ZELENO ‘ZLATO‘

Stare bačve postaju ‘it‘ komadi za dnevni boravak! Supružnici Nera i Luka od njih rade posude za biljke

Obačene metalne bačve za pohranu nafte i ulja kreativni supružnici Nera i Luka Marušić prenamjenjuju u ukrasne, funkcionalne i ekološke spremnike za biljke.

Svjetski trend (re)dizajniranja predmeta od odbačenih materijala, čime se čuva priroda i razvija ekološka svijest, slijede i 29-godišnji supružnici Nera i Luka Marušić. Stare metalne bačve u kojima su se skladištili ulje, nafta ili druge tekućine, pretvaraju u atraktivne, unikatne i funkcionalne posude za biljke - i tako im udahnjuju novi život. Mladi Požežani koji žive i rade u Zagrebu prodaju ih pod etiketom Bačva, a ideja se rodila prije godinu dana iz, kako to obično biva, vlastite potrebe.

image
Cijene osnovnih modela su od 700 od 1600 kuna.
NERA MARUšIć I MARKO ĐURIN

"Supruga i ja smo se s djecom uselili u novi stan s ogromnom terasom na kojoj bismo navečer, kad klinci zaspu, pijuckali i razgovarali. Zamislili smo da terasa bude puna biljaka i drveća, kao u džungli, no nikako nismo uspijevali pronaći posude koje bi nam odgovarale estetikom i funkcijom. Kako često radimo prema principu 'sam svoj majstor', došli smo na ideju da redizajniramo metalnu bačvu, što je na kraju oduševilo i nas i naše prijatelje. Prototip smo mijenjali i dorađivali i tako je 1. studenog prošle godine službeno rođen naš brend", objašnjava Luka Marušić, inženjer strojarstva zadužen za “grube” radove. Točnije da vlastitim rukama realizira ono što zamisli njegova supruga Nera, fotografkinja čiji je posao i vizualna prezentacija.

image
Djelo kreativnog dvojca Nere Marušić i Marka Đurina.
NERA MARUšIć I MARKO ĐURIN

Čitajte i: Do sreće uz igračke: Dvije kreativke osmislile originalne i kreativne hrvatske suvenire za sretne ljude

Svoje bačve, koje su spoj njihove ljubavi prema biljkama, okolišu i minimalizmu, prodaju putem internetske stranice www.bacva.hr, a cijene osnovnih modela su od 700 od 1600 kuna.

Supružnici Marušić, naime, izrađuju i personalizirane bačve željene veličine, kombinacije boja, namjene (tegla, posuda za igračke...) i dodatke. Primjerice, kotačići i ručkica od nautičkog konopa za lakše premještanje, ili pak sustav odvodnje koji održava idealnu količinu vlage za biljku.

image
Posude za biljke imaju sustav odvodnje koji sprječava odumiranje korijena zbog prevelike vlage.
NERA MARUšIć I MARKO ĐURIN

"Jednom prilikom mi je mama dala 25 godina stari sukulent. Dok smo mi bili na moru pala je kiša, a kako tegla nije imala sustav drenaže korijen je istrunuo", govori Luka i dodaje da su njihove posude zahvaljujući najkvalitetnijim bojama i premazima zaštićene i od korozije, habanja te UV zračenja. Dno se pak štiti gumom s čeličnom jezgrom.

Čitajte i: Svi su ludi za terrazzo uzorkom: Splićanka Petra izrađuje statement ukrase za dom koje želimo odmah

Nera i Luka su ponosni i što otkupom i prenamjenom otpadnih bačvi sprečavaju gomilanje otpada, a zaobilaženjem klasične reciklaže taljenjem smanjuje se i emisija C02. Mnogi domaći arhitekti slijede “zelenu” filozofiju pa sve više traže eko bačve supružnika Marušić, a oni se nadaju da će ljubav prema prirodi naslijediti i njihovi sinovi, četverogodišnji Noel i jednoipolgodišnji Vid.

Linker
13. travanj 2024 20:31