Pjesme u doba korone

Aleksandar Dragaš: ‘Nisam sklon dramatiziranju pa me ni ova situacija nije dovela do ludila‘

Zagrebački glazbeni kritičar, urednik i publicist Aleksandar Dragaš (54) svoje je iskustvo tzv. nove normalnosti u vrijeme pandemije ukoričio u knjizi ‘Pjesme u doba korone’.

U zbirci kratkih priča, kolumni objavljivanih u Jutarnjem listu, Dragaš je aktualne društvene teme i događaje povezao sa svojom privatnom situacijom i soundtrackom koji mu je pomogao (pre)živjeti tu zonu sumraka. Uz rock klasike kao što su ‘Sex& Drugs& Rock’n’Roll’, ‘You’ll Never Walk Alone’ i ‘Isolation’ autor čitatelje vodi kroz 170 stranica svojih dnevničkih zapisa, a u slučaju najcrnjeg scenarija nudi im i svoj izbor 24 pjesme za 24 sata sudnjega dana.

Što je vaša poveznica korone i glazbe?

- Kroz prizmu novih društvenih okolnosti u pandemiji pisao sam o starim pjesmama koje su obilježile moj život i odrastanje. Kroz pedesetak priča o zoni sumraka, čije je vrijeme, nadam se, napokon na izmaku, provlači se ukupno stotinjak pjesama.

Netflixovi krimići i vedra playlista: Idealna formula Nike Turković za ljetnu zabavu

Što ste najvažnije naučili u koroni?

- Da je čovjek iznimno prilagodljivo biće. Nisam sklon dramatiziranju pa me ni ova situacija nije dovela do ludila. Najviše su mi nedostajali izlasci, druženja i,naravno, koncerti, ali mi se u prisilnoj samoizolaciji oslobodilo vrijeme za slušanje još više glazbe nego prije. A najviše sam uživao u šetnjama sa svojom njemačkom ovčarkom Lajkom.

image
IVANA NOBILO/CROPIX

Koja vam je to knjiga?

- Četvrta. Prva je bila biografija Hladnog piva ‘Trening za umiranje’, nakon toga ispisao sam trans-generacijski vodič ‘Rock 21. stoljeća’, a potpisao sam i fotomonografiju ‘Budi ponosan’ Gorana Barea.

Koji je koncert vaš prvi izbor na listi želja u Zagrebu?

- Na Dinamovu stadionu u Maksimiru ili na Hipodromu želio bih vidjeti Brucea Springsteena i njegov bend. Svaki Springsteenov koncert dosad me, naime, napunio pozitivnim emocijama i energijom za idućih dvanaest mjeseci.

Na Netflix stiže ruska verzija Černobila, umjesto na politiku, radnja se svodi na priču o vatrogascu

Linker
21. travanj 2024 14:34