Tree Elements

Odmor u krošnji kakav ne postoji nigdje drugdje: Mlada Dubrovkinja govori o ostvarenju svog sna

Dub­­­rov­­kinju Ivonu Ercegović, koja u Rastokama gradi luksuzne kućice na drveću, pandemija je financijski iscrpila pa je pokrenula kampanju prikupljanja novca za dovršetak životnog projekta - s humanitarnom notom.

Ni svjetska pandemija nije uspjela zaustaviti Dub­­­rov­­kinju Ivonu Ercegović (32) u ostvarenju njezinog životnog sna - izgradnji eko-kind naselja luksuznih kućica na drveću u šumi pokraj Rastoka. U trenutku kad je ostala bez novca za njihovo dovršenje, pokrenula je kampanju na crowdfunding platformi Kickstarter i u samo 35 sati prikupila traženih 35.000 dolara. Ohrabrena uspjehom, sada traži još toliko za uređenje okoliša, joga amfiteatra, staklenika, radionica za obradu drva... Jer njezin projekt Tree Elements je, tvrdi, drugačiji od svega što se u ovom trenutku nudi u Hrvatskoj.

- Sad već i kod nas ima dosta kućica na drveću namijenjenih robinzonskom turizmu, no moje će imati struju vodu, grijanje i internet te potpuno opremljenu kuhinju i kupaonicu - sve što je potrebno za luksuzni odmor u krošnjama. Svaka od tri kućice na drveću posvećena je jednom elementu - vodi, zraku ili zemlji - i bit će uređena u skladu s njim. Četvrti znak, vatra, su ljudi, a njih ću okupljati na doručku u velikoj kolibi u kojoj će biti i knjižnica te praonica. Moj koncept eko-kind potpuno je inovativan, a znači da ćemo biti dobri i prema prirodi i prema ljudima - otkriva Ivona Ercegović.

image
Ivona Ercegović, poduzetnica i osnivačica projekta Tree Elements.
BERISLAVA PICEK/CROPIX

Imat će, objašnjava, minimalnu proizvodnju otpada, neće koristiti plastiku, uzgajat će vlastito voće i povrće u organskom vrtu, kompostirati, reciklirati... A gostima će ponuditi brojne sadržaje poput radionica joge, meditacije, raznih vrsta edukacija i kulturnih događaja.

Osim za komercijalne goste, naselje će biti ot­­­voreno za najranjivije skupine - djecu i žene oboljele od raka. Ivona je, naime, dogovorila s udrugama Sve za nju i Krijesnica da njihovi korisnici u kućicama mogu boraviti besplatno, a ponudit će im i pomoć u oporavku kroz razne radionice i programe. Isto to u budućnosti planira ponuditi zlostavljanim ženama i djeci.

Čitajte i: Uređenje terase ne mora biti investicija: Ključ je u strateškom odabiru detalja koji stvaraju ugodnu atmosferu

Čitajte i: Najljepše što ćete vidjeti ovih dana! Ukrasna stabla stvorit će rajski ugođaj u vašem vrtu, donosimo hit izbor

Inspiracija došla od ljudi koje voli

- Moja majka Marijana, umirovljena policajka, godinama je pomagala zlostavljanim ženama i djeci. Uz nju i oca Ivana, također umirovljenog policajca, još kao dijete sam postala svjesna koliko život može biti ružan prema onima koje je društvo zanemarilo. Iako u mojoj bližoj okolini nitko nije bio teško bolestan ili zlostavljan, roditelji su me naučili empatiji i razumijevanju. Oboje su bili pravi borci za pravdu, a takva sam i ja - kaže Ivona.

image
Svaka kućica uređena je u bojama elementa koji simbolizira,
a zelena predstavlja zemlju.
PROMO

Odrasla je u Dubrovniku kao sretno dijete okruženo ljubavlju, sa sviješću da se svaka kuna treba pošteno zaraditi. Od šesnaeste godine je radila razne poslove u ugostiteljstvu, od konobarenja i čišćenja soba u hotelu do prodaje suvenira, vođenja apartmana i recepcije. Nakon što je na Američkoj školi za menadžment diplomirala poduzetništvo, zaposlila se u jednoj agenciji te četiri godine radila kao pratiteljica na turističkim turama američkih gostiju po Balkanu.

- U jednom trenutku došlo je do zasićenja i dok sam kukala prijateljici, ona je rekla: “A zašto ti ne bi gradila kućice na drveću?” Bio je to trenutak prosvjetljenja. Sav novac koji sam dotad uštedjela odlučila sam uložiti u Tree Elements. Nisam nigdje vidjela ništa slično, ideje su mi dolazile same od sebe - govori Ivona, kojoj su roditelji i pet godina starija sestra Ana najveća potpora u ovom projektu.

image
Ispod kućica je prostor za opuštanje i jogu.
PROMO

Prvo je, kaže, prije tri godine kupila 28.000 četvornih metara zemlje u šumi pokraj Rastoka. Onda je dovela priključke za struju i vodu, a gradnja je trebala početi 2020. Radove je usporila pandemijska godina, koja je iscrpila i sve njezine financijske zalihe te je navela da pomoć potraži kroz kampanju na Kickstarteru.

- Trenutačno je dovršeno dvije trećine projekta. Postavljeni su temelji i čelične konstrukcije za kućice, a vjerujem da ćemo prve goste primiti u kolovozu. Moj je plan živjeti s njima u šumi i brinuti se o svemu. Grad mi neće nimalo nedostajati, a omiljena zabava bit će mi sviranje ukulelea, što sam naučila tijekom karantene zahvaljujući tutorijalima na YouTubeu - kaže Ivona Ercegović.

Linker
25. travanj 2024 15:36