brinite o sebi

Tri jednostavna načina kako umiriti tijelo kad se osjećate premoreno

Ako naučimo brinuti se o živčanom sustavu kada se počnemo osjećati opterećeno, lakše ćemo ponovno osjetiti mir.

Koliko god se nekada želimo opustiti nakon stresnog dana, to nam se nekada čini vrlo teškim. Iako naše tijelo voli uigrani sustav navika, ipak nismo roboti pa se često ne možemo iz stanja potpune opterećenosti magično prebaciti u stanje potpune opuštenosti.

U tim trenucima naše tijelo je nabijeno elektricitetom i bori se protiv viška pritiska u prsima. To može biti vrlo frustrirajuće, pogotovo kada se samo želite odmoriti. Ako vam to ne uspijeva za rukom, a meditacija vam nije bliska, pokušajte stres riješiti na njegovom fiziološkom izvoru - živčanom sustavu.

Iako se mnoge tehnike za smanjenje tjeskobe usredotočuju na snagu uma, prebacivanje fokusa na tijelo može napraviti veliku razliku kada se osjećate iscrpljeno.

Naime, autonomni živčani sustav je pokretačka snaga iza vašeg odgovora na borbu ili bijeg, tako da je u stresnim situacijama korisno znati kako regulirati taj odgovor.

image

Tijelo ne može dugo podnijeti velike količine stresa jer redovito kolabira.

GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Da bismo razumjeli kako naš živčani sustav utječe na razinu stresa, prvo moramo shvatiti dva dijela koja ga čine - simpatikus, koji je odgovoran za stanje "bori se ili bježi", i parasimpatikus, koji kontrolira stanje "odmori i probavi".

"Kada se stres počne nakupljati u sustavu, simpatička grana postaje dominantna i mi doživljavamo osjećaje tjeskobe i zabrinutosti te smo skloni osjećati se preopterećeni malim stvarima emocionalno smo reaktivni", objašnjava za Stylist Aimee Rai, specijalistica za traume, integrativna terapeutkinja i osnivačica Međunarodne škole holističkog liječenja.

Naše tijelo, nastavlja Rai, ne može dugo izdržati toliku količinu stresa pa kolabira. Tada se javljaju simptomi poput depresije, umora, beznađa i sličnih stanja, a izvršna funkcija mozga se smanjuje. "Izvršni mozak odgovoran je za empatiju, intuiciju i ono što nazivamo ‘fleksibilnost odgovora‘, što nam omogućuje da ostanemo pribrani i da svjesno reagiramo na zahtjevne situacije", objasnila je Rai.

Postoje tri tehnike kako možemo iskoristiti snagu parasimpatičkog živčanog sustava i vratiti samokontrolu u život.

Duboko dišite

Duboko disanje jedan je od najjednostavnijih i najučinkovitijih načina za stimuliranje živčanog sustava, a možete ga provoditi bilo gdje i bilo kada.

Udahnite duboko kroz nos, dopuštajući trbuhu da se poveća te potom sporo i lagano izdahnite kroz usta. "Osjećat će se kao da ste uzeli blagi uzdah olakšanja. To aktivira parasimpatički ogranak živčanog sustava i ima umirujući učinak", kazala je Rai.

image

Istegnite se čak i kada ste na poslu.

GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Opustite mišiće

Kada smo pod stresom, naši mišići su napeti, osobito u ramenima i leđima. Svjesno nastojanje da se oslobodite te napetosti može vam pomoći da se osjećate smirenije.

Dakle, spustite i protresite ramena, opustite čeljust, udove i sve ostale mišiće. U razbijanju napetosti može vam pomoći i brzo istezanje.

Oslobodite se viška adrenalina

Ako ste jako nervozni, dobar način za smirivanje živčanog sustava je oslobađanje tijela od viška energije.

"Kada smo pod stresom i anksiozni, razmišljamo o tehnikama za smirivanje, ali ono na što zaboravljamo je da ta stanja uključuju puno adrenalina koji nema kamo otići", kaže Rai. Kako ćete se riješiti tog adrenalina?

Rai preporučuje da trčite na mjestu - snažno i brzo 30 do 60 sekundi. Potom stanite i udahnite, zatim legnite na pod ako možete i odvojite trenutak da se umirite.

Linker
05. ožujak 2024 18:51