Potrebna vam je tek nekolicina sastojaka, malo dobre volje i dobro društvo s kojim ćete uživati u slatkome.
Prvi snijeg ove sezone potaknuo nas je na to da ostanemo doma, ušuškani ispod toplih dekica, gledajući omiljene naslove na streaming servisima. Ali, da bismo zaista uživali u niskim temperaturama, potrebno je ipak imati i domaći pečeni kolač koji će nam zasladiti hladne dane.
I dok postoji niz kolača koje uvijek volimo pripremati, pronašli smo jedan zanimljiv recept koji je dovoljno poznat da mu vjerujemo, a opet malo drugačiji. Mnogima drag mramorni kolač sada dolazi u novom ruhu, poboljšanom cimetom. Ljubitelji ovog začina posebno će uživati u ovom kolaču čija priprema nije izazovna, a okus djeluje obećavajuće. Donosimo i cijeli recept.
Sastojci za biskvit
- 275 grama brašna
- žličica praška za pecivo
- pola žličice sode bikarbone
- žličica vanilije
- 100 grama maslaca
- 200 grama šećera
- 2 jaja
- 200 grama kiselog vrhnja
- 2 žlice biljnog ulja
- 2 žličice cimeta
Sastojci za mrvičasto tijesto
- 70 grama brašna
- 60 grama smeđeg šećera
- pola žličice cimeta
- 45 grama maslaca na sobnoj temperaturi
Sastojci za glazuru
- 50 grama krem sira
- žličica vanilije
- 40 grama šećera u prahu
- 2 žlice mlijeka
Priprema
Prvo započnite s pripremom samog mrvičastog tijesta. Pomiješajte sve sastojke zajedno dok ne postignete mrvičastu teksturu, a zatim to stavite sa strane.
Sljedeći korak jest priprema samog biskvita. Pomiješajte prvo šećer i maslac mikserom, dok ne postignete ujednačenu teksturu. Zatim dodajte jedno po jedno jaje, dok miješate. Zatim dodajte polovicu brašna te sve dobro promiksajte. Slijedi dodavanje kiselog vrhnja i biljnog ulja te još malo miksanja. Na samom kraju dodaju se brašno, prašak za pecivo, soda bikarbona i vanilija. Nakon što ste sve dobro izmiješali, smjesu podijelite u dvije odvojene zdjele te u samo jednu dodajte cimet.
Sljedeći korak uključuje pripremu posude za pečenje u koju ćete naizmjenično dodavati smjesu s cimetom i smjesu bez cimeta, a na samom kraju stvorite uzorak koristeći dršku žlice ili noža za maslac. Jednom kad se smjesa ravnomjerno podijeli po posudi, pospite s mrvičastim tijestom i stavite u pećnicu. Idućih 50 do 60 minuta pecite na 180 stupnjeva.
U međuvremenu, pripremite glazuru jednostavno pomiješavši sve sastojke. Jednom kad je biskvit gotov, pustite ga da se ohladi te na kraju dodajte samu glazuru i uživajte u slasnom kolaču!
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....