Samo šišaj!

Zbog čega zapravo mijenjamo frizuru nakon prekida

Promjena frizure predstavlja odbacivanje stare energije. Ali ponekad možemo sjesti na frizerski stolac i s pogrešnim motivima.

Možda ste i vi to prošli? Nekoliko dana nakon prekida s partnerom, oporavljajući se i suočavajući s novom stvarnošću, čvrsto se odlučili učiniti nešto sa sobom i - promijeniti frizuru. Bez brige, niste jedini. Šišanje ili drastična promjena frizure uobičajeno su emocionalno iskustvo ne samo nakon sloma ljubavne veze, nego i kod zatvaranja i otvaranja drugih važnih poglavlja u životu.

Nova frizura, dužina, boja...

Promjena frizure predstavlja okretanje nove stranice te simbolizira odbacivanje stare energije i kidanje veza koje nas drže usidrenima u prošlosti. Pritom su šišanje, odnosno značajno skraćivanje kose ili promjena stila puno češći od promjene boje, rekla je za website mindbodygreen koloristica poznatih Jenna Perry.

"Stvarno dobro šišanje donijet će i mentalno olakšanje. No, ima i osoba koje promjenu žele postići dužom kosom. Tada možemo napraviti ekstenzije, jer osoba nema vremena čekati da kosa naraste. Mislim da promjena frizure pruža novi pogled na sebe, omogućuje novu perspektivu", smatra ona.

image

Nad kosom imamo autonomiju.

DEPOSITPHOTOS

Šišanje je vjerojatno najraširenija promjena frizure nakon prekida, ali popularna je i promjena boje jer također može djelovati terapeutski. Intervencije na kosi vjerojatno su najbolji i najjednostavniji (i najbezbolniji) način za promjenu; ako se i zaletimo nije strašno - kosa će s vremenom opet narasti, a ako nismo zadovoljni bojom, možemo je uvijek ponovo prebojiti. Ipak, Perry upozorava one s obojenom plavom kosom da ne podlegnu nepromišljeno impulsu za promjenom boje, odnosno za potamnjivanjem kose. Trebaju se pitati, kaže, isplati li im se odbaciti uloženo vrijeme i novac, jer bit će potrebno puno truda požele li se kasnije vratiti na prijašnju plavu nijansu.


Pod kontrolom

Zbog čega je baš promjena na kosi tako primamljiva? Po mišljenju psihologa, u podlozi je potreba za kontrolom. "Želimo li nad nečim steći kontrolu, kosa se čini kao prirodan izbor, pogotovo ako nam izgleda kako ne možemo kontrolirati ostala životna područja. Kosa je nešto nad čime imamo punu autonomiju", kaže psihoterapeutkinja Rachel Wright, specijalizirana za seks i veze.

Transformacija kose može biti baš ono što nam je potrebno kako bismo prešli iz veze i života u dvoje u samostalno funkcioniranje, bez druge osobe rame uz rame s nama.

image

Šišanje može donijeti i mentalno olakšanje.

DEPOSITPHOTOS

"Vjerojatno smo emotivno privrženiji vlastitoj kosi nego što većina ljudi misli", kaže Wright. Zbog toga promjene kose i mogu simbolizirati životne promjene.

Kod poriva za promjenom frizure nije zanemarivo ni to što je šišanje prilično pristupačna promjena. Svatko može pronaći frizerski salon u cjenovnom rangu koji si može priuštiti ili možda među prijateljima ima nekoga tko dobro šiša. Svaka druga promjena - kupnja nove garderobe, preuređenja stana i slično - može biti puno skuplja.


Je li to dobra odluka?

Općenito govoreći, promjena frizure nakon prekida (ili poslije drugog većeg tektonskog poremećaja u životu) zdrav je način za lakši prelazak u novo životno razdoblje, no sigurno i nedovoljan za postizanje zaokreta od 180 stupnjeva. Ipak, svatko bi trebao razmisliti o tome zbog čega zapravo želi promijeniti frizuru u takvoj situaciji.

"Morate se zapitati radite li to zbog sebe ili zbog nekog drugog? Ili i zbog sebe i zbog nekog drugog?", ističe Wright te nudi primjer.

image

Zapitajte se zbog koga mijenjate frizuru.

SANTIAGO NUNEZ/DEPOSITPHOTOS

Ako nakon prekida želite, recimo, frizuru sa šiškama, zapitajte se zbog čega je želite. Sviđaju li vam se šiške? Mislite li da bi vam dobro stajale? Htjeli ste ih još i prije prekida, ali, eto, nikada se niste tako ošišali? Ako je tako, onda samo naprijed! Međutim, ako vam se šiške zapravo ne sviđaju, ali znate da ih vaš bivši partner voli (ili mrzi), onda vaša namjera možda nije zdrava.

A ako iz bilo kojeg razloga ne možete promijeniti frizuru ili to uopće i ne namjeravate, postoji mnogo drugih načina da promjenama na sebi ili u svojoj okolini označite okretanje nove stranice i probudite osjećaj svježine nakon prekida, naravno, ako to želite. Možete se početi drugačije šminkati, promijeniti stil odijevanja, raspored namještaja... Mogućnosti je mnoštvo, najvažnije je da u novu životnu fazu prijeđete na zdrav i pozitivan način.

Linker
20. travanj 2024 03:29