Gloria Delicije na kioscima!

Krčka janjetina u izvedbi proslavljenog trenera! Kraljica Uskrsa na blagdanskom stolu obitelji Gračan

Glazirana janjetina, fini blagdanski kolači i uvid u gastronomske užitke slavnih - Uskrs je sve bliže, a vremena za planiranje blagdanskog objeda sve je manje. Kako bismo vam olakšali ili vam dali dobru ideju za blagdanske dane pred nama - Gloria Delicije na kisocima će biti do kraja ožujka, u limitiranom izdanju uz magazin Gloria.

Uskrs je poseban dan u domu sveučilišne profesorice Daniele Gračan i njenog supruga, nogometnog trenera Nenada Gračana, jer oboje drže do tradicije i poštuju običaje. Daniela je zadužena za dekoraciju doma i posebno stola, koji je osmišljen do detalja, a Nenad pak nabavlja namirnice i u maniri vrhunskih chefova priprema uskrsni ručak. Kuhanje mu je i inače omiljeni hobi i u njemu uživa gotovo kao i u nogometu.

Čitajte i: Obiteljski specijalitet Sandre Lončarić! Som u glavnoj ulozi - jednostavna i slasna slavonska delicija

Čitajte i: Zdravo i jednostavno! Ecija Ojdanić donosi recept za prste polizati, a idealan je prijedlog za Veliki petak

image
Josip Čekada

- Na Veliki petak jedemo bakalar. Neno voli jušniji s krumpirom, a meni je draži na bijelo. Uz bakalar se poslužuju palenta, široki rezanci i fina pogača - govori Daniela Gračan.

- Dan prije Uskrsa moja mama ode u crkvu i blagoslovi jelo. Na Uskrs odemo na misu, a kad se vratimo kući, pripremimo doručak s blagoslovljenom hranom. To je ujedno i najbitniji obrok u tom mirnom danu koji pripada obitelji. Na stolu se nađu kuhana jaja, kuhana šunka, kuhana panceta i domaće kobasice i sve ima svoju priču. Kaže se da je gazda kuće onaj kojem u kucanju jajima lupina zadnja pukne, a mladi luk se mora jesti da nas zmije ne ugrizu. Ne volim ni kuhana jaja ni luk, ali za tu prigodu tek ih zagrizem da se držim običaja. Obavezna je i pinca. Za ručak pak Neno na svoj način ispeče but od krčke janjetine s krumpirima, uz što posluži mladi luk, rotkvice te domaći matovilac i radič, a kako baš ne volim meso, meni pripremi fritaju od divljih šparoga - otkriva Daniela.

image
Josip Čekada

JANJEĆI BUT

Sastojci:

  • janjeći but od 2 kg
  • malo ulja
  • 1 dl bijelog vina
  • sol i papar po želji
  • 2 mrkvice
  • 1 tikvica
  • 1 glavica luka
  • 3 režnja češnjaka
  • 1,5 veći krumpir po osobi
  • malo ružmarina i začinskog bilja po izboru

Priprava:

Meso posoliti, natrljati začinskim biljem i staviti u pekač na malo ulja. Peći u pećnici na 160 stupnjeva skoro 4 sata. Povremeno podliti bijelim vinom. Sat prije nego što je but pečen, dodati narezane tikvice, mrkvicu, luk i češnjak te narezan krumpir i nastaviti peći.

Linker
19. travanj 2024 06:05