Terapija u teretani

Psihijatar Igor Filipčić otkriva sve o povezanosti tjelesne aktivnosti i mentalnog zdravlja

Zdrav duh u zdravom tijelu - to nije floskula za psihijatra kojem je sport važan dio liječenja mentalnih poremećaja, a i sam se stresa rješava vježbajući pet puta tjedno.

Za održavanje mentalne higijene trebaju mi samo razgovori sa suprugom i tjelesna aktivnost - govori Igor Filipčić (52), ravnatelj zagrebačke Klinike za psihijatriju Sveti Ivan, koji je gostovao u emisiji ‘Bez brige’ na portalu Gloria.hr. Kako je devedesetih intenzivno trenirao tajlandski boks i tai chi, sport mu se doslovce uvukao pod kožu pa i danas, kad mu radni dan nerijetko traje 12 sati, ne propušta tjelovježbu - koja je jednako važna za fizičko i psihičko stanje. Dokazuje to i niz znanstvenih radova, a neki od njih proizašli su iz istraživanja provedenih u klinici Sveti Ivan. Svojim su bolesnicima ponudili da iz temelja promijene životne navike.

Čitajte i: Ugledni psihijatar otkriva Dijani Čuljak: ‘Sve više ljudi pati od anksioznosti, depresije i PTSP-a‘


- Naše je istraživanje pokazalo da psihijatrijski bolesnici mahom imaju loše životne navike, zbog kojih žive čak 15 godina kraće. Objavili smo to u brojnim stručnim časopisima, no nismo željeli na tome stati. Osmislili smo i program koji obuhvaća sistematske preglede svakog mjeseca, školu nepušenja te niz radionica na kojima pacijente potičemo da usvajaju zdrave životne navike.

A jedna od njih je bavljenje sportom, pa kao jedina bolnica u ovom dijelu Europe omogućujemo svojim pacijentima vježbanje u teretani, i to tri puta tjedno. Fizička aktivnost poboljšava liječenje psihijatrijskih bolesnika za 30 posto, a čak je 40 posto manje ponovnih hospitalizacija - ponosno ističe Igor Filipčić, dodajući da su u sklopu bolnice i teniski tereni. Model je to preuzet iz skandinavskih zemalja, u kojima je sport odavno dio psihijatrijskog liječenja.

Čitajte i: Bliski odnosi kao terapija: Zagrebački psihijatar otkrio nam je najbolji način jačanja mentalnog zdravlja

- Jako je važno da svaka osoba nađe svoj ispušni ventil u bilo kakvoj stresnoj ili traumatičnoj situaciji. I ja sam, poput svih, bio prestrašen kada je Zagreb lani pogodio potres. Prvo sam provjerio jesu li sinovi i supruga dobro, a zatim sam se uputio u kliniku provjeriti je li tamo sve u redu. I u pandemiji osjećam strah, ali otkrio sam stvari koje prije nisam radio i shvatio da me iznimno relaksiraju. To su kuhanje i pisanje zadaće s djecom - kaže ugledni psihijatar.

Na pitanje je li i njemu katkad trebao razgovor sa psihoterapeutom, odgovara: - To nam uvijek treba, a i sastavni dio naše specijalizacije je razgovor sa psihoterapeutom. Ali puno vam je lakše kad imate dobar odnos s nekim članom obitelji ili prijateljem s kojim možete razgovarati. Premda puno radi, posao mu ne izaziva stres. Svakodnevno se susreće s teškim psihijatrijskim slučajevima, ali to ga ni na početku karijere, baš kao ni sada, nije uznemiravalo. - Uvijek sam samo tražio način da tim ljudima pomognemo - kaže - da im damo šansu da dugoročno budu dobro. I baš se nikada nisam opterećivao težinom i količinom posla.

Čitajte i: Gost Dijane Čuljak otkriva kakvo je psihičko stanje nacije i koji poremećaji su u porastu

O emisiji 'Bez brige' s Dijanom

Emisija ‘Bez brige’ posvećena je mentalnom zdravlju, a tijekom cijele ove godine urednica i voditeljica Dijana Čuljak ugošćivat će stručnjake, psihologe i psihijatre koji će našim čitateljima i gledateljima nuditi praktične savjete o tome kako prebroditi osobne izazove i krize. Emisija se emitira ponedjeljkom u 19 sati na portalu Gloria.hr, a čitateljima je omogućeno da postavljaju pitanja iz tog područja. Potpuno anonimno mogu ih slati na Instagram profil ‘Bez brige’ s Dijanom ili na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..


image
PROMO


U novoj Gloriji čitajte i ove teme:

‘SVE O MOJOJ TOLIKO ŽELJENOJ TRUDNOĆI': Leona Paraminski ekskluzivno pokazala trbuščić i otkrila sretne vijesti

KIM KARDASHIAN I KANYE WEST Razvod od 2,2 milijarde dolara

ĐORĐE BALAŠEVIĆ Zbogom, panonski mornaru

ZLATKO SARAČEVIĆ Odlazak bez zagrljaja

NORMA TRKOVNIK U lovu na zlostavljače

SPECIJAL: MENTALNO ZDRAVLJE

DAWID RUNTZ Mjesec ljubavi šefa dirigenta

KUHINJA: VINKO ĆEMERAŠ Hercegovački lonac iznenađenja

PUTOVANJE: MAJA GRGIĆ Raj u Indijskom oceanu

FELJTON: ROBIN WRIGHT Novi poslovni i ljubavni početak

Linker
17. travanj 2024 14:07