PROMO
Nema više biranja

Odlični trikovi da djeca zavole povrće: Hrvatski chefovi pokazali kako iskoristiti ostatke hrane i dobiti nove delicije

Povodom Međunarodnog dana kuhara, omiljeni hrvatski chefovi pozvali su na uključivanje djece u kuhanje i upozorili na važnost smanjenja otpada od hrane.

U mjesecu u kojem se održava Međunarodni dan kuhara vrhunski hrvatski chefovi udružili su snage kako bi skrenuli pažnju na važnost smanjenja otpada od hrane, ali i aktivnog uključivanja djece u kuhanje. Zadatak poznatih chefova bio je podijeliti savjete i trikove kako kuhati uz što bolje iskorištavanje namirnica. Tako su od glavnih jela pripremili i alternative jednako nutritivno hranjivih jela za drugi dan, od onoga što nije iskorišteno za ručak.

Chefovi Mate Janković, Mario Mihelj i Robert Hromalić dio su kulinarskog serijala u šest nastavaka "Chefovi Vrte Zdravi Film“, koji će tijekom listopada biti dostupan na Nestlé digitalnim kanalima. Dio je to projekta Vrtim Zdrav Film, koji već 11 godina pomaže roditeljima u stvaranju zdravih navika djece. Od ove godine snažan se fokus stavlja na smanjenje otpada i ostataka od hrane.

image
Dječji žiri pomno je kušao sva jela.
PROMO

Zadatak poznatih chefova bio je podijeliti savjete i trikove kako kuhati uz što bolje iskorištavanje namirnica. Tako su od glavnih jela pripremili i alternative jednako nutritivno hranjivih jela za drugi dan, od onoga što nije iskorišteno za ručak.

Čitajte i: Zaljubili ste se u jela jedinih Dalmatinaca na ovogodišnjem FFF-u? Imamo recepte za čak tri njihova specijaliteta

Chef Mate Janković pripremio je goveđu juhu s azijskim začinima i rezancima, od čijih je ostataka napravio salatu s govedinom, rižom i povrćem iz juhe. "Znanstveno je dokazano da djeca koja pomažu u pripremi obroka jedu značajno više povrća od djece koja ne sudjeluju u kuhanju. Važno je da isprobavaju nove okuse i šire paletu namirnica koje vole“, izjavio je Mate. Kako ne baciti ništa od onoga što imamo u kuhinji, prije snimanja serijala objasnio je kroz 15 jednostavnih savjeta.

image
Chef Mate Janković i nutricionistica Koraljka Novina Brkić
PROMO

Šest epizoda serijala

Chef Mario Mihelj je ribu i povrće iz pećnice pretvorio u vrlo ukusnu savijaču od ribe, koja je oduševila i dječji žiri koji je ocjenjivao sva pripremljena jela. "Planiranjem obroka i sastavljanjem popisa za kupovinu možemo i sami značajno utjecati na smanjenje otpada od hrane“, objasnio je Mario, koji je podijelio i niz korisnih ideja za pripremu ribe uz što manje ostataka.

image
Chef Mario Mihelj
PROMO

Čitajte i: Tornado krumpiri po ideji Jamieja Olivera: Iznenadite ukućane za ručak ovim fantastičnim prilogom

Chef Robert Hromalić osmislio je dvije slastice - čokoladni mousse sa žitaricama i veganski flan bez mlijeka i glutena, u kojem je iskoristio čokoladu preostalu od pripreme moussea. "Djeca će se rado uključiti u zajedničko kuhanje ako je ono zabavno. Igrajte se okusima i teksturama, neka svaki desert bude kombinacija slatkog i slanog, kremastog i hrskavog“, rekao je Robert. Naš vrhunski slastičar dao je i savjete kako pripremati deserte uz maksimalno korištenje svih sastojaka iz kuhinjskih ormarića.

image
Chef Robert Hromalić
PROMO

"U aktivnosti projekta Vrtim Zdravi Film uključili smo snažne partnere koji nas svojim iskustvom i savjetima mogu inspirirati da usvojimo nove, održive navike kada je riječ o kuhanju. Na svjetskoj razini, godišnje se baci blizu milijardu tona hrane, dok u Hrvatskoj po stanovniku godišnje bacimo oko 75 kilograma hrane. Nestlé se od ove godine aktivno uključuje u podizanje svijesti o ovoj važnoj temi s konkretnim aktivnostima“, izjavila je Irena Merkaš, voditeljica korporativnih komunikacija, Nestlé Adriatic. Video serijal "Chefovi Vrte Zdravi Film“ pronađite linku od 15. listopada 2021. godine.

Linker
28. studeni 2021 08:56