Gastro

Sve miriše na cimet! Započnimo studeni kako dolikuje - uz nešto utješno, toplo i slatko na tanjuru

Ubacite po kockicu čokolade u šljive, zamotajte ih u punašno krumpirovo tijesto, obložite zlatnoprženim, maslačastim mrvicama, pospite cukrom i... uživajte!

Na svom Instagram profilu 'O slanom i slatkom' gastro blogerica Sandra Rončević ne dijeli samo fotografije i recepte već i male dnevničke zapise s kojima se lako poistovjetiti.

A evo i nekih naših favorita...

Što to radiš tamo? Je l’ opet nešto...

- Kaj delam?! Niš, kaj bi’ delala!

- ... mijesiš! Je l’ opet? Jesi rekla da nećeš više? Ponedjeljak samo na žlicu...

- Jesmo jeli grah? Jesmo. Je l’ bio na žlicu? Je. Uostalom, gotov je ponedjeljak! Gle, sunce zalazi, prelazi preko krovova, baca zadnje zrake, maše pa-pa...

- Ma daj, stvarno više... nemam riječi.

- ‘Oš jednu? Najbolje su tople.

- ‘Oću! Cimet rolice. S prženim lješnjacima. Jer volim kad kuća miriše na cimet.

(...)

Ležim. I kao da lagano cvokoćem. Što od umora, što od prve prave hladnoće koja se uvukla u zidove kuće koja se više ne grije nego što se grije. Grije se, kažu oni, grije se jače kad dođu djeca. Sutra će biti puno toplije, vidjet ćeš.

Njima je toplo da ne može biti toplije, znam. Jer došli smo. Došla su djeca. Mislila sam, zaspat ću čim legnem nakon svih tih odvoženih kilometara.

Ali samo nepomično ležim ispod dva popluna. Tu i tamo protrljam vrh ledenog nosa. Ne da mi umor tek tako sklopiti oči. Pa da vam nešto kažem. Napravila sam danas zimski tiramisu s pečenim jabukama i cimetom, jer mi tako doš’o ćeif. Hijao, kukava mi majka.

Ne valja tako, kaže glas naroda. Nije to tiramisu. A ja velim da jest. Sve kako treba, kako kaže recept za tiramisu u koji se kunu i zaklinju, ubacila u njega i svježa jaja.

Vele, ne valja. Ne idu svježa jaja. Ja kažem da idu. Kaže i recept. A-a, ne može svježa, kažu. Ne bi oni to jeli. Eno se vodi žustra polemika po internetima. Skuhajte jaja na pari da vam bude lakše i zovite ga kako ‘oćete. Nebitno je. Bitno je da se kuća jače grije kad dođu djeca.

Čitajte i: Stigla nova kuharica Jamieja Olivera koja slavi povrće na tanjuru! Uz njegove bogate recepte meso vam nimalo neće nedostajati

Knedli sa šljivama i čokoladom

image

Knedli sa šljivama

SANDRA RONČEVIĆ

SASTOJCI (za 18-20 komada):

ZA TIJESTO:

  • 750 g žutog krumpira
  • 350 g brašna (+ dodatno brašno po potrebi)
  • 100 g maslaca
  • 1 manje jaje
  • prstohvat soli

ZA PUNJENJE:

  • 18 - 20 manjih šljiva (sezona im je prošla, poslužite se zalihom iz zamrzivača)
  • kockica tamne čokolade

ZA POSIP:

  • 10 žlica krušnih mrvica
  • 100 g maslaca
  • 50 ml ulja
  • cimet u prahu, šećer


PRIPREMA:

Krumpire oprati pa ih cijele staviti u veći lonac, preliti ih vodom, dodati prstohvat soli pa kuhati 40 - 45 minuta, odnosno dok ne budu skroz kuhani (probati čačkalicom). Ocijediti ih, pustiti da se malo ohlade pa ih oguliti i još tople propasirati ili izgnječiti gnječilicom za krumpir. Dodati maslac narezan na kockice i sve dobro izmiješati u pire pa pustiti da se sve potpuno ohladi. Potom dodati jedno jaje i brašno pa umijesiti glatko tijesto.

Ako je ljepljivo, dodavati brašna sve dok se ne dobije podatno tijesto koje se ne lijepi za ruke. Količina brašna ovisi i o vrsti krumpira koji se koristi. Na dobro pobrašnjenoj podlozi razvaljati tijesto te ga izrezati na 20 kvadrata pa na svaki staviti po jednu opranu i očišćenu šljivu u koju treba umetnuti po jednu kockicu čokolade te rukama formirati knedle. Pripremljene knedle odložiti na pobrašnjenu podlogu.

Pripremiti posip od krušnih mrvica: u dobro zagrijanu tavu staviti ulje i pola maslaca pa dodati krušne mrvice i uz stalno miješanje pržiti do zlatne boje. Na kraju dodati drugu polovicu maslaca i nastaviti pržiti još minutu. U veliki lonac staviti vodu, dodati prstohvat soli i žlicu ulja pa kad voda zavrije, staviti kuhati knedle. Kuhati ih 12 - 15 minuta. Vaditi ih šupljikavom žlicom i odložiti u vruće mrvice.

Protresti tavu i dobro ih obložiti prženim mrvicama. Knedle poslužiti vruće, posipane šećerom i cimetom u prahu. Po želji ih se može dodatno preliti rastopljenom čokoladom. Uskoro ćemo iz kalendara otkinuti još jedan listopad. Red je da studeni dočekamo onako dolikuje, uz nešto utješno, toplo i slatko na tanjuru. Ubacite po kockicu čokolade u šljive, zamotajte ih u punašno krumpirovo tijesto, obložite zlatnoprženim, maslačastim mrvicama, pospite cukrom i... uživajte!


