DARKO TOMAS/CROPIX
SAD ZNATE KAMO ZA VIKEND

Samoborska kremšnita postala je zaštićeni hrvatski brend: Testirali smo ih i odabrali najbolju!

Tradicionalna Samoborska kremšnita, prenošenjem umijeća, praksi i tradicije slastičarskog obrta, dobila je status nematerijalnog kulturnog dobra. Tim smo se povodom uputili na glavni samoborski trg po poslasticu koja je taj grad proslavila i gdje je sve počelo.

Ako još razmišljate kamo biste mogli otići ovog vikenda, mi vam nudimo samo jedan odgovor - Samobor! Često je upravo odlazak na kremšnite razlog za izlet u Samobor, a sada je taj razlog itekako opravdan. Naime, najpopularniju lokalnu slasticu - Samoborsku kremšnitu, Ministarstvo kulture i medija ovoga je mjeseca zakonski zaštitilo kao autohtoni samoborski, odnosno hrvatski brend. Zato smo odlučili posjetiti četiri mjesta koja u svojoj ponudi imaju kremšnite: Kavanu Livadić i slastičarnicu U prolazu, koji su i nositelji nematerijalnog kulturnog dobra, te preostale dvije slastičarnice na samoborskom trgu - Sweet family i Saramassi, jer bi one svakom turistu koji posjeti ovaj pitoreskni gradić vjerojatno bile jedan od izbora.

image
Samoborske kremšnite iz četiri sastičarnice na glavnom trgu.
DARKO TOMAS/CROPIX

Tročlani kušački tim naše redakcije u sastavu Maje Šokčević Lovrić, Valerije Bebek i Željke Stanković u restoranu Eateria zajedno je s vlasnicom restorana s bogatim iskustvom u gastronomiji - Vedranom Hercigonja Majetić, odabrao najukusniju kremšnitu koja se trenutno nudi u srcu Samobora.


U PROLAZU - 10 kuna 

image
Kremšnita iz slastičarnice U prolazu
DARKO TOMAS/CROPIX

Maja: Bjelanjkasta tekstura kreme, koju inače baš i ne preferiram, iznenađujuće je ukusna i tijesto se fino lomi. Savršeno je slatka, a izgledom malo neugledna, kao da je iz kućne radinosti, pa samim time savršena ako je želite 'podvaliti' pod svojih ruku djelo. Moram priznati da sam zbog ovog iskustva kremšnitu zavolje malo više. Ocjena 5

Valerija: Prva kremšnita koju sam s našeg stola probala i odmah sam znala da će je bilo koja druga teško nadmašiti. Pjenasta i lagana krema drhturi pred vilicom i kao da kaže: 'Uzmi mene'. Okus je nježan, baš kao što je krema prozračna. Kore su tanke i lagane, lagano se lome te ne odvraćaju pažnju. Najmanja je od svih, ali najukusnija. Ocjena 5

Željka: Okusom vrlo slična kremšniti iz Livadića, no veličinom vidno manja. Mrvicu se previše osjete jaja što je neukusno ako se servira topla. Srednje slatka i finog okusa, pomalo se razlijeva po tanjuru. Kora je prhka i lako se lomi. Ocjena 5

Vedrana: Podsjeća me na kremšnite iz djetinjstva kada sam s djedom išla u Samobor. Osjeća se prava receptura. Ocjena 5


LIVADIĆ - 10 kuna

image
Kremšnita iz kavane Livadić
DARKO TOMAS/CROPIX

Maja: Kora je savršena, tanki listovi koji se lijepo lome i tope u ustima, no osobno mi je ipak malo preslatka. Za njom bih posegnula u one dane kada ti baš neophodno treba utjeha u slatkom. Ocjena 4

Valerija: Veća je od kremšnite iz slastičarne 'U prolazu', ali joj je okusom najsličnija, mislila sam da će to biti teško postići. Kremšnita je pjenasta i prozračna, nježnog je okusa i slatka. Jako je 'drhtava' i teško se reže na pola pa najbolje da se žrtvujete i pojedete ju cijelu. Ocjena 5

Željka: Kremšnita je srednje slatka, prozračne, lagane, pjenaste teksture. Krema je jako ukusna no malo smeta što se razlije po tanjuru i gotovo ju je nemoguće rezati. Kora nije prhka, ali je ukusna, topi se u ustima. Ocjena 5

Vedrana: Prerijetka i previše mljecava. Aroma dovoljno slatka, ali super okus. Najbliži okus onome iz slastičarnice 'U prolazu'. Ocjena 4


SWEET FAMILY - 12 kuna

image
Kremšnita iz slastičarnice Sweet family
DARKO TOMAS/CROPIX

Maja: Taman slatka, blago 'pudingasta'. Iznenađenje po sredini u obliku dodatnog lista lisnatog tijesta. Praktično rezanje zbog kojeg ju je lakše rezati. Izgledom vrlo privlačna baš zato što je drugačija. Iako nije tipična kremšnita (nećemo se lagati), takav bih kolač definitivno mogla jesti jednom tjedno. Ocjena 4

Valerija: Krema je kompaktnija, nije toliko prozračna kao 'U Prolazu' i kavani Livadić. Krema je tamnija i gušća. Srednji sloj tijesta u sredini kremšnite zanimljiv je tvist i ne smeta. Ima malo pudingast okus, odnosno kao da ima maslaca u kremi. Ocjena 4

Željka: Najkompaktnija od svih isprobanih, punijeg okusa, nimalo prozračna i ne leti po tanjuru. Vizualno privlačna zbog tri kore lisnatog tijesta, dovoljno velika i zasitna no osjeti se okus pudinga i margarina. Ocjena 4

Vedrana: Djeluje masno i nedostaje slatkoće. Kompaktna je bez obzira na to što ima tri kore. Ocjena 3


SARAMASSI - 13 kuna

image
Kremšnita iz slastičarnice Saramassi
DARKO TOMAS/CROPIX

Maja: Izgleda vrlo lijepo i kompaktno, no krema je brašnasta i preslatka zbog čega imam potrebu odmah posegnuti za velikom čašom vode. Teška srca moram priznati kako je ova divotica na tanjuru pomalo razočaravajuće iskustvo. Ocjena 2

Valerija: Obujmom je najveća, komotno je mogu podijeliti dvije osobe.Tijesto je tvrđe od ostalih, tko to voli bit će mu odlično. Tamnija i kompaktnija krema, najviše od svih ima okus po pudingu. Ocjena 3

Željka: Zavodi izgledom pa ako vam treba dobra fotka za Instagram sigurno će poslužiti. Inače je srednje slatka, pomalo brašnasta i pudingasta. Vizualno dobro izgleda jer je kompaktna, velika i ima prhku koru. Ocjena 3

Vedrana: Lijepo se reže i tekstura izgleda lijepo, no prevladava okus pudinga. Ocjena 2

image
Maja Šokčević Lovrić, Željka Stanković i Valerija Bebek kušale su kremšnite iz četiri samborske slastičarnice.
DARKO TOMAS/CROPIX
Linker
05. ožujak 2021 21:56