Kreativna zona

Mlada kreativka osvaja zabavnim prikazima života Dalmatinaca: Uskoro izdaje prvu knjigu s karikaturama

Split ima novu društvenu kroničarku, umjetnicu Mihaelu Erceg, čije su karikature o svakodnevnim situacijama postale hit na društvenim mrežama, a krase i kalendar za 2021.

Zahvaljujući Splićanki Mihaeli Erceg (23) ljubitelji stripa i karikatura u posljednje se vrijeme zabavljaju na račun svakodnevice prosječnog Dalmatinca.

Ilustracije studentice pete godine zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti od jesenas su hit na portalu Dalmacija Danas, a jednako zanimanje izazvao je i njezin kalendar za ovu godinu u kojem kroz duhovite crteže i dijaloge portretira tipične situacije iz dalmatinskog života.

Čitajte i: Pleteno carstvo Evice Borčić: Njezini ručno izrađeni pokrivači i jastučići neodoljiv su ukras za svaki dom

- Uspjeh kalendara me iznenadio. Napravila sam ga kao dar rodbini i prijateljima, no zbog velikog interesa na kraju sam ga tiskala u šestotinjak primjeraka te je završio i u Americi, Irskoj, Njemačkoj, Sloveniji, Srbiji... Kao nadahnuće mi je poslužila rubrika “Na Dobro van Doša” koja je nastala iz zafrkancije, kao odgovor na svjetski trend obilježavanja svakojakih gluposti, poput Dana pivskih limenki. O popularnosti tih crteža najbolje govori podatak da je našu istoimenu Facebook stranicu u samo nekoliko mjeseci zapratilo više od dvije i pol tisuće ljudi - kaže Mihaela.

image
Uspješna i kreativna djevojka svoj je talent naslijedila od pokojne majke.
SASA BURIC/CROPIX

Najviše komentara izazvala je njezina karikatura za siječanj koju je posvetila novogodišnjim odlukama, no svatko ima neki omiljeni mjesec.

- Tema ožujka je marčana bura, svibnja prvo sezonsko kupanje, a za karikaturu za kolovoz nadahnula me turistička praksa “Zimmer frei”. Naslovna strana kalendara s razlogom je posvećena koroni, kao upozorenje da se i dalje moramo držati epidemioloških mjera - dodaje Mihaela koja je 2019. osvojila nagradu Jutarnjeg lista za najbolju hrvatsku karikaturisticu, a iste je godine bila i među nagrađenima na Balkanskoj smotri mladih strip autora za najbolji scenarij.

Čitajte i: Čuvari dobrih emocija Tamare Peras: Kreativka je u izradi bajkovitih bića pronašla svoj mentalni wellness

- Iako me od završetka studija dijeli još samo diplomski rad, trenutačno se više vidim u karikaturi i stripu. Moram priznati da nikada nisam čitala akcijske stripove kao što je Zagor. Moja ljubav je novinski strip, a kao mlađoj najdraži mi je bio o mačku Garfieldu - kaže umjetnica, na čiji je uspjeh najponosniji njezin otac Željko, komunikolog.

image
Ilustracije Mihaele Erceg svojevrsna su kronika Splita.
Mihaela Erceg

Umjetnički gen je pak naslijedila od pokojne majke Antonije koja je kao grafička dizajnerica radila s mnogim kreativcima pa je za dizajn albuma splitskog glazbenika Lukyja “Ararita” dobila i nagradu Porin.

Sklonost prema umjetnosti pokazuju i Mihaelin brat, gimnazijalac Dan, te sestra Nera, koja je osnovnoškolka. No, za sada nijedno ne namjerava krenuti njezinim stopama. Mihaela uskoro planira izdati prvu knjižicu sa svojim karikaturama, a nedavno je završila i roman “Ako prođe, prođe”, akcijsku priču sa splitskih ulica.

Linker
24. travanj 2024 08:50