ZDRAVO I FINO

Bez grižnje savjesti čak i ako ste se odrekli slatkog: Evo gdje možete jesti kolače i torte bez šećera

I oni koji su se odrekli nezdravih navika, mogu uživati u slatkom. Donosimo popis zdravih slastičarni i kafića u kojima možete uživati u slasticama ‘bez dodanog šećera‘.

U posljednje vrijeme, posebice od kada traje pandemija, ljudi se okreću zdravijem načinu života i prehrane. Dijete koje se baziraju na gladovanju više nisu u trendu za razliku od onih u kojima je dozvoljena neograničena količina hrane - važno je samo da je riječ o nutritivno bogatim i kvalitetnim namirnicama.

Onima koji su po tom pitanju "ispred svog vremena" pa su se slatkih grijeha odavno odrekli, bilo je izrazito teško pronaći mjesto u gradu koje u ponudi ima za njih odgovarajuće obroke. Srećom, zdravih restorana po Lijepoj našoj sada je sve više, a mi izdavajamo one u čijim proizvodima mogu bez grižnje savjesti uživati svi koji su se odrekli šećera.


Vis a Vis slastice

image

Sirova torta od naranče Vis a Vis by Vincek.

MARIO PAVLOVIĆ

Kao i većina restorana i slastičarnica sa zdravim jelovnicima, i ona pod čuvenom "Uspinjačom" - Vis-à-vis by Vincek otvorena je nakon brojnih upita i uvida da postoji potreba za takvom vrstom slastica - najčešće zbog zdravstvenih razloga, ali i kao dio trenda. Nekoliko godina nakon što se rodila ideja, 2014. godine započela je njihova slatka priča s bezglutenskim slasticama, kremastim i suhim kolačima, sladoledima, toplim i hladim napitcima, ali i svježim sokovima sigurnima i za one koji se bore sa stanjima i bolestima poput celijakije. Ubrzo su ponudu proširili i slasticama bez šećera, bez alergena poput mlijeka ili orašastih plodova te ponudom sirovih kolača pogodnih za vegane.

image

Čokoladna torta bez šećera Vis a Vis by Vincek.

Privatna arhiva

Slastice bez šećera već su gotovo 20 godina dio asortimana svih Vincek slastičarnica. U svakodnevnoj ponudi nalazi se nekoliko okusa sladoleda i uvijek dostupni čajni kolačići bez dodanog rafiniranog šećera.

image

Kolač od naranče i čokolade bez šećera.

Privatna arhiva

Status najprodavanijih trenutno imaju kolači s recepturom slični izvornim Vincekovim kolačima, poput kremšnite, pite mađarice, pite od jabuke, a osim njih tu su i sirovi kolači bogati orašastim plodovima i svježim voćem te sezonski uvijek popularan kesteni pire koji se nudi u varijantama sa ili bez šećera.

Raspon cijena slastica je od 12 do 26 kn.

Čitajte i: Bez šećera, laktoze i glutena: Bruno Perić otkriva priču iza omiljenih ‘Green cakes‘ torti u kojima se uživa bez grižnje savjesti


Orijent

I jedna od najpoznatijih slastičarni u Zagrebu koja postoji već više od 80 godina - Orijent, svoje vjerne goste odlučila je razveseliti zdravijom varijantom torti pogodnih za dijabetičare i osobe koje se bore s drugim kroničnim bolestima zbog kojih trebaju izbjegavati šećer.

image

Portofino torta.

Privatna arhiva

Tortu koju su inače radili klasično, Portofino, proizveli su u varijanti bez šećera pod imenom Portofino SF (sugar free) koja je ubrzo postala bestseller. Radi se o čokoladnom biskvitu, mousseu od čokolade s kuglicama vanilije i profiterolima punjenim vanilijom na vrhu. Čak je i društvo dijabetičara radilo recenzije, a ocjene su bile odlične!

image

Berry White kolač.

Privatna arhiva

Najstarija zagrebačka slastičarnica ponudu "bez šećera" proširila je kolačem "Berry white" koji, iako "kontra" Portofinu SF, po prodaji konkurira navedenom bestselleru.

Berry white kolač je s biskvitom od tamnog kakaa, moussea od bijele čokolade s ružinom vodicom i mljevenim ružinim pupoljcima te insertom od šumskog voća. Kako bi dodatno razveselili vjerne goste, upravo su oni imali čast birati ime "bijeloj varijanti" zdravog kolača, a preko društvenih mreža odabran je jedan od prijedloga.

Cijena torte bez šećera je 28 kuna za šnitu, a cijena kolača je 29 kuna.


