Slasna delicija

Savršeni okusi: Divna torta bez brašna kojom ćete dostojno proslaviti Međunarodni dan čokolade

Torta bez brašna sastoji se isključivo od čokolade i još nekoliko sastojaka, gotova je za sat vremena i idealna je za sve ljubitelje ove slastice.

Došao nam je i taj dan, Međunarodni dan čokolade koji se obilježava 13. rujna, a ove godine još pada i na ponedjeljak. Stoga nema boljeg povoda da si zasladite život i početak tjedna, a mi tim povodom imamo savršen recept za najčokoladniju tortu koja je iznimno brzo gotova, a sve sastojke vjerojatno već imate kod kuće. Ono što će vas oduševiti jest da ova torta ne sadrži brašno, a zasladiti je možete po želji nekom zdravijom verzijom šećera, tako da u ovoj čoko deliciji možete uživati bez prevelike grižnje savjesti.

Sastojci

  • 340 g gorke čokolade, isjeckane na male komadiće
  • 6 velikih jaja, sobne temperature
  • 12 žlica maslaca
  • 1/4 šalice nezaslađenog kakao praha
  • 1 šalica šećera (ako želite zdraviju verziju koristite smeđi šećer)
  • 3/4 čajne žličice soli
  • 1 žličica sode bikarbone ili pola vrećice praška za pecivo
  • 1 žlica ekstrakta vanilije
image
Čokoladna torta bez brašna
UNSPLASH

Priprava

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva Celzijevih. Kalup promjera 22 centimetra podmažite. Otopite maslac i čokoladu na pari.

Razdvojite bjelanjke i žumanjke. U zdjelu sa žumanjcima dodajte pola šalice šećera, sol, kakao, sodu bikarbonu i ekstrakt vanilije - zatim dobro sve umutite. Zatim polako dodajte i ohlađenu smjesu čokolade i maslaca te dobro sjedinite.

U drugoj zdjeli od bjelanjaka i ostatka šećera umutite čvrsti snijeg. Zatim snijeg od bjelanjaka postepeno i pažljivo špatulom umiješajte u čokoladnu smjesu, pazite da ostane prozračna. Tijesto prespite u pripremljenu posudu, poravnajte ga špatulom.

Stavite kalup u zagrijanu pećnicu, pecite ga dok vrh torte ne bude malo napuknut, a smjesa dovoljno suha da se ne trese kada pomaknete kalup. Potrebno je 35 do 40 minuta. Tortu je potrebno potpuno ohladiti prije rezanja i posluživanja. Ukrasite ju ribanom čokoladom, kakao prahom, s malo šlaga i voća - odnosno prema želji i ukusu.

Čitajte i: Povratak u klupe: Ovi muffini od mrkve idealan su način da djeci ‘uvalite‘ zdrav obrok koji će obožavati jesti

Linker
13. travanj 2024 00:31