strast prema prirodi

Zeleni pogled na prehranu kroz oči Gracije Petek: Njezina zdrava jela mamac su za nepce, ali i oči

Fitoaromaterapeutkinja u vrtu u Međimurju uzgaja razne vrste povrća i začinskog bilja, koje pripravlja za svoju obitelj u kombinaciji sa žitaricama i pokojom egzotičnom namirnicom, ali i objavljuje na Instagram profilu.

Premda je Graciji Petek iz Nedelišća pokraj Čakovca prva ljubav bila medicina, koju je i studirala, zbog strasti prema prirodi, ljekovitim pripravcima i zdravoj prehrani promijenila je obrazovni put i postala - fitoaromaterapeutkinja.

Zaposlena je kao voditeljica healthness i wellness odjela u međimurskim termama, vodi blog Kiwi Go Crazy u kojem promovira zdrav život i prehranu te izrađuje prirodnu kozmetiku i eterična ulja.

Čitajte i: Čokoladni tart lagan kao perce! Omiljeni desert u zdravom receptu koji će obožavati baš svi

image
Gracia Petek u sovjoj kuhinji.
PRIVATNI ALBUM

- Školovala sam se na području aromaterapije, herbalne medicine, antropozofije... A često sudjelujem na raznim edukacijama, seminarima i predavanjima svjetskih stručnjaka iz alternativne medicine. U prevenciji zdravstvenih problema jednu od najvažnijih uloga ima prehrana pa je to nešto čemu pridajem najveću pažnju - kaže Gracia koja je posljednjih deset godina veganka, a mesa se odrekla jer joj je jako smetala okrutnost prema životinjama u uzgoju.

No, svoju prehranu ne nameće ukućanima pa tako njezina 7-godišnja kći Gita uživa u domaćim mesnim delicijama, no mama uvijek napravi i nešto "zeleno".

- Trudim se da su svi obroci pripremljeni od cjelovitih i prirodno uzgojenih namirnica, koje kod nas u Međimurju nije teško nabaviti. Imamo i nekoliko biodinamičkih uzgajivača povrća i voća, a ja, kao i mnogi u našem kraju, imam mali vrt u kojem rastu mrkva, batat, krumpir, lisnato povrće… - dodaje Gracia, koja spravlja i jestive pripravke od melise, paprene metvice, bosiljka, ružmarina te koristi prahove nekih egzotičnih, ali vrlo zdravih biljaka, poput plave spiruline, matche i pink pitaje.

Čitajte i: Uvijek gladna slasnih jela: Tri slana i slatka jela poznate domaće food blogerice

Recepte smišlja sama, a osim što se egzotične biljke zbog hranjivih svojstava smatraju supernamirnicama, divno oboje jela koja su tada, kaže Gracia, užitak i za oči i za nepce.

image
Juha od šparoga i arame algi.
PRIVATNI ALBUM

Juha od šparoga i arame algi

SASTOJCI

  • ½ glavice luka
  • 10 - 15 većih šparoga
  • 4 sušene shiitake gljive
  • 2 srednja krumpira, 600 ml temeljca
  • 1 - 2 žlice maslinovog ulja
  • himalajska sol
  • crni papar
  • ¼ žličice sušenog češnjaka
  • arame alge

PRIPRAVA

Luk nasjeckati na sitne kockice. U loncu zagrijati 1 - 2 žlice maslinovog ulja i pržiti luk dok ne postane staklast. Oguliti krumpir i narezati ga na manje kocke, dodati luk i kratko pržiti. Šparoge oprati i prelomiti kod tvrdog dijela koji treba odstraniti. Ostatak narezati na dužinu 2 - 3 cm. Luku i krumpiru dodati šparoge i sve zaliti temeljcem. Dodati sušene shiitake gljive, himalajsku sol i kuhati 15 minuta. Kad je krumpir kuhan, izvaditi shiitake gljive i narezati ih na ploške. Ostatak juhe izmiksati štapnim mikserom. Začiniti paprom i dodati još soli prema potrebi.

image
Kremasta palenta sa špinatom odlična je za doručak, ali i kao prilog.
PRIVATNI ALBUM

Slasna palenta

SASTOJCI

  • 1 šalica kukuruzne palente
  • 3 i ½ šalice povrtnog temeljca
  • sol, papar,
  • 1 mladi luk narezan na kolutiće
  • ½ poriluka narezanog na kolutiće
  • 2 - 3 šalice mladog špinata
  • 1 češanj češnjaka
  • maslinovo ulje
  • mini ili obični kukuruz

PRIPRAVA

Zagrijati povrtni temeljac do vrenja. Potom smanjiti vatru te dodati palentu. Kuhati je na umjerenoj vatri dok ne postane kremasta (oko 10 minuta), a prema potrebi dodati još malo temeljca. Na tavi lagano prepržiti mladi luk i poriluk (3 - 4 minute) te umiješati u palentu. Začiniti solju, paprom i maslinovim uljem po želji. Oprati špinat te ga preliti vrelom vodom, ocijediti ga, stisnuti rukama i narezati na komadiće. Začiniti češnjakom, solju, paprom i maslinovim uljem te poslužiti s kukuruzom.

image
Crveni kašoto od cikle.
PRIVATNI ALBUM

Crveni kašoto od cikle

SASTOJCI

  • 2 cikle narezane na kockice (kuhane i napola izblendane)
  • mladi listovi od dvije cikle narezani na sitno
  • 2 mlada luka
  • 1 češanj češnjaka
  • 250 g heljde, prstohvat cimeta
  • 1 mala žličica dimljene crvene paprike u prahu
  • prstohvat klinčića
  • 2 lista lovora
  • prstohvat pimenta
  • kopar, sol, papar,
  • povrtni temeljac za podlijevanje
  • kokosovo mlijeko po želji

PRIPRAVA

Na malo ulja prepržiti luk, dodati češnjak i začine te uba citi kuhanu ciklu. Dodati i umiješati heljdu. Sve podlije vati temeljcem, dok se heljda ne skuha. Na kraju po želji dodati malo kokosovog mlijeka, začiniti i poslužiti.

Linker
21. travanj 2024 20:14