MEĐU TRISTOTINJAK RADOVA

Jednostavan, a efektan rad: Zagrebačka dizajnerica osvojila nagradu u Japanu

Rad Petre Bilić Križan nosi naslov ‘Give smile from heart‘, a na bijeloj pozadini prikazuje srce u obliku usana.

Dizajnerica iz Zagreba, Petra Bilić Križan osvojila je semi Grand prix award na internacionalnom dizajnerskom natječaju Classics the Small Luxury Design Award 2022 u Japanu.

Tema ovogodišnjeg Classics the Small Luxury Design Awarda 2022 je Smile, a natjecatelji su trebali osmisliti grafiku na kvadratnm formatu koja će se printati na rupčiću. Na natječaj je prijavljeno 313 radova iz 30 zemalja od kojih su tri nagrađena, a šestero ih je pohvaljeno.

Čitajte i: Neonski znakovi veliki su hit u uređenju: Prostor postaje cool, a znamo i gdje ih kupiti

Petrin rad naslova "Give smile from heart" prikazuje bijelu pozadinu na kojoj je nacrtano srce u obliku usana, a ova slika printana na rupčiću prigodan je poklon za onoga koga "volite iz sveg srca". Iako jednostavo rješenje, ono je rezultat promišljanja i traženja minimalističnog rješenja dizajnera, po čemu su prepoznatljivi i ostali radovi zagrebačke dizajnerice koja je 2001. diplomirala na Studiju dizajna pri Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu s temom Dizajn oznaka za slijepe osobe (mentor prof Lapaine).

Čitajte i: Umjetnost u službi dizajna: Svestrana slikarica u nedostatku tanjura počela sama izrađivati kolekcije posuđa

Od tada radi kao freelance grafički, web i produkt dizajner, a od 2017. ima status slobodnog umjetnika.

Osim za komisije, karakteristike njezinih radova su multidisciplinarnost i senzibiliziranost prema zaštiti okoliša i problemima u društvu. Dobitnica je nekoliko nagrada u Hrvatskoj i u svijetu, a svoje radove izlaže na samostalnim i grupnim dizajnerskim izložbama te djeluje i kroz dizajnerske edukativne radionice.

Linker
20. travanj 2024 14:03