Green Cakes

Zdrave slastice od najkvalitetnijih namirnica čiji sladak okus se krije u javorovom i agavinom sirupu te ksilitolu - zdravom prirodnom zaslađivaču koji ne podiže razinu šećera u krvi - trenutno dolaze u 12 varijanti popularnih Green Cakes torti.

image

Ferrero torta apsolutni je hit među kupcima.

PRIVATNA ARHIVA

Zadovoljnim kupcima trenutno je omiljena Ferrero torta koja je postala apsolutni hit, a osim trenutno najpopularnije slastice, vlasnik Bruno Perić najviše uživa u torti od na prvu nespojivog dua - avokada i limete.

image

Green cakes torte ne sadrže gluten, laktozu niti šećer.

PRIVATNA ARHIVA

Na webshopu i u Lorca baru na Sveticama, Kazališnoj kavani Kavkaz, restoranu Paesano, restoranu Stara Vura, Meandru u sklopu MSU-a, Kolding caffea u centru osim navedenih, mogu se naručiti torte od mrkve pa do kokos-manga, a uvijek pun ideja Bruno već radi na novim receptima koje njegov tim pretvara u pravu rapsodiju zdravih okusa.

Cijene čitavih torti kreću se od 300 do 400 kuna.


Coffee&Cake Zadar

Živite li ili samo odmarate u gradu s najljepšim zalaskom sunca na svijetu, u zdravim slasticama možete uživati u Coffee&Cake - slastičarnici čiji su vlasnici 2016. pokretanjem C&C priče odlučili Zadranima i posjetiteljima pružiti ono što do sada nisu imali pa su ponudu proširili tortama bez glutena i bez rafiniranog šećera, ali i "vege" varijantama doručka.

image

Coffe&Cakes torta bez šećera.

Privatna arhiva

"Osim rastućeg trenda, na taj smo način htjeli “pozvati” i one kojima veganska prehrana ne predstavlja trend, već potrebu, i omogućiti im uživanje u jelima i kolačima koji nisu toliko zaživjeli na našem području", objasnili su nam iz ove moderne, slatke i drugačije slastičarnice kojom su se 2017. proširili i na drugi dio grada - na Relju s odličnom kavom, ponudom kolača i torti.

Sirove torte (Ferrero, Borovnica, Šumsko voće, Vanilija, Čokolada) rade po narudžbama i na taj način sprječavaju rasipanje namirnica, a trenutno je najprodavanija Matcha torta (koju je od početka do kraja osmislili njihova glavna slastičarka) koja je oduševila baš sve - vjerojatno jer je bila drugačije od drugih i primaljivog, proljetnog izgleda - biskvit od matcha praha i pistachio, krema od vanilije, sloj šumskog voća i pistachio mousse.

image

Coffe&Cakes čokoladna torta.

Privatna arhiva

Prosječna cijena njihovih kolača je 20-ak kuna, a proizvodnja je u cijelosti domaća, bez dodataka aditiva i pojačivača okusa. Novost je i da će se torte uskoro moći naručiti i online.

Čitajte i: Nešto drugačiji japanski jelovnik: Novootvoreni bistro u centru Zagreba nudi jela koja će vas ‘raspametiti‘


Veg restoran

Ljetujete li ili živite u Splitu, ili ste samo česti "gosti" koji i za odmora održavaju zdrave navike, pravo odredište za vas je restoran VEG plant based meals kojeg su bračni par iz pekarskog sektora Julijana Kovačević i njezin suprug pokrenuli krajem 2019. godine.

image

VEG restoran u Splitu u ponudi ima slastice bez dodanog šećera.

Privatna arhiva

"Moja želja za nečim novim s čim mogu izaći na tržište svakim je danom rasla, a moja strast za kuhanjem konačno je došla do izražaja kroz VEG. Kad dugo godina sudjelujete u stvaranju i osmišljavanju receptura kroz pekaru, onda je ovo bio logičan slijed", objašnjava nam Julijana same početke ovog već prepoznatog brenda kojeg na proljeće planira širiti i na drugoj lokaciji.

Obiteljsku poslovnu priču prate i Julijanine kćerke Andrea i Matijana koje joj pomažu u izradi slastica bez brašna, šećera i bilo kakvih namirnica životinjskog porijekla.

image

Zdrave kolače VEG restorana SPlićani će uskoro moći jesti i na drugoj lokaciji.

Privatna arhiva

Trenutno najtraženija je Mrs.lješnjak - slastica od lješnjaka i kakaoa, koja nerijetko krasi rođendanske i svadbene stolove, a slijede je kolač od limuna, karote, naranča - čokolada, malina i mnogi drugi - ovisno o sezoni.

Cijena slastica je 26 kuna.

Linker
15. travanj 2024 14:54