bez brige s dijanom

Počinitelji vršnjačkog nasilja često su nesretna i zanemarena djeca, a kao prevencija takvog ponašanja najbolji je razgovor

U pandemiji je poraslo vršnjačko zlostavljanje na internetu, upozorava psihologinja Ella Selak Bagarić, te poručuje roditeljima da to nipošto ne smiju tolerirati kao sastavni dio odrastanja.

Vršnjačka zlostavljanja problem su s kojim žive brojna djeca: svako peto dijete u Hrvatskoj je žrtva, gotovo isto toliko djece su počinitelji, svako deseto je istodobno i žrtva i počinitelj, a dio ih je u ulozi promatrača - upozorava psihologinja Ella Selak Bagarić iz Poliklinike za zaštitu djece i mladih grada Zagreba, koja je gostovala u emisiji ‘Bez brige s Dijanom’.

Nasilničko ponašanje može imati različite oblike s jednako ozbiljnim posljedicama. Osim fizičkog, verbalnog i socijalnog zlostavljanja tu je i cyberbullying, nasilje na internetu, koje je rapidno poraslo tijekom pandemije.

- Kako djeca nisu bila u školama i više su vremena provodila online, to je dovelo do tog porasta. Nažalost, mnogi odrasli i dalje nisu svjesni koliko su posljedice nasilja na internetu ozbiljne. Istraživanje naše poliklinike na 1500 učenika srednjih škola pokazalo je da čak 60 posto mladih prima i šalje seksualne eksplicitne sadržaje, koji kasnije služe kao sredstva ucjene. U ambulantu nam dolaze djeca koja podlegnu tim ucjenama i koja pošalju još eksplicitnije sadržaje iz straha, a posljedice takvog ponašanja su depresivnost, anksioznost, samoozljeđivanje, suicidalne misli... Kod cyberbullyinga jedan klik je dovoljan, a publika neograničena. Djeca su takvom nasilju izložena neprestano, a mnoga ne znaju ni tko je počinitelj jer internet omogućava anonimnost - napominje Selak Bagarić, dodajući kako su emocionalno ranjena djeca vrlo usamljena.

image
Ella Selak Bagarić, psihologinja Poliklinike za zaštitu mentalnog zdravlja djece i mladih Grada Zagreba.
DARKO TOMAS/CROPIX

Čitajte i: Psihologinja Ella Selak Bagarić: ‘Podaci o zlostavljanju djece su uznemiravajući, čak 20 posto djece trpi fizičko, a mnogo je i emocionalnog nasilja

Povlače se u sebe, burnije reagiraju, razvijaju lošu sliku o sebi, imaju promjene u apetitu, ozbiljne emocionalne teškoće, katkad i autodestruktivno ponašanje te kasnije u životu i razne bolesti.

Vršnjačko nasilje nije dio odrastanja!

Počinitelji nasilja često su nesretna i zanemarena djeca koja također imaju dugoročne posljedice od takvog ponašanja, a promatrači pak mogu postati skloniji toleriranju agresivnog ponašanja u budućnosti.

- Roditelji ne mogu u svakom trenu imati kontrolu nad svim što se događa u djetetovu životu, ali upravo se zbog toga od najranije dobi treba razvijati odnos povjerenja i sigurnosti. Dijete mora znati da se roditelju može povjeriti i da će ga on razumjeti i zaštititi. Zbog toga treba svaki dan odvojiti vrijeme za igru i razgovor i tada pustite dijete da priča o svojim interesima i samo ga slušajte - objašnjava Ella Selak Bagarić te dodaje kako određeni broj roditelja i dalje potpuno pogrešno smatra da je vršnjačko nasilje dio odrastanja koji je djeci potreban da bi ojačala i naučila se nositi sa životnim izazovima.

Emisija ‘Bez brige’ posvećena je mentalnom zdravlju, a tijekom cijele ove godine urednica i voditeljica Dijana Čuljak ugošćivat će stručnjake, psihologe i psihijatre koji će našim čitateljima i gledateljima nuditi praktične savjete o tome kako prebroditi osobne izazove i krize. Emisija se emitira ponedjeljkom u 19 sati na portalu Gloria.hr, a čitateljima je omogućeno da postavljaju pitanja iz tog područja. Potpuno anonimno mogu ih slati na Instagram profil Bez brige s Dijanom ili na bezbrige@ hanzamedia.hr.

Linker
30. ožujak 2024 08:53