ART ZA PO DOMA
POSTERI S PRIČOM

Bijeli zid učinite svojim slikarskim platnom - ovi kreativci i njihovi radovi u tome će vam pomoći!

Hrvoje Cirkvenec, Josko Martinović, Marin Adrić, Marija Adrić Soldo i Ivana Vinko kreativci su i vlasnici dizajnerskih studija u kojima izrađuju autentične postere. Zid možete ukrasiti s posterima kućnih ljubimaca, hrvatskih pjesnika, biljaka...

Hrvoje Cirkvenec, Josko Martinović, Marin Adrić, Marija Adrić Soldo i Ivana Vinko kreativci su i vlasnici dizajnerskih studija u kojima izrađuju autentične postere. Zid možete ukrasiti s posterima kućnih ljubimaca, hrvatskih pjesnika, biljaka...

Art za po doma

Akademskoj slikarici Mariji Adrić Soldo (33), koja radi kao profesorica crtanja i slikanja u osječkoj Školi primijenjene umjetnosti i dizajna, i Marinu Adriću (27), diplomiranom politologu i autoru YouTube serijala “Kroz iglene uši”, književnost je oduvijek bila dio bratsko-sestrinskog odnosa. Primjerice, Marin i danas dobro pamti kada mu je Marija u djetinjstvu recitirala pjesme Grigora Viteza iz zbirke “Kad bi drveće hodalo”.

image
Art za po doma - Marin Adrić i Marija Adrić Soldo.
ART ZA PO DOMA

Sa željom da umjetnici koji su im obilježili mladost svojim stvaralaštvom postanu dio njihove, ali i svakodnevice mnogih drugih ljudi prije godinu dana osnovali su - “Art za po doma”. Riječ je o brendu dizajnerskih postera i majica posvećenih domaćim i stranim velikanima umjetnosti, specifičnom po tome što kao početnu likovnu misao imaju prije svega - pravi crtež. Ilustracije, naime, rade tehnikom slikanja tušem na papiru, a potom ga “digitaliziraju”, odnosno skeniraju, grafički uređuju te tiskaju. Osim toga, posteri uključuju i edukativnozabavnu komponentu jer uz opise donose i kratke biografije portretiranih velikana, objavljuju zanimljive činjenice iz njihovih života, kao i značajne citate.

Naziv je pak, pričaju autori, jedna od onih stvari koje nastaju u pet minuta i odmah znaš da je to to. Riječ “art” nekako je pretenciozna, a nastavak “za po doma”, ističu, spušta je na zemlju.

“U moru ponude postera koji su kreirani u maniri infantilnog crteža i minimalizma činilo mi se da ima mjesta za jedan ozbiljan pristup crtežu. Još prije dvije godine napravila sam hommage poznatim svjetskim slikarima poput Picassa, Fride Kahlo, Modiglianija, Klimta i Warhola, a kako je Društvo hrvatskih književnika prošle godine slavilo 120. obljetnicu, angažirali su me da u svojoj maniri portretiram najpoznatije hrvatske književnike. Smatrala sam da portreti trebaju biti edukativni pa sam na njih dodala i najdraže citate. Marinu je to bilo izvrsno i odlučio je odraditi sav marketinškotehnički dio, a svojom kreativnošću naš Art i danas svakodnevno držati živim”, kaže Marija.

image
Art za po doma
ART ZA PO DOMA

Cijena njihovih postera je, ovisno o dimenzijama, od 250 do 300 kuna, a moguće ih je izraditi i u drugim dimenzijama po narudžbi.

HDizajn

Većina vlasnika kućnih ljubimaca reći će da ih doživljava kao punopravne članove obitelji pa nije čudo da su mnogi oduševljeni idejom da ih se ovjekovječi na - umjetničkom portretu. Kad su na molbu prijatelja napravili poster s likom njegovog psa, grafički dizajneri Hrvoje Cirkvenec (38) i Josko Martinović (30) nisu mislili da će to prerasti u novu granu biznisa.

image
Josko Martinović
HDIZAJN
image
Hrvoje Cirkvenec
HDIZAJN

Dotad su se uspješno bavili osmišljavanjem i prodajom postera s vizualima ljudskih likova i biljaka, kao i onima apstraktnih motiva, no ispostavilo se da je interes za uokvirenim dlakavcima prilično velik. I ne samo dlakavcima. Nakon zlatnog retrivera i mačaka, koje su im najčešća narudžba, jedna je obitelj iz Koprivnice naručila portret svojih kornjača, što im je, kažu, do danas najčudnija i najsimpatičnija narudžba.

