Kuhinja

Glumački gastro trikovi Antonija Jakupčevića: S nama je podijelio recept za slastan lungić s posebnim sastojkom

Tajna dobrog scenskog nastupa je u praznom želucu - otkriva član dramskog ansambla osječkog HNK koji večera tek nakon odigrane predstave, a najdraža su mu jela koja priprema njegova supruga Mirna.

"Kako potječem sa sela, odmalena sam naučio da nije dobro jesti neposredno prije fizičkog napora. A s obzirom na to da svaka predstava zapravo iziskuje određeni tjelesni angažman, na sceni sam najradije - praznog želuca. Zato nakon predstave obilno večeram iako znam da to nije baš dobro", kaže Antonio Jakupčević (30), glumac u osječkom HNK-u.

U zadnjoj predstavi “Dječak koji je govorio Bogu”, potresnoj drami o holokaustu i umjetnosti, glumi dječaka Emanuela. Zbog te glavne i fizički vrlo izazovne uloge još nije uspio promijeniti naviku kasnog prejedanja, ali, srećom, to se zasad ne vidi na njegovoj liniji niti se ikad borio s viškom kilograma.

image
Antonio češće priprema jednostavnija jela.
VEDRAN PETEH/CROPIX

Baš kao ni njegova supruga, Mirna Jakupčević (28), zaposlena u Službi prodaje, propagande i marketinga u HNK-u Osijek. Par koji se vjenčao lanjskog srpnja skladno funkcionira i u kuhinji, gdje je “pravilo” da kuha onaj tko prvi dođe kući.

Čitajte i: Kći Franje Arapovića s prijateljicom pokrenula biznis: Hrskavi darovi liječnice i ekonomistice koje će voljeti vaše nepce

"Ja sam taj koji češće radi jednostavnija i manje zdrava jela, poput pizze i pohane piletine. Nisam izbirljiv ni zahtjevan, a imam sreću da moja Mirna odlično kuha pa ni ne moram biti. Ona pak voli isprobavati nove stvari i pazi kako je hrana pripremljena. Često radimo tradicionalna jela, uz koja smo oboje odrasli, a ja sam se specijalizirao za lungić u šljivovici. Kad kažem da je za to jelo najvažnija domaća šljivovica, svi misle da se zafrkavam, ali uistinu je tako. Jednom sam ga radio s kupovnom, jer smo ostali bez domaće, i okus je bio posve drukčiji", kaže Antonio Jakupčević, dodajući da suprugu voli razveseliti i tjesteninom s piletinom i tikvicama u curry umaku, ali i tortama od sira koje se ne peku.

Oboje vole kolače, a glumcu je favorit ledena torta koju sprema njegova punica. Gledajući svoje bake i mamu, sve vrsne kuharice, i on je vrlo rano počeo kuhati, no isprva se nije baš najbolje snalazio.

image
I Antonio i Mirna vole kolače.
VEDRAN PETEH/CROPIX

"Moja jaja na oko ispala su dobro za nekoga tko voli da je jače pečen žumanjak. Ja pak obožavam kad se razlije. Onda sam krenuo eksperimentirati s kajganom, pa polako s tjesteninama i rižom držeći se pravila - bolje da se raskuha nego da se ne skuha", priznaje Antonio Jakupčević.

Čitajte i: Majoneza od krumpira: Zdrava i potpuno biljna verzija umaka kojeg mnogi obožavaju i ne mogu ga se odreći

Srećom, kaže, u toj fazi eksperimentiranja kuhao je samo za sebe.

Lungić u umaku od šljivovice

SASTOJCI

  • 1 kg svinjećeg lungića
  • 200 g suhih šljiva,
  • 1,5 dl bijelog vina (graševina)
  • 0,5 dl slavonske šljivovice
  • sol, papar, ulje
  • 300 g kiselog vrhnja
  • 250 g palente

PRIPRAVA

Svinjeći lungić očistiti od masnoće i izrezati na medaljone debljine otprilike 2 centimetra. Medaljone posoliti, popapriti i ostaviti da stoje dvadesetak minuta. Svaki uvaljati u brašno i staviti u tavu s vrućim uljem. Peći minutu do dvije sa svake strane. Kada dobiju lijepu boju, medaljone izvaditi.

U tavu staviti suhe šljive izrezane na trakice. Nakon dvadesetak sekundi preliti ih vinom, vratiti medaljone, promiješati, smanjiti vatru i ostaviti da se pirja. Čim meso omekša, dodati šljivovicu, kiselo vrhnje. Promiješati i ostaviti na laganoj vatri dok se ne sjedini. Palentu skuhati i staviti u kalupe. Istresti iz kalupa, dodati l ungiće u umaku i salatu po izboru.

Linker
14. travanj 2024 14:15