Brze cimet rolice (bez kvasca)

image

Cimet rolice

SANDRA RONČEVIĆ

SASTOJCI (za oko 12 rolica):

  • 350 g glatkog pšeničnog brašna ( ja stavljam tip 00)
  • 300 g čvrstog jogurta (može i grčki)
  • 70 g šećera (4 žlice)
  • 12 g praška za pecivo (jedna vrećica)

NADJEV

  • 75 g omekšalog maslaca
  • 4 žlice smeđeg šećera ili šećera kokosovog cvijeta
  • 1 žlica cimeta
  • 1 bourbon vanilin šećer
  • 3 - 4 žlice sjeckanih prženih lješnjaka (ili oraha, badema, mogu i mljeveni)

PREMAZ

  • 50 ml mlijeka
  • 30 g maslaca


PRIPREMA:

U zdjelu staviti brašno, prašak za pecivo i šećer pa dobro izmiješati. Dodati čvrsti jogurt pa zamiješati vilicom dok se sastojci ne povežu. Potom rukama umijesiti tijesto pa ga prebaciti na pobrašnjenu radnu površinu i mijesiti oko 10 minuta, sve dok ne bude meko i podatno, da se ne lijepi za ruke (pomoći će dodavanje brašna). Tijesto formirati u kuglu, pokriti ga zdjelom u kojoj se mijesilo i pustiti da odmori oko 10 minuta (dok se pripremi nadjev i pleh za pečenje).

Za nadjev u zdjelici izmiješati omekšali maslac, dodati mu vanilin šećer, šećer i cimet pa sve dobro izmiješati u gustu, ujednačenu smjesu. Na pobrašnjenoj podlozi razvaljati tijesto (neka bude dimenzije 40 x 30 cm), premazati ga nadjevom od maslaca, posuti sjeckanim lješnjacima pa zarolati u roladu (rolati dužu stranu tijesta). Oštrim nožem izrezati na 12 podjednakih komada/rolica pa rolice složiti na pleh za pečenje prekriven papirom za pečenje. Složiti ih tako da između ostavite barem 4 cm razmaka jer će rolice tijekom pečenja narasti i popuniti prostor. Staviti u prethodno zagrijanu pećnicu na 185 stupnjeva (tradicionalno pečenje/gornji i donji grijač) i peći 25 minuta.

Dok se rolice peku, zagrijati mlijeko i u njemu otopiti kockicu maslaca. Izvaditi rolice iz pećnice pa svaku premazati toplim mlijekom s maslacem i vratiti u pećnicu na 5 minuta. Kad su rolice pečene, izvaditi ih, ohladiti malo na rešetki i poslužiti jer su najbolje dok su tople. Čuvati u hermetički zatvorenoj posudi ili vrećici.


Zimski tiramisu s pečenim jabukama

image

Zimski tiramisu s pečenim jabukama

SANDRA RONČEVIĆ

SASTOJCI:

  • 400 g piškota

ZA UMAKANJE PIŠKOTA:

  • 500 ml jake crne kave
  • 100 ml ruma
  • 1 žličica cimeta

ZA PEČENE JABUKE:

  • 5 komada jabuka idared
  • 2 - 3 žlice šećera
  • 2 - 3 žličice cimeta
  • sok od polovice limuna

ZA KREMU OD SIRA:

  • 500 g mascarponea
  • 6 svježih jaja
  • 3 žlice šećera
  • malo strugane vanilije ili žličica paste od vanilije


PRIPREMA:

Ispeći jabuke: jabuke oguliti, izvaditi im sredinu s košticama pa ih narezati na veće kockice. Staviti u posudu za pečenje, posuti šećerom i cimetom, dodati cijeđeni sok od pola limuna pa staviti peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva i peći oko 60 minuta. Na pola pečenja promiješati i vratiti natrag u pećnicu da se sve lijepo zapeče. Izvaditi iz pećnice i dobro ohladiti. Vilicom dobro usitniti jabuke, ali ostaviti komadiće. Skuhati jaku crnu kavu, dobro je ohladiti, preliti je u veći tanjur, dodati cimet i rum pa dobro izmiješati.

Napraviti kremu: razdvojiti bjelanjke od žumanjaka. Bjelanjcima dodati malo soli pa ih istući u čvrsti snijeg. Žumanjcima dodati šećer i vaniliju pa ih dobro izmiksati električnim mikserom (žumanjke sa šećerom možete i termički obraditi na pari). Dodati mascarpone i nastaviti miksati još par minuta. Potom dodati pečene jabuke pa ih umiješati špatulom. Dodati tučene bjelanjke pa i njih lagano umiješati špatulom. Piškote umakati u pripremljenu kavu pa složiti prvi red piškota (u dva reda), nanijeti polovicu pripremljene kreme, ravnomjerno je rasporediti po piškotama pa preko kreme nanijeti drugi red piškota umočenih u kavu. Premazati ravnomjerno ostatkom kreme pa obilato posipati gorkim kakaom. Dobro ohladiti (najbolje preko noći), narezati na kocke i poslužiti.

Čitajte i: Prava gastro razglednica Hrvatske: Mate Janković u centru Zagreba otvara tapas bar s domaćom hranom

Linker
19. travanj 2024 16:18