Čitajte i: Društvena igra ‘Jadranska priča‘ divan je projekt dvoje supružnika: Djeca kroz nju uče o bogatstvu jadranske faune

“Iako nemamo kućne ljubimce, obojica jako volimo životinje i jasno nam je kad nam prijatelji kažu da su oni potpuno ravnopravni članovi kućanstva. Nema stoga ljepšeg osjećaja nego kad dobijemo povratnu informaciju i veliku zahvalu kupaca kad im stigne poster njihova ljubimca, a posebno nam je drago kad nas traže da, nakon jednog, napravimo i ostale, kako bi imali cijelu galeriju na zidu”, govori Hrvoje, koji s Joskom ljubimce portretira “vektorski”, odnosno u programima Ilustrator i Procreate, prema predloženoj fotografiji, nakon čega ih tiskaju i pakiraju u tube.

image
Hdizajn posteri
HDIZAJN

Cijena izrade ilustracije i plakata je od 290 do 350 kuna, ovisi o dimenzijama. Ovi talentirani kreativci u zajednički su posao ušli u prosincu 2019.

“Ja sam prije toga već osnovao brand i krenuo s dizajnom kalendara, a Joska sam upoznao kao glavni urednik jednog portala jer smo jedan intervju radili upravo s njim, u kontekstu predstavljanja mlade kreativne nade”, kaže Hrvoje i ističe da im je misao vodilja od početka bila minimalizmom i art pristupom kupcima ponuditi da dekoriraju svoj dom hrvatskim proizvodom koji nije tek print New Yorka, Londona ili vizual neke druge generičke slike i fotografije.

image
Poster Hdizajna.
HDIZAJN

Svijet u dječjem oku

Nekad je radila u pravosuđu, a potom i u visokoobrazovnom sustavu, poslove prema kojima se nije dalo naslutiti da će Ivana Vinko jednog dana - ilustrirati postere. A to je, potaknuta vlastitom platformom za predstavljanje hrvatskih kreativaca Bravo Croatia, ova 39-godišnja kreativka iz Osijeka krenula raditi krajem prošle godine, tijekom roditeljskog dopusta s trećim djetetom.

image
Pravnica Ivana Vinko koja izrađuje šarmantne edukativne postere.
PRIVATNA ARHIVA

Edukativni posteri Goodplan s njezinim potpisom na kojima su prije svega opisane ljepote Hrvatske - poput naših najljepših nacionalnih parkova i parkova prirode - namijenjeni su najmlađoj i najslađoj populaciji, a Ivana u ponudi ima i postere u stihu koji su dio autorskog opusa pjesama za djecu. Sve ih ilustrira digitalno u programima Ilustrator, Canva i Krita, zatim tiska i onda u ukrasnim tuljcima šalje budućim vlasnicima. Kako je s obitelji čest posjetitelj zelenih šetnica Kopačkog rita, bilo je, kaže, samo pitanje vremena kada će nastati edukativno-dekorativni suvenir, odnosno set “Kopački rit” s vizualima flore i faune te netaknute močvare.

Čitajte i: Zavirite u Analogni zvuk: Novu urbanu oazu za glazbene sladokusce u zagrebačkoj Dubravi

Poster prikazuje 14 životinjskih i šest biljnih vrsta koje obitavaju na području Kopačkog rita, među kojima su, primjerice, endem kopačevska lisanka i veliki vranac. U setu je i poster “Abeceda Kopačkog rita” na kojem svako slovo donosi novi pojam vezan uz Kopački rit. Mjesto među Ivaninim edukativnim posterima našao je i set postera Nacionalnog parka Paklenica, u verzijama na hrvatskom i engleskom jeziku, a djecu upoznaje sa specifičnostima Parka, primjerice najljepšom europskom orhidejom, gospinom papučicom, endemom - velebitskom degenijom.

image
Dječji poster.
GOODPLAN

“Osim ljepota Hrvatske, uz edukativne postere mališani mogu zapamtiti planete Sunčevog sustava, maleni ‘dinoljupci’ doznati sve o dinosaurima, naučiti abecedu, boje, emocije, oblike i mjesece u godini”, kaže Ivana čiji se posteri na društvenim mrežama branda, ali i na nekoliko prodajnih mjesta mogu kupiti po cijeni od 80 kuna.

image
Posteri za dječju sobu.
GOODPLAN
Linker
26. travanj 2024 12:43