za prste polizati

Čokoladni tart lagan kao perce! Omiljeni desert u zdravom receptu koji će obožavati baš svi

Riječanka Doris Valković predstavlja jela idealna za postblagdansko razdoblje, uz koje će organizam predahnuti od mesa i proizvoda životinjskog podrijetla , a u svojoj digitalnoj knjizi ‘Biljni užitak’ otkriva svu raznolikost veganskog jelovnika.

Namirnice biljnog podrijetla glavni su aduti u receptima Riječanke Doris Valković (30) koje objavljuje na blogu Foodoris. A njene maštovite ideje za kolače i torte bez jaja i mlijeka, slana jela bez mesa, ribe, sira i ostalih namirnica životinjskog porijekla odnedavno su objedinjene u digitalnoj kuharici “Biljni užitak” od 79 stranica s više od 40 recepata.

Priprema veganskih jela, kaže autorica kuharice, ne iziskuje posebne vještine, samo malo promišljanja o utjecaju prehrane na vaše zdravlje - što je osobito važno nakon prejedanja tijekom uskrsnih blagdana.

- E-kuharica je zapravo bila sasvim slučajni produkt mojih ideja. Željela sam napraviti videorecepte u kojima pokazujem kako kuham, no na početku snimanja shvatila sam da je to preveliki zalogaj za samostalnu produkciju. Stoga mi je sinulo napraviti e-book. Moram priznati da sam se iznenadila kada sam je krenula uređivati, koliko je i to zahtjevno, no uspjela sam sve u zadanom roku i to je za mene veliki uspjeh. I dandanas me oduševi kad netko napravi jelo prema mom receptu i pošalje mi fotografiju - govori Doris Valković.

image
Doris Valković nastoji da obrodi pripremljeni po njenim receptima sadrže sve potrebne makronutrijente.
Doris Valković

Čitajte i: Uvijek gladna slasnih jela: Tri slana i slatka jela poznate domaće food blogerice

Kao diplomirana kulturologinja najprije se zaposlila u struci, no ubrzo je shvatila da je kuhanje njena najveća strast.

Upisala je Školu prirodne kuhinje u centru Makronova u Zagrebu i slobodno vrijeme posvetila pripremi cjelovitih obroka. Cilj joj je putem bloga Foodoris istaknuti važnost prirodne prehrane i potaknuti ljude da se posvete pripremi i konzumiranju hrane na pravilan način, u skladu sa slow food filozofijom.

- Smatram da treba jesti kvalitetno obraćajući pozornost i na sam čin jedenja (žvakanja) kako bi se informacija o unosu hrane proširila cijelim našim organizmom. Pri stvaranju recepata držim se načela jednostavnosti, prirodnosti i skladne kombinacije okusa. Ne zamaram se time koliko porcija ima nutritivnih svojstava i kalorija, već nastojim da većina mojih obroka sadrži sve makronutrijente, poput ugljikohidrata, proteina i masti - kaže Doris Valković. S vremenom je počela i fotografirati vlastite kulinarske uratke, što se može vidjeti i u njenom "Biljnom užitku", koji sadrži i planer za lakše kreiranje tjednog ili mjesečnog jelovnika.

image
Na 79 stranica nalazi se više od 40 recepata za deserte, napitke, ručak, večeru....
Doris Valković

SVILENKASTI ČOKO TART

SASTOJCI ZA PODLOGU

  • 1 i 1/2 šalica datulja
  • 1 šalica badema
  • 1 žlica otopljenog kokosovog ulja
  • 2 žlice kakao praha

SASTOJCI ZA ČOKOLADNU KREMU

  • 400 g svilenkastog (silken) tofua ili mekanog svježeg tofua
  • 1/2 šalice otopljenog kakao maslaca
  • 1/2 šalice kakao praha
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 5 žlica javorovog sirupa (ili neki drugi tekući zaslađivač)
  • 1/2 šalice bademovog napitka sobne temperature ili neki drugi biljni napitak

PRIPRAVA

Kalup za tart promjera 19 cm obložiti papirom za pečenje. Datulje namočiti u vreloj vodi 15-ak minuta. U sjeckalicu staviti bademe i kakao prah te izmiksati u mrvičastu smjesu. Dodati ocijeđene datulje i ulje te miksati dok ne dobijete smjesu koja se povezuje na pritiak. Prebaciti smjesu u kalup i utisnuti u podlogu i na rubove kalupa. U zdjelici pomiješati otopljeni kakao maslac, kakao prah, javorov sirup i vaniliju dok ne dobijete otopljenu čokoladu. U blender ubaciti tofu i napitak te izmiksati. Dok blender radi, postupno ulijevati otopljenu čokoladu i miksati sve dok se smjesa ne ujedini. Preliti preko pripremljene podloge i staviti u hladnjak na minimalno dva sata, a najbolje preko noći.

image
Zeleni smoothie pravi je gutljaj zdravlja.
Doris Valković

ZELENI SMOOTHIE

SASTOJCI

  • 1 i 1/2 zaleđena banana
  • 1 šaka špinata ili kovrčavog kelja
  • 1/2 avokada, 1 žlica sjemenki konoplje
  • 1 - 2 kapljice ekstrakta peperminta ili par listića svježe mente
  • 1 šalica bademovog napitka ili vode
  • sok pola limete
  • 1 - 2 žlice zrna kakaa

PRIPRAVA

Sve sastojke, osim zrna kakaa, staviti u blender i izmiksati u gusti napitak bez komadića. Dodati zrna kakaa i još dvije-tri sekunde izmiksati.

image
Njoki od cvjetače savršeni su za ukusni i brzi samostalni zalogaj, a mogu sjajno funkcionirati i kao dodatak jelu.
Doris Valković

NJOKI OD CVJETAČE

SASTOJCI

  • 1 cvjetača (samo bijeli dio)
  • 2 žlice zobenog brašna
  • 3 žlice škroba od tapioke
  • 1/2 žličice soli

PRIPRAVA

Na pari skuhati cvjetaču narezanu na komadiće. Pustiti da se malo ohladi, zatim prebaciti u čistu krpu/gazu. Zatvoriti sve strane te gnječiti rukama, odnosno istisnuti višak tekućine. Prebaciti "ižmikanu" cvjetaču u multipraktik i kratko miksati, dok se ne dobije jedna šalica pirea. Prebaciti u zdjelu, dodati brašno, škrob i sol te umijesiti u tijesto. Nemojte predugo mijesiti, dovoljno je da se ujedine sastojci i ne raspada se te da se održi kompaktnost (imajte na umu da će biti malo ljepljivije od klasičnog tijesta). Prebaciti na pobrašnjenu površinu, oblikovati kuglu i razrezati na četiri jednaka dijela. Svaki dio razvaljati u valjak i rezati njoke istih veličina. U velikoj posudi zakuhati vodu sa soli, staviti njoke (ne sve odjednom) i pustiti kratko da se skuhaju (40 - 60 sekundi). Kada se dignu na površinu, izvaditi ih u cjedilo i malo poškropiti uljem da se ne zalijepe. U tavu staviti maslac (veganski ili obični) te dodati nasjeckanu kadulju, kratko popržiti te ubaciti njoke i pržiti nekoliko trenutaka, dok ne dobiju hrskavu koricu. Ovaj postupak svakako preporučujem (inače su njoki prilično ljepljivi). Servirati samostalno ili uz dodatak omiljenog umaka.

Linker
20. travanj 2024 12:26