art niana

Novi trend u interijerima: Zidovi i keramičke pločice kao slikarsko platno

Oslikavanje keramičkih pločica novi je trend u interijerima, a to najbolje znaju umjetnice Ana Barbić Katičić i Nikolina Šimunović - od mokre gline do neodoljive zidne plohe u nekoliko umjetničkih poteza.

Akademske slikarice Anu Barbić Katičić i Nikolinu Šimunović koje stoje iza kreativnog brenda Art Niana, osim dvadesetogodišnjeg prijateljstva veže strast prema umjetnosti i stvaranju. Kada su 2008. godine osnovale brend, započele su oslikavati i redizajnirati namještaj, djelovanje su proširile na uređenje interijera, a kako su zidovi od samih početaka u njihovom fokusu, murali su bili neizostavni dio svakog prostora. Iako su paralelno bile posvećene vlastitim slikarskim karijerama, njihova likovnost nije vezana samo uz slike nego se nalazi i na ostalim podlogama, materijalima i oblicima.

Kroz primarni fokus na zidnim plohama inspiraciju su pronašle u keramici.

image

Akademske slikarice Nikolina Šimunović i Ana Barbić Katičić oslikavaju pločice

BILJANA BLIVAJS CROPIX

"Ideja izrade i oslikavanja keramičkih pločica pojavila se prirodno, uz naše susrete s glinom. Pločice radimo potpuno nove, a proces izrade kreće od mokre gline do finalnog proizvoda na zidu. Sve je custom made, dakle stvaramo po mjeri i želji naručitelja - od veličine pločice, do motiva, boja i tekstura prema određenom zahtjevu prostora. Rješenje predlažemo nakon upoznavanja s prostorom pa skice zahtijevaju vrijeme zbog montaža i obrada fotografija određenog zida, odnosno prostora. Važno nam je dočarati finalni izgled. Cijeli proces - od oblikovanja, sušenja, oslikavanja, pečenja, glaziranja i svega što keramika traži - zahtjeva strpljenje. Glina nam je izazov, podloga koja nosi sa sobom nova znanja i tehnologiju, a sve ostalo je naš kreativni rad kakav Art Niana radi niz godina", govori Nikolina Šimunović.

image

Art Niana

BILJANA BLIVAJS CROPIX

Svaka pločica je unikatna, kao i njihova kompozicija koja je također jedna i jedina. Keramičke slike mogu biti različitih formata, od malih koje mogu biti okružene kupovnim tvorničkim pločicama, pa bordura, sve do velikih murala koji zauzimaju čitave zidove. Motivi su različiti, od prozračnog crteža ili natpisa sve do složene slikarske kompozicije preko cijele zidne plohe.

image

Novi trend u interijerima

ART NIANA

ČITAJTE I: Umjetnička Oaza Nikoline Šimunović: ‘Oslikala sam pukotine nakon potresa, to mi je bila terapija‘

"Upravo smo u fazi skica za veliki mural u poznatom zagrebačkom restoranu u središtu Zagreba i izradi pločica za in mjesto za kavu i slastice također u centru. U pripremi su nam custom made unikatne tapete izrađene prema motivima naših slika i predložaka. Za njih imamo i potražnju kod pariških poslodavaca te se pripremamo za nadolazeći Sajam interijera u Parizu ove jeseni", govori Ana Barbić Katičić.

image

Art Niana

Foto: ART NIANA

Ove akademske slikarice svoje su radove svojedobno zajedno izlagale pa iako su povezane temom i galerijskim prostorom, njihovi su slikarski rukopisi individualni i različiti.

No, u kategorijama primijenjene umjetnosti oni se savršeno poklapaju i isprepliću. "To nam je prirodno i spontano. Svaka krene sa svojim kistom, ili drugim alatom u ruci, i šutke se sastajemo u zajedničkim oblicima i bojama. Nastane jedan novi likovni izraz. Slikajući uzajamno reagiramo na potez druge i nadopunjujemo se", zaključuju kreativne slikarice.

ČITAJTE I: Zavirili smo u neodoljiv stan u središtu Zagreba kojega je mlada slikarica sama uredila

Linker
17. travanj 2024 21:26