UNSPLASH
Savršenstvo na tanjuru i čaši

Kraljica ljetnih okusa na šest različitih načina: Nakon ovih recepata s lubenicom, nikad ju nećete gledati istim očima

Jeste li znali da je lubenica povrće? Mnogi je jedu potpuno samu, no ona nudi brojne mogućnosti u slatkim, ali i slanim kombinacijama - donosimo jednostavne recepte za jela u kojima svatko može uživati.

Sočna, mirisna, ukusna, osvježavajuća, s malo kalorija. Jeste li znali da kraljica ljeta ima i svoj dan? Treći kolovoza je Međunarodni dan lubenica! Baš zato se Falkensteinerov gastro tim posvetio ovom savršenom povrću, za kojeg mnogi misle da je voće, a koje tako godi u ljetnim danima - kao međuobrok, sastojak u salatama, u smoothijima, koktelima…

Baš zbog svoje raznovrne primjene lubenica je poslužila kao inspiracija Falkensteinerovom gastro timu koji su osmislili i podijelili šest recepata s ovim mirisnim plodom za dugo, toplo ljeto.

Lubenica i sol

Možda nećete vjerovati na prvu, ali istina je: ako na lubenicu stavite malo soli, okus je još slađi! Sol je prirodni pojačivač okusa, pa kada sol dodate nečemu slatkom, okus postaje intenzivniji.

image
Lubenica i sol
UNSPLASH

Lubenica i feta sir

Sastojci (za četiri male porcije)

  • 1 kg lubenice
  • 200 g feta sira
  • 1 limeta
  • 2-3 grančice majčine dušice ili mente
  • 3 žlice maslinovog ulja
  • 1 prstohvat soli
  • Po želji: Crveni luk, med i orasi
image
Lubenica i feta sir
STEFAN OBROWSKY/FALKENSTEINER HOTELS

Priprava

Narežite lubenicu na komade veličine zalogaja, marinirajte sokom limete, solju i maslinovim uljem, a zatim dodajte fetu i začinsko bilje - et voilà! Savjet: Malo crvenog luka, meda i oraha i salata će biti još intenzivnijeg okusa

Poke bowl s lubenicom

Lubenica je odlična veganska zamjena za tunu i savršeno se uklapa u trendovski Poke Bowl. Svakako isprobajte!

Sastojci (za 4 osobe)

  • 500 g lubenice
  • 3 žlice ulja od kikirikija
  • 3 žlice jabučnog ili bijelog vinskog octa
  • 2 avokada
  • 200 g riže
  • 1 krastavac
  • 150 g edamame sjemenki
  • Sol
  • Po izboru: Malo tofua i mrkve
image
Poke bowl s lubenicom
STEFAN OBROWSKY/FALKENSTEINER HOTELS

Priprava

Lubenicu narežite na komade veličine zalogaja i marinirajte s prstohvatom soli i uljem kikirikija. Pecite u pećnici 20-30 minuta i pomiješajte s octom. U međuvremenu skuhajte rižu i blanširajte edamame 10 minuta. Avokado narežite na trakice, a krastavac na kockice. Sve složite u posudu i začinite. Dodatni savjet ako želite jelu dati još malo boje i teksture - mrkvu možete rezati spiralnim rezačem i dodati u posudu zajedno s nekoliko kockica tofua.

Čitajte i: Ljetni kokteli uz koje se odmah spuštaju temperature! Donosimo pet recepata koje možete napraviti kod kuće

Čitajte i: Pizze iz kuhinje Luke Nižetića oduševljavaju: Majka ga je naučila sve o kuhanju, a sastojke nabavlja isključivo iz Italije

Popodnevni koktel

Koktel majstori iz čarobnog Falkensteiner Hotela & Spa Iadera dobro znaju kako začiniti kasno ljetno popodne. Koktel od lubenice prava je stvar!

Sastojci

  • 0,3 l Tequille
  • 0,2 l Havanna ruma
  • 0,1 l Maraschina
  • 0,3 l soka od maraške
  • Blendana lubenica
  • Mohito ice cube
image
Popodnevni koktel
FALKENSTEINER HOTELS & RESIDENCES

Priprava

Pomiješajte sve sastojke, a za potpuni dojam poslužite u čaši za koktele.

Veganski koktel od krastavaca

Za savršeno osvježenje u vrućem ljetnom danu tu je i bezalkoholni koktel od lubenice, super jednostavan za pripremu.

Sastojci

  • 150 ml soka od svježe lubenice
  • 4 kriške krastavca
  • 150 ml džina
  • 100 ml svježeg soka limete
  • 60 ml šećernog sirupa
  • Prstohvat soli
image
Veganski koktel od krastavaca
FALKENSTEINER HOTELS & RESIDENCES

Priprava

Pomiješajte sve sastojke i ukrasite kriškom krastavca

Carpaccio s tunom

Želite impresionirati goste večerom u koju ćete uložiti malo vremena i truda? Preporučujemo carpaccio od lubenice i tune. Super jednostavno, a vrlo ukusno.

Sastojci (za 4 osobe)

  • 400 g sirove tune
  • 400 g lubenice
  • 4 žlice maslinovog ulja
  • 100 g komorača
  • Sol
  • Po želji: Poprskati sokom limuna
image
Carpaccio s tunom
STEFAN OBROWSKY/FALKENSTEINER HOTELS

Priprava

Lubenicu i tunu narežite na tanke ploške i složite na tanjur. Narežite komorač i složite preko tune i lubenice. Marinirajte maslinovim uljem i solju. Na kraju možete dodati malo soka limuna.

Linker
21. rujan 2021 05:37