Bez brige s Dijanom

Vi pitate, stručnjak odgovara: ‘Moja 15-godišnja kći se stalno fotografira, opterećena je izgledom i društvenim mrežama‘

Tanja Sever, specijalistica kliničke psihologije, kao gošća emisije ‘Bez brige s Dijanom’, koja se emitira na portalu Gloria.hr, objasnila je važnost prevencije i očuvanja mentalnog zdravlja djece i mladih u Hrvatskoj te odgovorila i na pitanje jedne naše čitateljice.

Pitanje: Majka sam 15-godišnje djevojčice koja se stalno fotografira, pregledava slike drugih djevojaka na društvenim mrežama te je, opterećena izgledom, prestala kvalitetno i zdravo jesti. Razgovori baš i ne pomažu pa molim savjet - kako joj objasniti da Instagram nije mjera izgleda ili uspjeha?

Odogovr: Za priču “Alisa u zemlji čudesa” znamo svi, no sjećate li se kako je glavna junakinja na gusjeničino pitanje “Tko si ti?” odgovorila prilično smeteno: “Ja… ja evo baš sad ne znam… dakako, znam tko sam bila kad sam jutros ustala, ali sam se otada nekoliko puta preobrazila”. Ni današnje djevojke nisu drukčije od Alise. No, današnja “zemlja čudesa”, Instagram, opakije je i nesigurnije mjesto, ali jednako privlačno kao i ono u kojem se našla junakinja iz bajke.

image

Psihologinja odgovara na pitanje čitatelja.

NERA SIMIC/CROPIX

Vaša je djevojčica adolescentica, a adolescencija je vrijeme buntovništva, ispitivanja granica, naglih promjena raspoloženja, unutrašnjih sukoba i sukoba s okolinom. Posebno je važno kakvu će ocjenu njezinom izgledu dati vršnjačka skupina, a malo je manje važno što ćemo reći mi, odrasli, roditelji.

Pred mladiće i djevojke postavljaju se golemi razvojni zadaci: oni moraju prihvatiti promjenu svog fizičkog izgleda, usvojiti spolnu ulogu, postići emocionalnu neovisnost od roditelja, prihvatiti društvene vrijednosti, usvojiti vlastiti sustav vrijednosti i etičkih načela koje će slijediti u životu...

Pogledajte koliko ih je! Nije stoga čudno što adolescenti nisu prizemljeni i što odlaze izvan realiteta, a tu su se, baš zgodno, danas našle društvene mreže.

Čitajte i: Psihologinja Tanja Sever: ‘Djevojke u srednjoj školi piju više od dječaka jer se na taj način dokazuju vršnjacima‘

Trebamo im skrenuti pozornost na to da i sami kreatori Instagrama kažu, kao što i istraživanja dokazuju - da sve objave na društvenim mrežama, bilo da su pomno osmišljene ili objavljene sasvim spontano, govore puno više o nama nego što mislimo. Razne studije dokazale su da je Instagram doslovce prozor vaše duše.

Fotografije koje pojedinac stavlja na društvene mreže mogu o njemu svašta otkriti, primjerice je li osoba narcisoidna ili depresivna, nesigurna ili arogantna. I to netko prati.

image

Psihologinja Tanja Sever kao gošća emisije 'Bez brige s Dijanom'.

NERA SIMIC/CROPIX

Adolescenti, a posebno adolescentice, postaju svjesni da načinom života i prehranom mogu utjecati na izgled tijela i nerijetko je to doba kada se javljaju razni poremećaji u prehrani. Važno je pratiti što djeca jedu, preskaču li obroke, skrivaju li ili bacaju ono što ste im dali da pojedu, važu li namirnice, izračunavaju li kalorijske vrijednosti. Ako su na taj način zaokupljeni hranom, trebalo bi se obratiti stručnjaku - jer je rana intervencija ključna za rješavanje problema s prehranom.

No, ne brinite se, svijet koji pruža bezbroj mogućnosti postaje sve privlačniji, ali istodobno je za mlade osobe i izvor straha. Od adolescenata se očekuje rješavanje pitanja vezanosti uz roditelje. To pitanje odustajanja od roditeljske topline, nježnosti i zaštite adolescenti različito rješavaju: neki uspostavljaju lažnu neovisnost naveliko poričući roditelje, neki popuste potrebi za roditeljskom zaštitom, a neki su stalno ljutiti, ali ostaju u sigurnosti svoga doma.

Emisija ‘Bez brige’ posvećena je mentalnom zdravlju, u kojoj urednica i voditeljica Dijana Čuljak ugošćuje stručnjake, psihologe i psihijatre koji našim čitateljima i gledateljima nude praktične savjete o tome kako prebroditi osobne izazove i krize. Emisija se emitira ponedjeljkom u 19 sati na portalu Gloria.hr, a čitateljima je omogućeno da postavljaju pitanja iz tog područja. Potpuno anonimno mogu ih slati na Instagram profil Bez brige s Dijanom ili na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Linker
18. travanj 2024 10:33