Njam!

Jesen je kao stvorena za slasnu pitu od bundeve! Evo kako je jednostavno napraviti po receptu poznate slastičarke

Ako vam je porasla želja za slatkim, a želite nešto zdravo i ukusno, napravite popularni američki desert koji obožava i britanska slastičarka Mary Berry.

Jesen je zbog svojih boja, okusa i mirisa predivno godišnje doba, a jedan od njezinih simbola su svakako bundeve. Zbog svog slatkastog okusa idealne su za razne deserte, ali jednako su dobre i za slana jela kojim treba poseban šmek. Jedan od najpoznatijih i najfinijih jesenskih deserata svakako je pita od bundeve.

Iako je to tradicionalno američki desert, najpoznatija britanska slastičarka Mary Berry rado ga izrađuje. Iako se kod pravljenja pita prvo peče tijesto bez stavljanja nadjeva, ovdje to pravilo nije nužno primijeniti, što olakšava cijelu pripremu.

image
Mary Berry
JEFF GILBERT/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Bundeva se savršeno spaja s egzotičnim začinima - cimetom, muškatnim oraščićem i đumbirom, a u nekim trgovinama sa začinima možete pronaći već gotovu mješavinu upravo za jela s bundevama.

Čitajte i: 'Pumpkin Spice Latte': Imamo recept zbog kojeg će vam biti zahvalni okusni pupoljci

Sastojci za prhko tijesto:

  • 250 g brašna
  • 125 g maslaca
  • 90 g šećera
  • 1 jaje
  • 1 žlica kiselog vrhnja
  • prstohvat soli

Sastojci za nadjev

  • 750 g očišćene i narezane butternut bundeve
  • 120 g šećera
  • 3 jaja
  • 280 ml slatkog vrhnja ili kondenzirano mlijeko
  • 2 žličice začina za bundeve (cimet, klinčić, muškatni oraščić, đumbir, malo papra)
  • pekan orasi i malo šlaga za ukras

Dodatno: kalup za tart/pite s promjerom od 28 centimetara.

image
Pita od bundeve savršen je jesenski desert!
PEXELS

Priprema:

Prvo pripremate tijesto: pomiješajte brašno, šećer i sol te mu dodajte hladan maslac narezan na tanke šnite. Prstima smrvite maslac s brašnom, ali ne previše kako se ne bi otopio. Smjesi dodajte jaje i žlicu vrhnja i zamijesite glatko tijesto. Nemojte ga dugo mijesiti jer će inače biti žilavo. Rukom kuglu oblikujte u disk, zamotajte ga u plastičnu foliju i prebacite u hladnjak na 45 minuta.

Bundevu narezanu na kockice stavite u zdjelu s vodom i kuhajte 15 minuta dok nije mekana. Potom je dobro ocijedite i od nje napravite pire - bilo gnječilicom za krumpir ili u blenderu.

Tijesto nakon hlađenja razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi i prebacite ga u kalup za pite. Oblikujte valovite rubove te odstranite višak nožem. Jaja i šećer tucite mikserom dok ne dobijete glatku smjesu. Pire od bundeve pomiješajte sa slatkim vrhnjem te u tu smjesu lagano umiješajte jaja sa šećerom.

Zagrijte pećnicu na 200 °C. Nadjev ulijte u kalup direktno na tijesto te ga stavite u zagrijanu pećnicu. Pecite prvo 15 minuta da se ispeče prhko tijesto, a zatim smanjite temperaturu na 180 °C i pecite još 40 do 50 minuta.

Kako ćete znati da je pita gotova? Ako je njezina sredina malo mekana (ne tekuća), ali na drugim dijelovima je tvrda na dodir, možete je izvaditi iz pećnice jer će se nastaviti 'stiskati'. Pitu po želji ukrasite s tučenim slatkim vrhnjem i pekan orasima. Dobar tek!

Linker
21. ožujak 2024 13:02