sjajna ideja

Kći Franje Arapovića s prijateljicom pokrenula biznis: Hrskavi darovi liječnice i ekonomistice koje će voljeti vaše nepce

Zagrepčanke Nikolina Benco Kordić i Matea Arapović osmislile su paketiće aromatiziranih orašastih plodova koji se grickaju samostalno, ali i koriste kao maštoviti dodatak jelima

Tko se pita liječnicu Nikolinu Benco Kordić (29) i ekonomisticu Mateu Arapović (29) u goste uvijek treba doći s - grickalicama. Upravo to je ovim Zagrepčankama i srednjoškolskim prijateljicama bila misao vodilja kada su tijekom prošlogodišnjih božićnih blagdana, dok su pekle i pakirale zdrave orašaste plodove koje su kasnije poklanjale prijateljima, došle na ideju da pokrenu brend Gešenk.

- Naziv smo mu dale prema njemačkoj riječi koja označava dar, a prve vrećice nedavno su puštene u prodaju. U njima su indijski oraščići, lješnjaci i bademi, koje prokuhamo u šećeru, soli i kajenskom papru i pečemo otprilike pola sata. S obzirom na to da nam je prodaja, prvenstveno putem Instagrama, poprilično dobro krenula, trebao nam je i veći prostor za pripremu. Zato sada sve radimo u velikoj kuhinji u zapadnom dijelu grada, koja se iznajmljuje na dnevnoj i tjednoj bazi - govori Nikolina Benco Kordić. Oraščiće uglavnom nabavljaju od lokalnih OPG-ova, a sve - od kuhanja do pakiranja - rade same.

image
VEDRAN PETEH/CROPIX

Osim “njuha” za dobru poslovnu priliku, Nikolina i Matea dijele strast prema istom - okusu. Obje, naime, poprilično začinjavaju hranu - čilijem, paprom, kurkumom - ali i svježim začinskim biljem poput ružmarina, bosiljka i mente, a da mogu svaki dan bi jele aromatične azijske specijalitete. Nikolina je u društvu poznata po organizaciji tematskih večera, a kada je “Azija na stolu” radi ramen ili sashimi, dok je meksički dan za njezine quesadille. Matea je pak, najpoznatija po svojim desertima.

image
VEDRAN PETEH/CROPIX

- Radim ih ovisno o sezoni: zimi je to nerijetko recept za neku “jaku” čokoladnu tortu, dok ljeti više volim svježije varijante s voćem - kaže Matea Arapović koja ne može odoljeti bogatim povrtnim salatama. Nikolina se pak veseli nadolazećem sezonskom voću - breskvama, lubenicama, trešnjama, dinjama...Ne čudi što vlasnice brenda Gešenk, inače najveće gurmanice u svom društvu, svaku priliku za druženje iskoriste radeći i po nekoliko slijedova jer nemaju mnogo slobodnog vremena za svakodnevno kuhanje. Nikolina je, naime, na trećoj godini specijalizacije iz pedijatrije u zagrebačkoj Klaićevoj bolnici, a Matea je zaposlena kao menadžerica u digitalnom marketingu jedne kozmetičke firme. Ipak, uz dobru organizaciju stignu se posvetiti i prijateljima, ali i svome brendu, a Matea je i velika zaljubljenica u sport, nekoć odbojku, a danas svakodnevno odlazi na pilates.

Kod nje je to, kaže, “obiteljska stvar”, s obzirom na to da joj je otac proslavljeni hrvatski košarkaš Franjo Arapović. Nikolina je za sport vezana jedino zbog supruga Ivana Kordića, ekonomista i teniskog trenera koji im je pomagao u razvijanju brenda. Partneri im se, kažu, kad je kuhanje u pitanju “drže po strani”, ali veliki su majstori roštilja. U poslu su im, pak, velika podrška, a Matein zaručnik, ekonomist Hrvoje Mamić izradio im je financijsku konstrukciju poslovanja. Njih dvije u planu imaju već desetak novih proizvoda pa i brendirane poklon-pakete, u kojima će uz hranu biti i domaća rakija te prirodni sokovi.

RECEPT

Piletina u umaku od kamenica i soje na podlozi od kokos-riže

image
VEDRAN PETEH/CROPIX

SASTOJCI ZA 2 OSOBE

  • 400 g pilećih prsa narezanih na trakice
  • 4 režnja sitno nasjeckanog češnjaka
  • 1 žlica naribanog đumbira
  • 1 čili papričica narezana na ploške
  • 4 žlice umaka od kamenica (oyster sos)
  • 4 žlice umaka od soje
  • 2 žlice sezamovog ulja
  • 1/2 šalice basmati riže
  • 1/2 šalice kokosovog mlijeka
  • 90 ml vode
  • 1 žlica ribanog kokosa
  • 1 žličica kokosovog ulja
  • 10 - 15 listova svježeg bosiljka
  • 1 šaka grubo nasjeckanih Gešenk Spicy orašastih plodova
  • po želji avokado ili mango narezan na tanke ploške

PRIPRAVA

Kokosovo mlijeko i vodu zagrijati do vrenja te dodati rižu, ribani kokos i kokosovo ulje. Poklopiti i ostaviti da se kuha 20 minuta na najnižoj temperaturi. Kada je riža gotova, promiješati vilicom da se smekša. Piletinu pomiješati s umakom od kamenica i soje te ostaviti da se marinira najmanje 15 minuta. Na srednje jakoj vatri zagrijati sezamovo ulje, dodati češnjak, đumbir i čili papričicu u tavu, pržiti dok ne puste miris (dvije do tri minute). Dodati piletinu i marinadu te peći dok piletina nije gotova (desetak minuta).

Linker
31. ožujak 2024 10:25