”.

Moguća objašnjenja za njih su neriješene emocionalne teškoće, stres i ponavljajuće ponašanje. Budući da su snovi skloni slijediti životne obrasce, normalno je da se neke njihove teme vrte u krug – kada ponavljamo obrasce ponašanja, za očekivati je da će se ponavljati i prateći san. Kako kaže analitičarka snova Lauri Loewenberg, neki se snovi ponavljaju cijeli život, vjerojatno zato što su povezani s ponavljajućim obrascima ponašanja. Primjer su snovi u kojima nas netko juri - oni mogu ukazivati na obrazac izbjegavanja nečega u životu. Kad se takvo ponašanje promijeni, prateći će snovi vjerojatno prestati.

image

Snovi slijede naše životne obrasce

DEPOSITPHOTOS

Stresni ili ponavljajući?

Stresni i ponavljajući snovi u određenoj se mjeri preklapaju, ali nisu isto; stresni snovi mogu se ponavljati, no ponavljajući snovi ne moraju nužno biti povezani sa stresom. Kako kaže L. Loewenberg, ako ponavljate obrazac ponašanja koji na vas utječe negativno ili vam izaziva stres, to lako može prodrijeti u snove.

Leslie Ellis smatra kako postoji velika mogućnost da sanjamo o trenutačno najdominantnijoj emociji u životu. O tome kaže: „Mnogi ljudi imaju karakterističan stresni san koji ih vraća u školu, gdje moraju pred svima polagati ispit. Kao da san podiže razinu stresa i daje nam ogledno iskustvo stresa koje će nam u tom trenutku pomoći.”

image

Kuća ili osoba iz naših ponavljajućih snova zapravo mogu predstavljati nas

VALERIY LEBEDEV/DEPOSITPHOTOS

Uobičajeni ponavljajući snovi

Svatko od nas ima jedinstvene ponavljajuće snove, ali postoji i mnoštvo gotovo univerzalnih ponavljajućih tema snova, primjerice, netko nas naganja, ispadaju nam zubi, goli smo u javnosti... Ako se snovi ne ponavljaju od A do Ž, ali im se ponavljaju elementi ili teme, trebalo bi obratiti pažnju na suptilne promjene, jer one su često dobar znak: ako se stariji traumatski san sada upleo u trenutna životna zbivanja i više se ne ponavlja točno, to može značiti da je počela integracija traumatičnog iskustva. Evo i mogućih tumačenja nekoliko uobičajenih elemenata iz ponavljajućih snova.

Sanjate isto mjesto: Bez obzira sanjate li kuću iz djetinjstva, školu ili neko mjesto na kojem niste nikada bili, to vam mjesto nešto predstavlja. Ne radi se o doslovnoj lokaciji, nego o dijelu osobe koja sanja ili o dijelu njene osobnosti. Prema L. Loewenberg, primjerice, sanjati kuću u kojoj niste bili može ukazivati na to kako se osjećate. Pritom je važno obratiti pažnju na tip i stanje kuće, koliko je dobro namještena i slično. Ako je oronula, možda se osjećate umorno i nemoćno, ako je raskošna, može značiti da imate velike planove i da želite napredovati.

image

Ako vam ponavljajući snovi smetaju, dobro je znati da ih nije nemoguće prekinuti

DEPOSITPHOTOS

Sanjate istu osobu: Nekada je lako objasniti zašto nam se neka osoba vraća u snove – ako s njom provodimo puno vremena i puno o njoj razmišljamo, nastavljat ćemo o njoj i sanjati. Ali nije uvijek tako jednostavno – osoba koju često sanjamo može predstavljati nešto što nam je važno prihvatiti. „Snovi o ljudima često se mogu čitati na doslovnoj razini, no ako sanjamo nekoga s kim se nije tako lako povezati – primjerice, filmsku zvijezdu ili nekog pokojnog – jasno je da ta osoba predstavlja nešto drugo. Važno je tada doznati koje su osobine sanjane osobe najvažnije za sanjača i bi li i sam htio biti takav”, objašnjava L. Ellis.

Sanjate ljubavnu vezu s nekom osobom: I ovo se može objasniti doslovno, ali ne uvijek: ponekad osoba o kojoj sanjamo može predstavljati dio nas samih. „Ako je to prijateljstvo iz prošlosti ili bivša ljubav, zapitajte se kakvi ste vi bili dok je ta osoba bila dio vašeg života i kako taj dio vas funkcionira danas. Snovi posuđuju iz prošlosti kako bi nam ukazali na nešto što se događa sada, a slično je prošlim događanjima”, tumači L. Loewenberg.

image

Snovi nam javljaju i kad počinjemo prevladavati traumu

SERGEY SMEILOV/DEPOSITPHOTOS

Kako ih prekinuti

Ako vam ponavljajući snovi smetaju, dobro je znati da ih nije nemoguće prekinuti. Najbolje je, kaže L. Ellis, odvojiti vrijeme kako biste shvatili što san traži od vas i zatim početi to ostvarivati. „Radi li se o stresnom snu s ispitom, možda se trebate bolje pripremiti za ono što dolazi. Sanjate li traumatičan san, možda biste trebali odvojiti vrijeme za procesuiranje povezanih sjećanja, najbolje s terapeutom. Ako mislite da ga se možete riješiti sami, svjesno uronite u ponavljajući san i pustite ga da se razriješi. To često donese promjenu, a ponekada se san više i ne vrati”, rekla je Ellis.

Prema stručnjacima za snove, ponavljajući snovi znak su da smo negdje „zaglavili”, pa prekidanje takvog sna znači izlazak iz zaglavljenosti. „Ponavljajući san zapravo je način na koji nas podsvijest gnjavi – stalno nam šalje istu poruku, sve dok je ne shvatimo i postupimo prema njoj. Tada će i san prestati”, kaže Loewenberg. I ona i L. Ellis predlažu vođenje dnevnika snova, tj. zapisivanje, koje može pomoći objasniti snove odmah nakon što sto su se dogodili. To može biti posebno korisno ako vas san probudi, jer bilježenje može pomoći da razbistrite um kako biste mogli ponovo zaspati. Naravno, ako je ponavljajući san stresan, važno je raditi na ublažavanju stresa.

Kako spavati bolje

Smanjenje stresa i postizanje bolje kvalitete sna vjerojatno će pozitivno djelovati i na sadržaj snova. Za bolju higijenu sna, potrebno je dosljedno se pridržavati rasporeda za odlazak na spavanje i za buđenje, zdravo se hraniti, dovoljno se kretati. Izbjegavajte kavu, alkohol, obilne obroke i gledanje u ekrane prije odlaska na spavanje, ako je potrebno uvedite i metode opuštanja. Nastojte se ne opterećivati s previše obaveza, priuštite si kupku, aromaterapiju, meditaciju, vježbe disanja..., sve što vas umiruje i opušta.

Linker
24. travanj 2024 07:00