Mramorni kolač

 DUPE PHOTOS
Brzo i slasno

Omiljena slastica u novom ruhu: Imamo recept za viralni mramorni kolač s cimetom, idealan za hladne dane

Potrebna vam je tek nekolicina sastojaka, malo dobre volje i dobro društvo s kojim ćete uživati u slatkome.

Potrebna vam je tek nekolicina sastojaka, malo dobre volje i dobro društvo s kojim ćete uživati u slatkome.

Prvi snijeg ove sezone potaknuo nas je na to da ostanemo doma, ušuškani ispod toplih dekica, gledajući omiljene naslove na streaming servisima. Ali, da bismo zaista uživali u niskim temperaturama, potrebno je ipak imati i domaći pečeni kolač koji će nam zasladiti hladne dane.

I dok postoji niz kolača koje uvijek volimo pripremati, pronašli smo jedan zanimljiv recept koji je dovoljno poznat da mu vjerujemo, a opet malo drugačiji. Mnogima drag mramorni kolač sada dolazi u novom ruhu, poboljšanom cimetom. Ljubitelji ovog začina posebno će uživati u ovom kolaču čija priprema nije izazovna, a okus djeluje obećavajuće. Donosimo i cijeli recept.

@chefamam Perfect winter treat? Vanilla loaf cake with a cinnamon swirl, crunchy streusel and cream cheese frosting?? Ingredients for the loaf: 275 g all purpose flour 1 tsp baking powder 1/2 tsp baking soda 1 tsp vanilla 100 g butter 200 g sugar 2 eggs, room tempature 200 g sour cream 2 tbsp vegetable oil 2 tsp cinnamon Ingredients for the streusel topping: 70 g all purpose flour 60 g brown sugar 1/2 tsp cinnamon 45 g butter, room tempature Ingredients for the cream cheese frosting: 50 g cream cheese 1 tsp vanilla 40 g powdered sugar 2 tbsp milk Direction: Start of by mixing all of the ingredients for the streusel together until it has a crumble texture. Set a side. Then make the cake by mixing sugar and butter together with a electric mixer. Mix until well combined. Add 1 egg at a time while mixing. Now add half of the flour and mix. Add the sour cream and vegetable oil and mix. Add the rest of the flour and also the baking powder, baking soda and vanilla. Mix. Divide the batter into to bowls and gently fold in cinnamon to only one of the bowls. Now alternate between adding the vanilla batter and the cinnamon batter to a prepared baking loaf pan. Then swirl the batter together with the end of a spoon or butter knife. Add the streusel on top and bake at a preheated oven for about 50 minutes to 1 hour. In the meantime make the frosting by mixing all of the ingredients together. Add the frosting on top of the cake when it is cooled. Enjoy!?#cinnamonswirlcake #cinnamon #cake #cinnamonroll #baking #recipe #foryoupage ♬ original sound - ems

Sastojci za biskvit

  • 275 grama brašna
  • žličica praška za pecivo
  • pola žličice sode bikarbone
  • žličica vanilije
  • 100 grama maslaca
  • 200 grama šećera
  • 2 jaja
  • 200 grama kiselog vrhnja
  • 2 žlice biljnog ulja
  • 2 žličice cimeta

Sastojci za mrvičasto tijesto

  • 70 grama brašna
  • 60 grama smeđeg šećera
  • pola žličice cimeta
  • 45 grama maslaca na sobnoj temperaturi

Sastojci za glazuru

  • 50 grama krem sira
  • žličica vanilije
  • 40 grama šećera u prahu
  • 2 žlice mlijeka

Priprema

Prvo započnite s pripremom samog mrvičastog tijesta. Pomiješajte sve sastojke zajedno dok ne postignete mrvičastu teksturu, a zatim to stavite sa strane.

Sljedeći korak jest priprema samog biskvita. Pomiješajte prvo šećer i maslac mikserom, dok ne postignete ujednačenu teksturu. Zatim dodajte jedno po jedno jaje, dok miješate. Zatim dodajte polovicu brašna te sve dobro promiksajte. Slijedi dodavanje kiselog vrhnja i biljnog ulja te još malo miksanja. Na samom kraju dodaju se brašno, prašak za pecivo, soda bikarbona i vanilija. Nakon što ste sve dobro izmiješali, smjesu podijelite u dvije odvojene zdjele te u samo jednu dodajte cimet.

Sljedeći korak uključuje pripremu posude za pečenje u koju ćete naizmjenično dodavati smjesu s cimetom i smjesu bez cimeta, a na samom kraju stvorite uzorak koristeći dršku žlice ili noža za maslac. Jednom kad se smjesa ravnomjerno podijeli po posudi, pospite s mrvičastim tijestom i stavite u pećnicu. Idućih 50 do 60 minuta pecite na 180 stupnjeva.

U međuvremenu, pripremite glazuru jednostavno pomiješavši sve sastojke. Jednom kad je biskvit gotov, pustite ga da se ohladi te na kraju dodajte samu glazuru i uživajte u slasnom kolaču!

25. studeni 2025 04:03